Scanprop Development i konkurs

Scanprop Development, som ingår i Scanprop-koncernen som bland annat äger Sätra Centrum och varit inblandade i projekt vid Telefonplan, har på egen begäran försatts i konkurs. Samtidigt pågår ett rättsfall där ägare och vd stämts för bedrägeri.

Annons

Stockholmsbaserade private equity-bolaget Scanprop grundades 2011 och har haft inriktning mot fastighetsutveckling av främst kommersiella fastigheter men även egen fastighetsförvaltning. Nu har bolaget Scanprop Development, på egen begäran, försatts i konkurs då det är på obestånd och inte längre kan betala sina skulder.

I konkursansökan till Stockholms tingsrätt står det att fler bolag i koncernen kommer att försättas i konkurs framöver. Men enligt ägaren av bolaget kommer så inte att ske och det är endast Scanprop Development som kommer att försättas i konkurs för att på så sätt sänka koncernens over-head kostnader.

Ett av Scanprop-koncernens dotterbolag förvärvade 2016 Sätra Centrum från Leif-Ivan Karlssons bolag Örnbergets fastighetsförvaltning AB. Där har det funnits planer för utveckling av fastigheten Högsätra 10 i samband med planerna för ombyggnation av Sätra Centrum vars detaljplan förväntats godkännas i kommunfullmäktige under sommaren 2024. Förvärvet skedde som ett samarbete mellan dotterbolaget tillsammans med ett annat bolag.

Mellan de två bolagen uppstod det senare en rättstvist där den andra parten ansåg att Scanprops dotterbolag  begått flera avtalsbrott, dels genom att ha vilselett bolaget vid ingående av själva avtalet, dels genom att ha upptagit mer lån än vad som fastställts. Den tvisten avslutades i en skiljedom till dotterbolagets favör.

Det andra bolaget har därefter valt att stämma ägaren till dotterbolaget på ett större miljonbelopp för vad de anser vara ett ”skadeståndsgrundande bedrägeri” på samma grunder. Den processen är pågående.

Utöver Sätra Centrum har Scanprop varit inblandade i projekt för bostäder och hotell vid Telefonplan, däribland The Brick, i Stockholm där man senare, efter avslutat detaljplanarbete, sålt vidare majoriteten av fastigheterna till ALM Equity. Scanprop har även förvärvat fastigheten Allmogekulturen 5 på 31.216 kvm 2020 och skogsfastigheten Gårdsby Tofta 11:35 i Växjö 2022 av SBB. Bolaget äger även fler fastigheter i Växjö.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att den pågående stämningen riktades mot ett dotterbolag och inte ägaren av bolaget. Även uppgiften om att flera bolag i koncernen kommer att försättas i konkurs har förtydligats med genmäle från Scanprop om att så inte kommer ske.

Fler Nyheter från förstasidan

Signalisten tar över helt centrum – Rikshem säljer

Transaktion när offensiv inleds. Vill skapa bättre livsvillkor.

Archus flyttar till Alecta

Flyttar några hundra meter inom city.

Prisma satsar på notering

Genomför även nyemission. Äger fastigheter för 6,4 miljarder.

Slår till och köper hela 85.000 kvm handel

Totalt sju välkända handelsfastigheter. Kapades mitt framför ögonen på Ingvar Kamprad. Flera varumärken starkare än snittet. FV bedömer direktavkastningen.

Ny vd för Poseidon

Bolaget äger totalt cirka 28.500 lägenheter

Företagsparken säljer till Cibus

Fredrixon: ”Vi är återigen aktiva på förvärvssidan”.

Hit ska JM flytta sitt HK

Efter den lyckade miljardförsäljningen. Nu ska JM utveckla en ny kontorsfastighet om hela 30.000 kvm. FV berättar om köpeskillingen.

Politiker ger grönt ljus för ombyggt NK-hus

”Man är väldigt trötta på den här DDR-inspirerade bunkern som står där idag”.

Stressat Skellefteå köper från pressat SBB

”Vi försöker hela tiden hitta vägar att öka bostadsproduktionen”.

Corem tecknar tre på Manhattan – når 60%

Arnhult: ”Detta segment specifikt står för majoriteten av all nyuthyrning i New York”.

Central kyrkospira tas ner

Rost och gifter föranleder restaurering för 100 mkr på Riddarholmen – SFV passar på när bidragen höjs.

DLA Piper flyttar in i Stockholms nya lyxvåningar

Lämnar därmed Vasakronans lokaler vid Sergels torg.

Tillbaka till förstasidan