Illustration ur magasinet Fastighetsvärlden nr 2/2021 där det finns en stor kartläggning av Batljans, Selins och Arhults investeringar.

Över fyra miljarder i sänkta utdelningar

Fastighetsvärlden har gått igenom de noterade bolagens föreslagna, och ibland redan genomförda utdelningar. En tredjedel av de på large cap- och mid cap-listorna sänkte utdelningen och i några fall har det skett i kombination med nyemission.

Det är utdelningarna för bolagen på large cap-, respektive mid cap på OMX Stockholm som synats. Även om det mest uppmärksammats att många bolag sänkt sina utdelningar så är det även tolv stycken som höjt den. Störst höjning står Pandox för som under pandemiåren 2020 och 2021 helt slopade utdelningen men som nu återinför den. Rent matematiskt innebär det en oändlig höjning, från 0 kronor till 2,50 kronor. Senast bolaget lämnade utdelning var för räkenskapsåret 2018 och då delades 4,70 kronor per aktie ut.

Tydliga höjare nu är även Sagax och NP3, bolag med relativt högavkastande bestånd där utdelningen höjs med tvåsiffriga procenttal.
Ett par utmanande utdelningar står SBB samt K2A för. I det senare fallet summerar inte utdelningarna till några stora belopp men marginalen i räkenskaperna är just nu väldigt låg och varje krona som kunde behållas skulle göra nytta i bolaget.

Att SBB höjde sin utdelning var inte heller särskilt väntat, även om Ilija Batljan tidigare påtalat bolagets kassaflöden från långa hyresavtal med säkra motparter. Lite tveksamt om höjningen inneburit något förbättrat förtroende, att man håller vad man lovar efter det bombardemang av kritiska åsikter som bolaget och särskilt Batljan fått ta emot det senaste året. Kanske har höjningen tvärtom provocerat fram ännu fler starka åsikter om företagsbygget.

Ett annat bolag som fått utstå kritik för hög belåning är Corem. Där blir det ingen höjning, men oförändrad utdelning och det finns säkert synpunkter på det bland de lite försiktigare investerarna. Den störste ägaren, Rutger Arnhult, har ju det senaste året fått höra att han arbetat med för hög risk. Liksom Batljan har han dock genomfört många åtgärder för att stabilisera situationen och lugna kreditmarknaden, men det kostade hela det stora innehavet i Castellum.

Höjarna

Bolag Utdelning nu Utdelning förra året Skillnad procent
Pandox 2,5 0
Sagax 2,7 2,15 26%
NP3 5 4,3 16%
Trianon 0,5 0,45 11%
SBB 1,44 1,32 9%
Nyfosa 4 3,8 5%
Platzer 1,15 1,1 5%
Hufvudstaden 2,7 2,6 4%
JM 14 13,5 4%
Catena 8,26 8 3%
Wihlborgs 3,1 3 3%
Atrium Ljungberg 5,3 5,2 2%
Corem B 0,4 0,4 0%
Wallenstam 0,6 0,6 0%

Även om det är fler fastighetsbolag som höjt sina utdelningar än som sänkt den så är nettot i utdelningsförändrinarna starkt negativt. Höjningarna, inklusive Pandox återupptagna utdelning summerar till drygt en miljard kronor. Sänkningarna uppgår till totalt nära 4,3 miljarder på de två listor vi summerat data från. Nettot är således minus 3,3 miljarder i utdelningar.

Det finns en stor förklaring till det stora negativa nettot – Castellum, vars slopade utdelning står för nära två tredjedelar av de minskade utdelningarna. Även Fabege samt Bonava står för avsevärda andelar men inte i närheten av Castellums.

De som stått hårdast på utdelningsbromsen är bostadsutvecklarna Besqab och Bonava samt stora Castellum. Där har utdelningen helt slopats. För de två förstnämnda är det ju intjäningen som fått sig en tuff smäll, samt just nu lågavkastande byggrätter som tynger balansräkningen. Besqab är dessutom på gång med en nyemission.

För Castellum ser intjäningssidan mycket stabil ut och istället är det en riktigt stor volym med obligationsfinansiering som man behöver få ut ur systemet. En ny storägare i form av Akelius med god uthållighet gav också tydliga signaler om vad som önskades. Så det blev både slopad utdelning samt nyemission.

