Metoo-rörelsen har fått fastighetsbranschen att lyfta frågan om sexism på jobbet. Montage: Johannes Wredenmark.

Efter #Metoo – så påverkas branschen

Tusentals kvinnor har skrivit på Metoo-upprop för att protestera mot trakasserier och sexism på jobbet. Nu arrangerar Fastighetsägarna ett seminarium på temat. Samtidigt har flera fastighetsbolag tagit upp frågan på ledningsnivå.

Annons

Nätrörelsen Metoo har de senaste veckorna fått tusentals kvinnor att träda fram och berätta om hur de blivit utsatta för allt från sexuella ofredanden till trakasserier och våldtäkt.

Den sociala rörelsen har även skakat om bygg- och fastighetsbranschen.

Drygt 4.600 kvinnor i byggbranschen har skrivit under uppropet #sistaspikenistan för att protestera mot sexism, och förra veckan avgick stadsbyggnadsborgarrådet i Stockholm Roger Mogert (S) efter anklagelser om trakasserier. Samtidigt har bostadsminister Peter Eriksson (MP) bjudit in byggbranschen till ett samtal om kränkande behandling.

Nu lyfter även Fastighetsägarna frågan.

– Vi har diskuterat Metoo på högsta ledningsnivå. Det är en enormt stark och viktig rörelse. Vi får hoppas att det kommer något positivt ur den, säger Fastighetsägarnas chefsjurist Marie Öhrström.

Som en följd av Metoo ska Fastighetsägarna arrangera ett frukostseminarium i mitten av december tillsammans med arbetsgivarorganisationen Fastigo om hur man förebygger sexuella trakasserier och kränkningar på jobbet.

– Fastighetsbranschen är bäst i klassen när det gäller jämställdhet enligt Allbright. Men säkerligen förekommer den här typen av beteende också i vår bransch. Genom seminariet vill vi bidra till att stärka fastighetsbolagen i deras arbete för en jämställd och långsiktigt hållbar fastighetsbransch, säger Marie Öhrström.

Metoo har även lett till diskussioner i fastighetsbolagen. Johanna Skogestig, som är chef för fastighetsinvesteringar och sitter med i ledningsgruppen på Vasakronan, berättar att bolaget beslutat att ta med frågan, ännu mer än de redan gör, i sitt värdegrundsarbete.

– Jag tror att Metoo kommer att ha en positiv effekt på alla branscher, däribland fastighetsbranschen. Det är jättebra. Samtidigt är det viktigt att vara försiktig med att hänga ut människor i media, säger hon och fortsätter:

– Jag tror alla har känt till att det här fenomenet har funnits men kanske inte i vilken omfattning, så det är bra att frågan lyfts. Om man ser att någon beter sig felaktigt så är det lätt att bara rycka på axlarna och tänka att det där var en konstig prick. Men det finns människor som far illa och vi måste alla ta på oss ett ansvar och agera.

Hon tror att beteendet är en kultur som lever kvar och som företag behöver jobba aktivt med att få bort. Att fastighetsbranschen ligger långt fram då det gäller en jämn könsfördelning tror hon är viktigt för att motverka den här sortens beteende.

– Samtalstonen och språket präglas av de som sitter i rummet. I en manlig kultur blir det lätt jargong. Nya killar som kommer in i en mansdominerad kultur fostras naturligt in i den jargongen och tänker inte på det förrän en kvinna sitter med. Det har jag noterat och förvånats av vid flera tillfällen. När jag som kvinna kliver in i rummet så händer något och samtalstonen förbättras men jag gissar att det hade fortsatt om jag inte hade varit där. En jämn könsfördelning är viktigt bland annat för att det ger ett bättre samtal.

Ett annat bolag som diskuterat kränkande behandling till följd av Metoo-rörelsen är Atrium Ljungberg. Bolaget har bland annat lagt upp en påminnelse på sitt intranät om hur anställda ska gå till väga för att anmäla eventuella sexuella trakasserier. Sedan tidigare har de en jämställdhets- och diskrimineringspolicy i bolaget.

– Det är otroligt bra att frågan kommer upp på bordet. Samtidigt är det viktigt att människor inte döms i sociala medier utan att de har fått en rättslig prövning, säger VD Annica Ånäs.

Hon tror att Metoo kan leda till något positivt.

– Det tror jag absolut. Det är hemskt att många som drabbats inte fått hjälp och att det som hänt har sopats under mattan. I ett ledarskap är det otroligt viktigt att man tar tag i sådana här problem. Därför är det bra att frågan lyfts upp.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan