Kvartett får markanvisning i Barkarbystaden

Kvartetten Selvaag, Sveaviken, Ikano och Titania får markanvisningar i Barkarby, Järfälla. Totalt handlar det om 78.000 kvm BTA för bostäder, kontor och centrumverksamhet vid den framtida tunnelbanan i Barkarbystaden.

Det beslutade Järfälla kommunstyrelse vid sammanträde 31 maj.

– Stadsutvecklingen i Barkarby är i ett intensivt skede där unika satsningar på ny infrastruktur som tunnelbana och regionaltågsstation växer fram sida vid sida med nya kvarter för bostäder, arbetsplatser, handel, service och fritid. Att Ikano Bostad, Selvaag Bostad, Sveaviken Bostad och Titania väljer att investera i Barkarby visar att vi utvecklar en attraktiv plats för framtiden. Tillsammans skapar vi en livfull, upplevelserik och dynamisk stadsmiljö där människor trivs, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Med detta projekt har Selvaag nu cirka 3.000 Plussbostäder under utveckling.

Selvaags direktanvisning i Barkarbystaden innefattar cirka 250 lägenheter med beräknad byggstart 2023. Projektet arbetas fram i samarbete med Pörner+Pettersson arkitekter.

Bostäderna upplåts som bostadsrätter med Selvaag Bostads unika livsstilsboende, Selvaag Pluss med gemensamma lokaler av hög standard och hotelliknande service för de boende i alla åldrar.

– Det är glädjande med vår tredje egna markanvisning i Sverige på kort tid. Vi ser fram emot att snabbt komma igång och kunna erbjuda fler Plussbostäder med ett bekvämt och trivsamt boende, säger Sverre Molvik vd Selvaag Bolig.

I Stockholm finns konceptet redan i tre projekt där Selvaag driver lounger, i kv Sädesärlan, Svea Fanfar och Svea Serenad.

– Det är motiverande att bidra till Järfälla kommuns arbete för en långsiktigt hållbar och trivsam stadsdel i Barkarby. Vi vet hur man skapar bäst nytta och trivsel för de boende och vårt höga NKI från våra genomförda Plussprojekt talar sitt tydliga språk. säger Britta Blaxhult vd Selvaag Bostad.

Projektet likt alla Selvaags bostäder, återspeglar önskemålen och lokala förutsättningar, för att skapa attraktiva hem och erbjudande för de som vill ha ett aktivt och socialt liv, med service som gör att livspusslet lättare går ihop.

De fyra kvarteren, som Järfälla kommun markanvisar, kommer att innehålla runt 1.000 nya bostäder, ligger i direkt anslutning eller på gångavstånd till Barkarbystadens framtida tunnelbanestation som står klar 2026 och till naturreservatet som gränsar till den framväxande stadsmiljön.

  • Ikano Bostad investerar för andra gången i Barkarbystaden och får markanvisning för ett kvarter om 18.500 kvm BTA där de planerar för 220 bostadsrätter och lokaler för kommersiell verksamhet i gatuplan. Bostäderna kommer att byggas enligt Svanen. Byggstart planeras till 2022.
  • Selvaag Bostad får markanvisning av ett kvarter om 19.000 kvm BTA där de utvecklar bostadsrätter utifrån deras koncept Selvaag Pluss. Byggstart planeras till 2023.
  • Sveaviken Bostad investerar för andra gången i Barkarbystaden och får markanvisning för ett kvarter om 16.500 kvm. Här planerar Sveaviken Bostad för 200 bostadsrätter/ägarlägenheter samt bokaler och lokaler för kommersiell verksamhet. Byggstart planeras till 2022.
  • Titania får markanvisning för ett kvarter mitt emot Barkarbystadens tunnelbanestation om 24.000 kvm BTA. Här planerar Titania för 400 lägenheter och stadsradhus upplåtna som bostadsrätter/äganderätter, 2.000 kvm lokaler för handel- och restaurangverksamhet samt en förskola för 120 barn. Byggstart planeras till 2023.

– Vi är väldigt glada över att få fortsätta bidra och samarbeta i utvecklingen av Barkarby tillsammans med Järfälla kommun. Vårt bostadserbjudande kompletterar bostadsutbudet i Barkarby på ett bra sätt. Det kommer bland annat bli Svanenmärkta, kvadratsmarta bostäder och en grönskande gård som bjuder in till gemenskap, säger Linda Leppänen, bostadsutvecklingschef Stockholm Norr Ikano Bostad.

– Vi på Sveaviken Bostad är glada och stolta över att få vara med på resan när Barkarbystaden växer fram. Vi tar med oss goda erfarenheter av arbetet med kvarter 15, inte minst från samverkan med övriga byggaktörer och Järfälla kommun. Det känns därför extra positivt att nu få möjligheten att vara med och bygga ytterligare ett kvarter i Sveriges mest spännande stadsutvecklingsprojekt, säger Pär Thomaeus, VD Sveaviken Bostad.

– Vi tackar Järfälla kommun för förtroendet att utveckla ett av de största och mesta centralt belägna kvarteren i området. Bebyggelsen kommer att ligga i direkt anknytning till t-bana, torgbildning och möjliggör för oss att både skapa ett intressant utbud av kommersiella lokaler i bottenplan samt drygt 400 bostäder i varierande storlekar byggda kring en grönskande innergård, säger Einar Janson, VD Titania.

Fler Nyheter från förstasidan

Stänger butik mitt på Kungsgatan

Tillhör de som expanderat absolut snabbaste i hela Sverige.

Pembroke, Mästerhuset.

Restaurangsatsning om hela 1.250 kvm – mitt i city

Om satsningen: ”Kan vara världsunik.”

Podcasten med fokus på SBB:s möjliga game-changer

Det artonde avsnittet av fastighetsbranschens hyllade podd.

Utnämner fem till partners

Joakim Arvius motiverar.

Butik vid Stureplan stängd efter 21 år

Valt att inte förlänga hyresavtalet.

Bonava varslar 400

Hela var fjärde anställd berörs.

Ny storägare i börsbolag

Bolag även köpt sju fastigheter. Nu stor ägare i två liknande bolag.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Amerikansk jätte bantar ytorna i city

Lämnar ett våningsplan.

JM säljer allt vid Brommaplan – stor projektdröm död

Var redo att investera 4 miljarder.

Rikshem avyttrar Folkhem till Nordr

Biljana Pehrsson: ”Folkhem har en stor potential och vi vill expandera geografiskt i Sverige och Norge”.

Framtiden vill höja hyrorna 7% – lägre än Fastighetsägarna

68.000 lägenheter berörs. Ger även en möjlighet för en treårig lösning.

Normals vd: ”Inte raketforskning driva butik”

Butikskedjan växer i rekordfart. Ny satsning i centrala Stockholm.

Bonava får rabatt på 110 miljoner i Nacka

Ingen ny upphandling kommer att krävas.

Tillbaka till förstasidan