Utöver de nämnda bolagen är det ytterligare sex bolag som skurit kraftigt i sina utdelningar. Fastpartner signalerade först en större sänkning än vad det senare blev.

Sänkarna

Bolag Utdelning nu Utdelning förra året Skillnad procent
Besqab 0 4 -100%
Bonava 0 3,5 -100%
Castellum 0 7,6 -100%
FastPartner A-aktie 1 2,2 -55%
Wästbygg Gruppen 1,65 3,5 -53%
Heba 0,45 0,8 -44%
Fabege 2,4 4 -40%
Diös 2,38 3,52 -32%
Cibus (Euro) 0,9 0,99 -9%

Men sedan finns det ju en räcka bolag som inte behövt förhålla sig till frågan om att sänka eller höja utdelningen. De som aldrig lämnar utdelning. Flertalet av dessa har lagt fast sin policy med inriktning på att pengarna gör största nytta om de återinvesteras. I den här gruppen finns tre bolag inom Selin-sfären, Balder, K-Fastigheter och Brinova.
Trots att de alltid kan behålla mer av intjäningen så finns det inga stora marginaler att ta av i de här bolagen nu.

Slopade utdelningar har varit ett sätt för fastighetsbolagen att stärka sina kassor för fortsatta räntehöjningar. Till det kommer att flera genomfört nyemissioner. Allt tyder på att vi kommer få mer av den varan det närmaste året.

Cibus vars utdelning är i euro såg en utdelningsminskning från 0,99 euro till 0,9 vilket i är en minskning med 9 procent. I kronor blir skillnaden mindre då den svenska valutan försvagats från 2022 till 2023 och skulle, om man jämför med den genomsnittliga växelkursen 2022, innebära en minskning med 3 procent.

Normalt utan utdelning

Bolag Utdelning nu Utdelning förra året Skillnad procent
Annehem 0 0
Balder 0 0
Brinova 0 0
Emilshus 0 0
Genova 0 0
John Mattson 0 0
K-fastigheter 0 0
KlaraBo 0 0
Logistea 0 0
Nivika Fastigheter 0 0
SLP 0 0
Stendörren 0 0

 

Missa inte! Logistik & Fastigheter 2024

Den 7 februari är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Logistik & Fastigheter 2024. Seminariet äger rum på Elite Stadshotellet, Eskilstuna + webbsänt.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Tänkt SBB-affär till papperskorgen

Har gått i mål med åtta kommunaffärer, men lyckas inte överallt.

Vasakronan hyr ut 3.700 kvm

Fylls på efter jätteuthyrningen.

Hummel är ny vd på CBRE

Tagit över direkt. Tidigare vd:n slutade efter redan ett halvår.

Storägare får ta större delen av Nivikas emission

Garantier utnyttjas för 41 procent av emissionen på drygt en halv miljard.

Arnhult säljer nästan allt

Säljer sju i en kommun. FV berättar vad som ingår i transaktionen och vad som återstår i beståndet.

Ica till Sturegallerian

Ica Sturehallen tar plats i nedre Marmorhallen i centrala Stockholm.

Microsoft köper fastighet för 320 miljoner

Planerar stor satsning.

Nära köpa för 270 miljoner

Icke bindande avtal för tio fastigheter.

Topplista

50 Mäktigaste 2023

För 18:e året har Fastighetsvärlden låtit fastighets- och byggbranschen rösta fram vem som anses Mäktigast.

Matjätte köper restaurangkedja i Stockholm

Har i dag sex enheter om 4.959 km. Restaurangkonceptet efterfrågas av fastighetsägare. Vill växa i Sverige.

Brunswick säljer sin andel i Hemmaplan till Bonnier

Förvärvat i områden som som präglas av socioekonomiska utmaningar.

2023 års vinnare i Sweden Green Building Awards

10 vinnare utsedda.

Förvärvar med potential på Ekerö

Söker ytterligare nya affärsmöjligheter.

Granitors multikvarter i Malmö fylls och växer

Ny målgrupp för andra etappen. Se flera bilder.

Tillbaka till förstasidan