Tosito köper av Serneke i Karlastaden för 200 miljoner

Serneke säljer cirka 15.000 kvadratmeter bostadsbyggrätter i Karlastaden till Tosito för utveckling av en 17-våningar hög byggnad. Priset är 13.000 kr/kvm. Det aktuella kvarteret är det som inom Sernekes område som ligger längst ifrån det 245 meter höga Karlatornet.

Pangea var rådgivare till säljaren Serneke i affären i Göteborg.

Köpeskillingen uppgår till cirka 200 miljoner kronor vilket motsvarar ett byggrättsvärde om cirka 13.000 kr/kvm. Försäljningen förväntas ge en positiv resultatpåverkan i det fjärde kvartalet om cirka 80 miljoner kronor.

Jönköpingsbolaget Tosito har tidigare kommunicerat att man planerar en satsning i Göteborg.

Parterna ingår också ett entreprenadavtal om uppskattningsvis cirka 300 miljoner kronor.

– Den här försäljningen är ett bevis för värdena som finns i Karlastaden. Vi har under lång tid sett ett stort intresse för våra byggrätter, men många har avvaktat vad som först händer med Karlatornet. När vi nu kommit vidare med tornet ser vi detta som inledning på en rad kommande försäljningar, säger Ola Serneke vd för Serneke Group.

Läs mer om Sernekes nyligen kommunicerade jätteaffär med Balder här.

Karlastaden består av totalt cirka 200 000 kvadratmeter utvecklingsbar yta uppdelad på åtta kvarter. De aktuella byggrätterna omfattar en yta på totalt cirka 15.000 kvadratmeter i det kvarter som går under namnet Capella.

Serneke har sedan tidigare, i slutet av 2015, sålt byggrätter till Hemsö i samma kvarter, läs mer här. Där byggs nu lokaler för en skola och andra samhällsfunktioner med Serneke som totalentreprenör.

Byggrättsförsäljningen till Tosito förväntas ge en positiv resultatpåverkan i det fjärde kvartalet om cirka 80 miljoner kronor. Köpeskillingen om cirka 200 miljoner kronor erläggs i delar i takt med utvecklingen av projektet men likviditetseffekten i innevarande kvartal bedöms till cirka 80 miljoner kronor.

Serneke och Tosito tecknar i samband med transaktionen även ett entreprenadavtal för byggnationen. Entreprenaden avropas vid två tillfällen, under första kvartalet 2021 samt under fjärde kvartalet 2021. Värdet på entreprenaden uppgår till totalt cirka 300 miljoner kronor och ordersummorna inkluderas i det kvartal då avrop sker.

Planen är att bygga cirka 180 bostäder, både hyres- och bostadsrätter på fastigheten. Bostäderna ska byggas i två huskroppar, ett lamellhus på åtta våningar och ett punkthus på 17 våningar. Bostäderna uppförs enligt miljöcertifiering Svanen. I bottenplanen blir det lokaler för kommersiella verksamheter.

– Det är mycket glädjande att utvecklingen av Karlastaden mot vår vision om en tät blandstad nu tar fart på riktigt. Vårt samarbete med Tosito kommer att, vid sidan av Karlatornet, bli starten på en spännande utveckling med välbehövliga bostäder centralt i staden och mitt i ett dynamiskt kluster av teknikutveckling och utbildning, säger Ola Serneke, vd för Serneke Group.

Tosito är sedan tidigare en samarbetspartner till Serneke och ett fastighetsbolag som hittills haft sitt primära fokus på Jönköping.

– Det känns roligt och spännande att påbörja vår satsning i Göteborg med ett bostadsprojekt i Karlastaden tillsammans med Serneke. Som bolag har vi ett gemensamt arbetssätt där människor och samhället är i fokus. Att få möjligheten att vara med att bygga och utveckla en del av Karlastaden var något som vi inte kunde tacka nej till och det skall bli väldigt roligt att se ett av Sveriges mest attraktiva områden växa fram under kommande år, säger Tommy Fritz, vd på Tosito.

Grundläggningsarbetet för projektet har inletts och byggnation ovan mark kommer att inledas när erforderliga bygglov är beviljade, vilket beräknas till efter sommaren 2021. Projektet förväntas vara färdigställt i etapper från årsskiftet 2022/2023 till sommaren 2023.

Serneke fortsätter nu arbetet med att fullfölja utvecklingen för resten av stadsdelen, vilket bland annat innebär intensifierade dialoger med potentiella investerare och samarbetsparter.

Fler Nyheter från förstasidan

Han drar till fjällen

Efter mer än 25 år med bolagsbyggen inom finans och fastighet och 15 år efter starten av det framgångsrika fastighetsbolaget har han nu funnit en ny, friare utmaning.

Bostadsaffär om 300 miljoner i Kalmar

”Hoppas på fler liknande förvärv”.

Porträtt

Caroline Arehults akademiska utmaning

För knappt två år sedan kom kallduschen, budet som innebar att hennes jobb försvann. Nu har Caroline Arehult funnit en ny utmaning som Akademiska Hus nya vd.

Bostadsbolag bäst i CFI:s kontorstävling

Läs topplistorna och även Ivo Stopners kommentar. När det gäller köpcentrum petas den eviga ettan ner från tronen.

AL går vidare i heta området

10.000 kvm mitt i nya stadsdelen.

SBB säljer 36 fastigheter till nykomling

Avyttrar för 10 procent över anskaffningskostnad.

Börskandidat köper i syd för halv miljard

31.000 kvm ingår.

Oscar köper åter landmärke – och säljer vidare

Miljardaffär inom tullarna i Stockholm.

Slår till och förvärvar 26.000 kvm bostäder i Göteborg

383 hyreslägenheter ingår.

Smällen: H&M lämnar stor flaggskeppsbutik

Andra stora hyresgästen som lämnar fastigheten under 2021. Läs om Vasakronans plan för fastigheten.

Dan Törnsten utses till ny vd i Mofast

Finansmannen Christer Gardell är tredje största ägare i bolaget.

Internationell jätte letar affärer i Sverige

”Vill använda kapital i stor skala”.

Affär för 136 mkr på Söder

Fortsatt högt affärstempo i stadsdelen. FV berättar om senaste affären.

Tar över AL:s projekt

Ska byggas bredvid landmärke.

Tillbaka till förstasidan