Kristin Willerström och Jimmie Hall.

Pembroke blir restaurangägare – öppnar på 1.250 kvm i city

Det globala fastighetsbolaget Pembroke börjar med ett helt nytt upplägg. I februari öppnar bolaget en av fyra restauranger i det nya konceptet Mess i bottenvåningen av Mästerhuset i Stockholm city.

Annons

– Ja, vi blir restaurangägare, säger Kristin Willerström, Nordenchef för Pembroke.

En något annorlunda affärsidé har tagit sin början för Pembroke, inte bara i Sverige utan även globalt. En affärsidé som kanske kan komma att spridas, men innan det kan ske måste satsningen komma i gång och utvärderas.

– Vi har många blickar på oss. Det finns ett stort intresse globalt från Pembroke för att se hur det här kommer att fungera, säger hon.

Upp till fyra olika restauranger i en 1.250 kvm stor lokal. Det är planen när Pembroke för första gången blir restaurangägare.

Den första restaurangen, Banger, öppnar med pompa och ståt den 16 februari. Och det blir korv för hela slanten. Det är Kerim Akkoç som står som krögare bakom den första satsningen, en av grundarna till Taylor & Jones, korvmakarna som startade redan 2007.

På cirka 300 kvm kommer lokalen, ritad av SandellSandberg, vara skyltfönstret ut mot Mäster Samuelsgatan. När FV är på plats innan jul är det en byggarbetsplats. Man kan ana hur det synliga köket kommer att se ut, och var de olika delarna i restaurangen kommer att finnas. Ut mot gatan ska de ”snabba borden” finnas och längre in i lokalen borden där man kanske sitter lite längre vid. Korv alltså, något som Jimmie Hall menar inte finns på just det här sättet i Sverige.

Visualisering av baren. Illustration: Sandell Sandberg

På menyn kommer det finnas allt från den klassiska varmkorven till den lyxigare korven med tryffelslungad hummer som topping och till det ett glas champagne.

– Jag har haft en idé om att vi måste göra något med korv eftersom det är den absolut roligaste snabbmatsprodukten i världen. Det är en form, that´s it. Men vad du har i den – möjligheterna kring det är oändliga, säger Jimmie Hall som Pembroke har anlitat tillsammans med Michael Howing för att utveckla och driva restaurangkoncepten genom ett operatörsavtal.

Tillsammans med Pembroke har de arbetat fram konceptet ”MESS”, där Pembroke står för pengarna och långsiktigheten. Michael Howing har arbetat inom restaurangbranschen sedan 17-årsåldern och drivit flera restauranger i egen regi.

– Om vi får önska kommer vi ha öppet från frukost till 01, men vi börjar förmodligen med att ha öppet 11–22 utom fredagar och lördagar då vi har öppet till midnatt. Eller så blir det drag direkt och vi kan bara hålla öppet, säger Jimmie Hall.

Kristin Willerström, Nordenchef Pembroke och Jimmie Hall, messtare på MESS. Foto: Fastighetsvärlden

I lokalerna har stjärnkrögaren Melker Andersson tidigare huserat, först med Mother och sedan Mr Voon som inte klarade av de 1.250 kvm stora lokalerna. Hur kommer det sig att Pembroke och Jimmie Hall är så säkra på att det kommer att hålla den här gången?

Jimmie Hall nämner själv att ”Melker Andersson, Sveriges bästa, fick inte till det”. Trots det verkar det inte finnas några farhågor.

– Vi delar upp lokalen i fyra olika delar för fyra olika plånböcker, för fyra olika typer av människor och då kan vi även täcka in många av dygnets timmar, säger han.

För Pembrokes del är det en stor investering, men hur stor kan inte Kristin Willerström berätta. Eftersom det är första gången Pembroke blir restaurangägare har beslutet tagit tid. Det har gått från Stockholm, via London och slutligen Boston innan man fick tummen upp i januari 2023.

– Traditionellt i ett hyresavtal får man ju en årshyra tillbaka. Här får vi inget tillbaka om vi inte visar gröna siffror, så det är en satsning vi går in i. Vi betalar för investeringarna men också för att driften ska komma i gång. Sen är ju tanken att det ska stå på egna ben och det är först då vi får tillbaka något på vår investering. Det här är helt nytt för Pembroke, ett sådant här typ av avtal och den här typen av investering har aldrig gjorts tidigare.

