Ola Serneke: ”Tillsammans blir vi starkare”
Doxa har lagt ett bud på Serneke som styrelsen gått med på och som de uppmanar aktieägarna att acceptera. Ola Serneke som var med och grundade bolaget för mer än 20 år sedan ser stora fördelar med Doxas bud.
– Många tror att Serneke läggs ner, flyttar och blir Doxa men vi blir ett dotterbolag som jobbar på som vanligt fast i en starkare ägarkoncentration, säger Ola Serneke till Fastighetsvärlden.
Att se affären som ett rent uppköp där Doxa tar över Serneke är alltså felaktigt.
– Det vi gör är att vi switchar ägande från Serneke upp till Doxa. I sin tur äger Doxa sen Serneke som ett dotterbolag som vi sen avse att notera ut. Över tid blir Serneke ett renodlat byggbolag och samtidigt som Doxa behåller det som är investeringsdelen idag, säger Ola Serneke och fortsätter:
– Det blir lite galet att säga att jag säljer det som jag startat för det gör jag inte. Vi switchar upp det till moderbolaget där jag blir en av de tre största ägarna vilket är väldigt bra.
Om affären slutar som den är tänkt blir Ola Serneke Invest en av de tre största ägarna i Doxa som var och en kommer att sitta på mellan 8-11 procent vardera.
Vad är fördelarna med den här affären?
– Dels har vi synergier mellan bolagen, dels synliggör vi värdena inom Serneke-koncernen genom att särnotera byggbolaget som ändå är Sveriges femte största byggbolag. Sen får vi en bredare ägarbas som möjliggör bättre finansiering och vi kan se framåt och göra bättre förvärv på en bättre marknad. Tillsammans blir vi starkare, säger Ola Serneke.
– Vi är ett bygg- och fastighetsutvecklingsbolag men vi äger mycket som för utomstående är svårt att sätt sätta sig in i. Vi äger olika typer av investeringar och då är det svårt att mäta vad byggbolaget, som i sig är ett attraktivt bolag. Då har vi kommit fram till att det är bättre att särnotera det för att redovisa det tydligt och enkelt.
Hur ser du på byggmarknaden just nu?
– Som så många andra har vi påverkats där vi ser bristande aktivitet på investeringar. Men vi har turen och förmånen att ha flera projekt i orderboken som är kopplade till stat och kommun. Vi bygger för skola, vård- och omsorg och fängelser, tingsrätter och polishus. Det är en stor del av vår verksamhet och det kommer ju fortsätta. Tyvärr vet vi ju att de byggnaderna kommer det bara att behövas mer av. Det finns alltid en marknad för det.
Hur fortgår ert projekt i Karlastaden?
– Vi slutför Karlatornet och amerikanska gymnasiet och en samhällsfastighet där just nu. Sen kollar vi på att starta kommande etapper för bostad och kontor inom området. Vi ser en stor potential inom området i den stadsdelen som kommer bli än mer attraktiv när Karlatornet står färdigt.
Hur kommer affären med Doxa påverka det projektet?
– Vi hoppas på snabbare och bättre utväxling, att vi får billigare och bättre finansiering och högre omsättningshastighet efter det här.