Privatmarknaden för bostadsrätter ses av en del som någon som kan krascha. Fem experter ger här sin syn på hur det kan gå för bostadsmarknaden.
I magasinet Fastighetsvärlden Nr 3/2022 svarar fem mycket meriterade experter på elva frågor om ekonomi, ränta och inflation. Här nedan återger vi svaret på en av frågorna kring bostadsmarknaden.
Fastighetsvärlden: Hur kommer bostadsmarknaden påverkas när det gäller nyproduktion av hyresrätter
respektive bostadsrätter?
Linus Ericsson, vd JLL:
– Bostadsproduktionen kommer att minska. Vi har under en längre tid sett hur kostnadsökningar försämrar kalkylen och projekt riskerar att skjutas på framtiden. Utan investeringsstöd är det svårare att producera på vissa orter och i vissa lägen. Så sammantaget så bedömer vi att utbudet kommer att minska på bostadsmarknaden vilket bör stabilisera både byggkostnader och en något svagare efterfrågan.
Christina Nyman, chefsekonom Handelsbanken:
Bostadspriserna kommer att falla tillbaka och det kan bli en tydlig inbromsning i byggandet. Högre energipriser, materialkostnader med mera gör det svårt när det inte går att höja hyrorna. Det är svårt att få ihop kalkylen.
Jens Andersson, treasurychef Castellum:
Hur mycket kan köparna/ägarna betala i räntor? Vad händer med amorteringskravet? Bostads-priserna kommer inte att öka, men det krävs rejäla sättningar för att det ska bli ett ras.
Dag Klerfelt, fastighetsprofil och numera tech-investerare:
Oj oj, kring denna sektor kommer det att bli ”hela havet stormar”, men har endast delvis med nuvarande orosmoln att göra. För kort att utveckla här. Men kort, det finns egentligen bara brist på billiga och/eller speciella bostäder. Nyproduktion och ”renovräkning” kan gå väldigt fel. Konkurser.
Arvid Lindqvist, analyschef Catella:
Bostadspriserna kommer sannolikt gå ner ganska kraftigt framöver. Hushållen har generellt en hög belåning och kort räntebindning, vilket gör dem känsliga. Enligt vår prognos, från i mars, har vi en 80-procentig sannolikhet för att priserna kommer gå ner 3–18 procent i Stockholm under de kommande 12 månaderna. Både risken för prisfallet och nivån har sannolikt ökat sen dess.
De fem experternas svar på ytterligare tio frågor finns i magasinet Fastighetsvärlden nr 3/2022.