Balticgruppens Östra station fullt uthyrt

Balticgruppen största pågående projekt Östra station om 10.000 kvm, vid tågstationen Umeå Östra, är ett halvår innan inflyttning helt uthyrt.

– Moderna lokaler i attraktiva lägen i Umeå är fortsatt starkt eftertraktade – och Östra Station är ett av dessa lägen. Närheten till tågstationen Umeå Östra, bussterminalen vid Norrlands universitetssjukhus och det övriga utbud som finns här med livsmedelsbutik, restaurang och gym bidrar till den levande och hållbara plats vi vill att Östra Station ska vara, både för de som besöker området, arbetar och bor här, säger David Carlsson, vd för Balticgruppen.

I byggnaden kommer restaurangkedjan Heat Restauranger och träningsanläggningen Umeå Sport & Motion öppna, men även kontorshyresgäster som NCC, Coop Nord, Skatteverket och Norrtåg har skrivit hyresavtal med Balticgruppen.

Utvecklingen av området inleddes 2021 och den första etappen omfattar två hus; ett bostadshus med 78 bostadsrätter, varav 77 lägenheter är sålda, och en Coop-butik i entréplan samt ett kontorshus i trä med en träningsanläggning och en restaurang. Husen är ritade av Wingårdhs.

Kontorsbyggnaden får elva våningar inklusive källare, med en uthyrningsbar yta om cirka 10.000 kvadratmeter, och huset har uppmärksammats flera gånger för sin trästomme. Det blir ett av Sveriges högsta kontorshus i trä och kommer stoltsera med en höjd på cirka 40 meter över marken – och blir därmed ett nytt landmärke för Umeå. Valet av trästomme är ett sätt för Balticgruppen att bidra till hållbart byggande.

De tre nedersta våningarna byggs med tung stomme i klimatförbättrad betong. Detta för att möjliggöra etableringen av träningsanläggningen och undvika stomljud. Kontorshuset ska även möta kraven som den svenska miljöcertifieringen Miljöbyggnad Guld ställer. Det innebär högre kvalitéer, exempelvis inom ljud, ljus och ventilation, än de byggregler som styr all byggnation.

Sara Axelvern, affärsansvarig uthyrare Balticgruppen, menar att hållbarhetsaspekten har betydelse för hyresgästerna.

– Östra Stations hållbarhetsprofil bidrar helt klart till att företag vill verka här. Idag har företag ett ännu större fokus på hållbarhet och vill bidra till en hållbar omställning. Kontorslokalerna behöver spegla det behovet, säger hon.

Hon fortsätter:

– På Balticgruppen väljer vi bland annat att certifiera våra nybyggnationer med Miljöbyggnad och det är ett fint kvitto när våra kunder efterfrågar dessa lokaler. Endast ett fåtal byggnader i Umeå uppfyller nivån guld i nuläget men vi hoppas och tror att det blir fler.

För att Umeå ska växa hållbart och nå 200 000 invånare år 2050 satsar Balticgruppen på förtätning av området Kunskapsstaden. Kunskapsstaden inkluderar området i och mellan Umeå centrum och Universitetsstaden. Genom att tillföra blandstad hit vävs dessa platser samman till en. Det bidrar projekt Östra Station med.

Den första etappen beräknas vara helt klar under 2024.

Fler Nyheter från förstasidan

Butik vid Stureplan stängd efter 21 år

Valt att inte förlänga hyresavtalet.

Bonava varslar 400

Hela var fjärde anställd berörs.

Ny storägare i börsbolag

Bolag även köpt sju fastigheter. Nu stor ägare i två liknande bolag.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Amerikansk jätte bantar ytorna i city

Lämnar ett våningsplan.

JM säljer allt vid Brommaplan – stor projektdröm död

Var redo att investera 4 miljarder.

Rikshem avyttrar Folkhem till Nordr

Biljana Pehrsson: ”Folkhem har en stor potential och vi vill expandera geografiskt i Sverige och Norge”.

Framtiden vill höja hyrorna 7% – lägre än Fastighetsägarna

68.000 lägenheter berörs. Ger även en möjlighet för en treårig lösning.

Normals vd: ”Inte raketforskning driva butik”

Butikskedjan växer i rekordfart. Ny satsning i centrala Stockholm.

Bonava får rabatt på 110 miljoner i Nacka

Ingen ny upphandling kommer att krävas.

Kommitté: Nobba okryddade budet från Stenhus

Storägarens bud får nobben.

SBB säljer för 2,9 miljarder – 10 procent under värdering

Säljer två fastigheter till rabatterat värde till stiftelse.

FV-kartläggning: 2,9 miljoner kvm kontorsprojekt

Hela 135 kontorsprojekt listas i stor kartläggning.

Vill bygga höghus på 140 meter

Nya stadsdelen tar ett kliv framåt.

Tillbaka till förstasidan