Raketen Intea ökat 74 procent på ett år

Snabbväxarna Batljan, Arnhult och Selin hamnar i Inteas skugga när det gäller tillväxt procentuellt. Intea har nu ett fastighetsvärde om 17,8 miljarder kronor, upp 74 procent på ett år. Dessutom har bolaget en projektbank på 9 miljarder – med klara hyreskontrakt eller projekteringsavtal. Snart väntar börsnotering.

Enligt planerna från förra halvårsskiftet ska bolaget noteras på börsen inom ett år, vilket innebär första halvåret 2022. Enligt uppgift till FV har inget förändrats i de planerna.

Här bolagets nyckeltal ut bokslutet för 2021:

  • yresintäkterna ökade med 33,6 procent och uppgick till 733,2 mkr (548,6), varav 147,5 mkr kommer från förvärvade fastigheter 2020 och 2021.
  • Förvaltningsresultatet ökade och uppgick till 167,0 mkr (145,3), en ökning med 14,9 procent. Justerat för kostnad för förtida avveckling av rådgivningsavtalet (se sidorna 11 och 21) uppgick förvaltningsresultatet till 332,0 mkr.
  • Värdeförändringar fastigheter uppgick till 2 207,0 mkr (452,5). För mer information se sida 11.
  • Periodens resultat efter skatt uppgick till 1 969,3 mkr (412,2). Resultat per A- och B-aktie uppgick till 15,60 kr (fotnot 1) och per D-aktie 1,00 kr (fotnot 1).
  • Totalt genomfördes under perioden förvärv och investeringar till ett belopp om 5 352,5 mkr (414,5).
  • Fastighetsbeståndets verkliga värde uppgick vid periodens utgång till 17 797,4 mkr (10 237,9).
  • Styrelsen föreslår utdelning om 0,50 kronor per A- och B-aktie (0,67 ordinarie resp. 1,56 extraordinär). Styrelsen föreslår även en utdelning om 2,00 kronor per D-aktie (1,50) med kvartalsvis utbetalning om 0,50 kronor.

Vd Henrik Lindekrantz kommentar:

– Intea kan lägga ett expansivt år bakom sig. Värdet på fastighetsbeståndet under 2021 ökade med 74 procent och uppgick vid årsskiftet till 17.797 mkr. Detta drevs av ett antal genomförda större fastighetsförvärv, lägre avkastningskrav på marknaden och ett ökat värde i projektportföljen. Hyresintäkterna ökade med 33,6 procent och uppgick till 733,2 mkr och förvaltningsresultatet, justerat för kostnaden hänförlig till lösen av rådgivningsavtalet med Intea AB, ökade med 186,7 mkr till 332,0 mkr.

Han fortsätter:

– Sedan bolaget grundades har Intea varit en renodlad specialistaktör med en omfattande expertis inom social infrastruktur. Andelen direkt offentliga hyresgäster är nu 94 procent vilket är väl över vårt mål om över 90 procent.

– Arbetet med att förbereda bolaget för en börsnotering på Nasdaq Stockholms huvudlista fortskrider. I samband med en notering kommer en ägarspridning genomföras av såväl befintliga som nyemitterade B-aktier och av befintliga D-aktier. Vi tror att investerare kommer att uppskatta Inteas renodlade fokus på offentliga hyresgäster och specialanpassade fastigheter i kombination med goda utvecklingsmöjligheter, säger Henrik Lindekrantz.

Bland Inteas större projekt kan Fastighetsvärlden nämna Rättscentrum i Kristianstad. med både nytt polishus och häkte, Samhällsledningscentral i Örebro, nytt polishus i Ystad, nya högskolan i Kristianstad och Sahlgrenska Life i Göteborg.

Fler Nyheter från förstasidan

Stor bostadsutvecklare lägger större varsel

FV berättar om ännu ett bolag som tvingas agera på den förändrade marknaden.

Skanska gör stort förvärv

Stor tomt om nästan 40.000 kvm i attraktivt läge.

Hackspett stoppar 130 bostäder i Söderort

Bostadsbolag tvingas lägga stort projekt i papperskorgen.

Juryns val: Bästa transaktionskonsult

Juryn har utsett fem ledande mäklare som gått till final.

Juryns val: Fem i final om Årets lokalkonsult

Läs om vilka fem som är nominerade.

Skanska hyr ut 2.500 kvm

Uthyrningsgraden når 75 procent.

Coworkingfirma hyr hel byggnad i Gamla stan

Palatsbyggnad. ”Finns ingen byggnad med samma wow-faktor.”

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Besqab i nyemission om 825 miljoner

Kommer att använda pengarna till att i förtid helt återbetala den obligation man gav ut för två år sedan.

”Kontorsvägrarna” – så kan de lockas åter

De anställda berättar vad som krävs för att lämna hemmet.

Hyr ut över 3.000 kvm på Södermalm

Fortsatt högt tryck efter lokaler.

De fem kan vinna priset Bästa uthyrning 2022

Svårt uppdrag för juryn. Många spridda röster.

Realplay

Helheten ger rätt skattelösning

För fastighetsbranschen spelar skattefrågor ofta en stor roll. Om det handlar det senaste avsnittet från Realplay där ”dokumentera” blir ett viktigt råd.

Satsar nära Stureplan

Driver flera välkända krogar. Har nu tecknat kontrakt för ytterligare en lokal.

Tillbaka till förstasidan