Rikshem köper för 1,2 mdr – och säljer direkt

Försäljning av Akelius äldreboenden klar.Den första av Akelius tre paketförsäljningar av kommersiella fastigheter är i hamn. Det blev Rikshem som för 1,2 miljarder kronor har förvärvat 16 fastigheter om 67.000 kvadratmeter för 1,2 milarder kronor och det handlar om paketet med äldreboenden. Nästan hälften av arean avser de nio fastigheterna i Västerås. Leimdörfer var rådgivare till säljaren.

– Rikshem är redan idag största nationella aktör inom bostäder och samhällsfastigheter i Uppsala, Sigtuna, Norrköping och nu tar vi den positionen också i Västerås. Vår starka tillväxt fortsätter, säger Ilija Batljan, vice VD Rikshem.

Det totala antalet lägenheter uppgår till cirka 940 och utgörs till övervägande del av äldreboenden (vård- och omsorgsboenden) 56 procent och serviceboenden (trygghetsboenden där lägenheterna är uthyrda till privatpersoner och den gemensamma arean är uthyrd till kommunen, 39 procent). Gruppboenden avser 4 procent av de totala hyresintäkterna. Fastigheterna är fullt uthyrda till kommunerna på respektive ort.

Direkt efter affären har Rikshem avyttrat fyra fastigheter, tre i Umeå och en i Trelleborg, om totalt 18.000 kvadratmeter för 400 miljoner kronor till norska Arctic Securities (fastigheterna kommer att förvaltas av Riksbyggen).

Rikshem förblir ny ägare till de 12 fastigheter som finns i Västerås, Uppsala, Sundsvall och, Norrköping med ett totalt fastighetsvärde om 800 miljoner kronor.

Akelius har ytterligare två paket med kommersiella fastigheter ute till försäljning. Rikshems VD Jan-Erik Höjvall var tidigare VD vid Akelius Fastigheter.

– Umeå lockar oss men vi kunde inte bygga förvaltningsvolym. Det är möjligt att vi framöver är intresserade av fastigheterna, säger Ilija Batljan, vice VD vid Rikshem, till FV

Rikshem äger nu fastigheter för 13,3 miljader och räknar med köp för 2–3 miljarder under vintern.

Fastighetsvärlden Idag 2011-11-15

Fler Nyheter från förstasidan

Lista: Så många åker bolagen till Almedalsveckan

I många fall något färre deltagare. Ett stort bolag nobbar helt.

SBB rusade – steg med 18%

Uppåt på börsen under torsdagen.

Randviken säljer för 490 mkr

23.000 kvm och hyresintäkter på 26,4 mkr/år.

SBB ökar säljtakten – avyttrar för hela 860 mkr

Avyttrar fyra fastigheter till två aktörer,

Hon blir ny vd för 67-miljarderbolag

Välkänd person blir vd för bolag med 28.000 bostäder.

Vill stoppa kriminella i fastighetsbanschen

Affärer ska kunna stoppas. Morgan Johansson: ”Den svenska fastighets­marknaden kan enkelt utnyttjas av den organiserade brottsligheten”.

Realplay

Online på väg att möta offline

Den vanliga butikshandeln upplever något av ett uppsving just nu. E-handeln kommer dock mer än dubblas fram till 2030 tror experter. Men ska det ske genom hemleveranser, ombud, boxar eller olika hybridformer?

Hoppar av skolköp från Sisab

”Försvårar för planeringen av finansieringen”.

Nye Åhlénsägaren: ”Dags att tänka över hyresnivåerna”

Åhléns nya storägare Ayad Al Saffar i FV-intervju om expansionsplaner, vägen till framgång, hyresnivåer och om sen på att äga fastigheter.

Wonna I de Jong förvärvar stort på Östermalm

Miljardaffär med stor fastighet.

Miljardköper igen efter nya hotläget – Balderbolag säljer

Har ägt sedan 2014. Fastighetsvärdet upp 167 procent på åtta år.

Klassiska Gondolen byter ägare

Renoveras och öppnar på nytt nästa år. Lallerstedt lämnar. Klart med ny aktör.

Beskedet: Grönan byggs ut

Ökar nöjesparkens yta med 20 procent.

Köper 10.000 kvm i Helsingborg

Fastighet som ligger i Väla.

Tillbaka till förstasidan