245 meter högt blir Karlatornet Nordens högsta byggnad. Nu går Balder, med Erik Selin som huvudägare, in i projektet. Montage: Fastighetsvärlden.

Klart: Balder räddar Sernekes drömprojekt

En lösning var utlovad av Ola Serneke, och nu är den på plats. Det blir Balder som går in och blir delägare i Karlatornet i en affär som kombineras med andra förvärv. Balder blir även sjätte största ägare i Serneke.

Innehållet i Karlatornet:

Brf Karlatornet 1:1
258 lägenheter, våning 5–27

Brf Karlatornet 1:2
100 lägenheter, våning 28–37

Brf Karlatornet 1:3 (Twisten)
168 lägenheter, våning 39–57

Brf Karlatornet 1:4 (Skylevel)
56 lägenheter, våning 59–66

Karlatornet Penthouse
12 lägenheter, våning 70–73. Upplåts med äganderätt.

Största 10 ägarna i Serneke efter affären

  1. Ola Serneke
  2. Lommen Holding (familjen Mattsson)
  3. Christer Larsson (arbetschef Serneke)
  4. Daniel Åstenius (vd Karlastaden Utveckling AB)
  5. Vision Group i Väst
  6. Balder
  7. Svolder
  8. Cliens Fonder
  9. Provobis
  10. Nordnet
Visa faktaruta

Balder förvärvar 50 procent av aktierna i Karlatornet AB, blir aktieägare i Serneke Group samt avtalar om förvärv av knappt 1.400 hyresrätter samt drygt 12.000 kvm kommersiella lokaler. Dessutom går Balder in som stor aktieägare i Serneke, läs mer nedan.

– Det känns mycket glädjande att få vara del av förverkligandet av ett så unikt stadsutvecklingsprojekt. Att Karlatornet ingår som en del i en långsiktig affär med Serneke, som omfattar nästan 1.400 hyresrätter och drygt 12.000 kvm kommersiella lokaler, känns extra roligt, säger Erik Selin vd för Balder.

Efter att den tidigare tänkta partnern Oaktree Capital i mars 2020 drog sig ur har bygget stått stilla, som en stubbe – sex-sju våningar upp i luften. Serneke har flera gånger uppgett att man jagar en ny delägare. Oaktree skulle tagit 80 procent. Tidigare har även ett jv med NREP för hela Karlastaden spruckit.

Balder kommer att förvärva preferensaktier i Karlatornet AB (”Karlatornet”) för 25.000 kronor motsvarande 50 procent av kapital och röster. Karlatornet är ägare av fastigheterna där Nordens högsta skyskrapa, som består av 73 våningar och är 245 meter hög, ska byggas. Fastigheterna omfattar ca 600 lägenheter, 300 hotellrum samt 8.000 kvm kontorslokaler. Idag är ca 80 procent av lägenheterna sålda och 100 procent av hotell- och kontorslokalerna uthyrda (Stordalens Choice har tecknat kontrakt för hotellytorna, läs mer här). Enligt avtal så säkerställer Serneke återstående osålda lägenheter.

Balder erhåller samtidigt en option att förvärva de kommersiella lokalerna.

– Att få in Balder som delägare i Karlatornet är en optimal lösning för oss, för projektet och för staden. I Balder har vi en stabil och långsiktig partner med stark lokal förankring och med samma starka tro på projektet och utvecklingen av staden som vi. Tillsammans ska vi nu fortsätta genomförandet av en unik stadsutveckling som kommer att stärka Göteborg och förhoppningsvis skapa stolthet hos göteborgarna, säger Ola Serneke, vd för Serneke Group.

Karlatornets totala budget uppgår till cirka 5,5 miljarder kronor och byggnationen befinner sig idag åtta våningar ovan mark.

Serneke garanterar de totala kostnaderna för att uppföra Karlatornet och har redan investerat 1.500 mkr i grundläggning och påbörjat uppförande av de första våningarna. Balder tillskjuter 500 mkr i form av aktieägarlån och resterande finansieringsbehov har säkerställts genom ett byggkreditiv från Nordea om 3.000 mkr.

Färdigt fastighetsvärde för Karlatornet är bedömt till 6.400 mkr.

Preferensaktierna medför endast rätt till en prioriterad utdelning om 600 mkr. Balder har även tecknat 2.300.000 B-aktier i Serneke för en teckningskurs om 53 kronor motsvarande 122 mkr. Det gör Balder till ägare av cirka 8,2 procent av aktierna och cirka 3,1 procent av rösterna i Serneke.

Balder avtalar också om att köpa 1.400 hyreslägenheter samt 12.000 kvm kommersiella lokaler av Serneke. Det fördelar sig på 10 projekt och 75 procent av lägenheterna kommer att byggas i Stockholm, Göteborg och Malmö. Den största delen av lägenheterna kommer att färdigställas mellan 2023–2025 och resterande under 2028. De kommersiella lokalerna, med undantag av kommersiella bottenvåningar i bostadshusen, är samhällsfastigheter såsom skola och myndighetsbyggnader. Affären bedöms ha ett underliggande fastighetsvärde, inklusive investeringsstöd, om ca 3.200 mkr.

Pangea har varit finansiell rådgivare till Serneke och Setterwalls juridisk rådgivare till Serneke i affären.

Missa inte! Cash is King

Den 30 november är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Cash is King. Det äger rum på Grand Hotel i Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Nära sälja på Vasagatan

Fastigheten inköptes för så lite som 8 miljoner kronor 1984.

Pangea: Mörka utsikter för fastighetssektorn

”I pågående transaktioner ser vi att de flesta köpare har sänkt sina bud med 10-20 procent, men värderingarna har ännu inte justerats”.

Saftigt minus – men M2 fick utrymme att amortera

Betydande förlust på avyttringen av aktier i Castellum.

Bilder: Så kan AL bygga ut Söderhallarna

Så kan Medborgarplatsen utvecklas framöver.

Fabege på knock med The Mauler

Hyr ut 2.400 kvm för större satsning.

16 nya butiker till Arlanda

Utbyggnad med 11.000 kvm. FV listar butikerna som öppnar i nya Marknadsplatsen.

Lättnadsrally timmen efter räntebeskedet

Kurserna för flera fastighetsbolag drog iväg rejält efter att Riksbanken lämnat sitt nya besked om styrräntans nivå. Vad hade man fruktat egentligen?

Riksbanken höjer räntan med 0,75

Många fastighetsägare nervösa. Riksbanken ger prognos för i början av 2023.

Skiften i toppen hos Vasakronan i Stockholm

Två nya toppositioner utsedda.

Skanska säljer för 600 mkr till sitt egna nya bolag

60.000 kr/kvm för nyutvecklad kontorsfastighet i centralt läge.

NREP in i Tyskland

Fokus på bostäder och logistik. Läs om det första förvärvet.

Sjunkande priser i markanvisningar

Senaste statistiken. Dessutom blir det vanligare att investerare drar sig ur markanvisningsavtal.

Affärsanalys

Lyfter av projekt i närområdet

Per Wieslander och Philip Wikén vid Svefa analyserar en affär med en större kontorsfastighet i Malmö.

Kilenkrysset i iskallt förvärv av 30.000 kvm

Förvärvar tre fastigheter i iskallt segment som blir allt hetare.

Tillbaka till förstasidan