Hon fortsätter:

– Vi äger satsningen, vi bekostar allt och Jimmie Hall och Michael Howing har fått uppdraget att driva verksamheten åt oss. Sedan kommer vi att utvärdera och se hur det går. Vi har ju skaffat rätt team, med erfarenhet. Det har betytt mycket för oss att vi tog beslutet att gå in i en sådan här investering.

Ett helt nytt upplägg alltså. Som andra fastighetsägare inte verkar ha fått upp ögonen för ännu. Det traditionella är ju ett längre hyresavtal och går det dåligt sitter hyresgästen fast, något som påverkar även fastighetsägarna.

– Nu går vi in och äger satsningen. Det innebär också att vi kan gå in och utvärdera och att vi kan justera om det skulle behövas. Vi har bättre koll på kvaliteten på verksamheten som drivs. Men, det här är ett samarbete – vi behöver varandra i det här.

Men gissningsvis är det inte helt enkelt att ”plötsligt” bli restaurangägare?

– Nej, och det är därför vi har skaffat ett väldigt kompetent team som driver det åt oss. Vi känner oss väldigt trygga med Jimmie och Michael, säger Kristin Willerström.

Totalt kommer det bli 230 sittplatser i de fyra restaurangerna. I september öppnar nummer två i form av ett kafé. Det blir inte en av de stora kedjorna, men vem det blir kan man inte berätta ännu.

Kommer ni få in så mycket folk som krävs?

– Ja, det tror vi. Vi tror verkligen på läget annars hade vi inte gått in i det här. Det här konceptet vi har tagit fram – det finns absolut en marknad för det. Vi har ju flera fastigheter i kvarteret, bland annat PK-Huset och Mästerhuset och från 2026 Hästen 21 – bara vi är ju flera tusen människor som kommer in till kontoret varje dag. Sen är det mycket folk generellt i city, säger Kristin Willerström.

Visualisering av restaurangytan. Illustration: Sandell Sandberg

Hyresgästerna hos Pembroke i byggnaderna omkring kommer att kunna använda restaurangerna som ett vardagsrum och får möjlighet att teckna förmånliga medlemskap för att kunna sitta och arbeta över en kopp kaffe i det kommande kaféet eller ha ett affärsmöte, men även förstås för att kunna hämta upp mat och fika från restaurangerna. Det i sig kommer att stärka kontorserbjudandet, tror hon.

– När vi tittar på kontorsmarknaden och vad som driver folk att säga att det här är ett bra kontor så är det kontor med premiumkänsla och ett starkt serviceutbud, och det här blir ytterligare ett för våra hyresgäster.

Pembroke vill också skapa en trygghetskänsla, precis som man har gjort med Smålandstorget där  restauranger som Barrels, La Neta, BodyBuddy och Saigon Stories har adderats.

– Vi vill bidra. Det här är dessutom ett steg för att visa att vi är långsiktiga och att vi vill satsa på stan och skapa ett levande kvarter. Vi har hittat ett nytt sätt som andra fastighetsägare inte har testat tidigare, säger Kristin Willerström.

Olika arkitekter ska utforma de olika restaurangerna. För kaféet är ett par spanska arkitekter tillfrågade. För de två sista restaurangerna kommer det bli andra arkitekter.

– Vi tänkte att det skulle vara olika världar man skulle gå in i, inte bara olika typer av restauranger –  därför har vi valt fyra olika arkitektteam, så det blir en wow-känsla när man rör sig mellan de olika lokalerna. Det går även hand i hand med hur investeringen säkras upp med olika typer av utbud, säger Jimmie Hall.

En ganska kaxig tanke, men kanske inte märkligt för en global jätte som äger en portfölj om 837.000 kvm över hela världen – om än helt nytänkande.

I grannfastigheten Hästen 21 kommer för övrigt 36.000 kvm att adderas till portföljen. Men just nu består marken av ett stort hål där markarbete pågår. När den nya byggnaden står klar under 2026 finns ännu mer potential för att få fler gäster till Mess, både kontorsgäster, besökare och boende från de 27 bostäder som byggs vägg i vägg med Mästerhuset. Mess fjärde restaurang beräknas slå upp portarna under hösten 2025.

Pembrokes fastighet Mästerhuset.
Kristin Willerström och Jimmie Hall. Foto: Fastighetsvärlden
Hästen 21, Pembroke
Grannfastigheten består just nu av ett stort hål. Men under 2026 är Hästen 21 färdig att ta emot hyresgäster, boende och besökare till den 36.000 kvm stora fastigheten. Foto: Fastighetsvärlden.

Fler Nyheter från förstasidan

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Tillbaka till förstasidan