Offensiv nyemission om 2,1 miljarder av Catena

Catena ser goda möjligheter till investeringar i projekt men även via förvärv. Därför genomför bolaget en riktad nyemission om nära 2,1 miljarder.

Annons

På tisdagskvällen meddelade Catena att man gett direktiv för en riktad nyemission via ett accelererat bookbuilding-förfarande. Emissionen riktades till svenska och internationella institutionella investerare med målvolymen 4 660 344 nya aktier. Aktien hade dessförinnan stängt till en kurs kring 460 kronor.

Några timmar senare meddelade bolaget att 2.097 mkr före emissionskostnader. Teckningskursen i nyemissionen har fastställts till 450 kronor per aktie genom ett accelererat book building-förfarande. Teckningskursen motsvarar en premie om 2,0 procent mot det volymvägda genomsnittspriset för aktien under de senaste tio handelsdagarna (440,99 kronor) och en rabatt om 2,3 procent i förhållande till stängningskursen.

När Catena gjorde en liknande nyemission hösten 2022 skedde den till en kurs om 362 kronor vilket då innebar en rabatt mot kurs på cirka 7 procent. Vid det tillfället tog man in 1642 mkr genom att ge ut drygt 4,5 miljoner nya aktier.

Emissionslikviden förväntas ha en påverkan, proforma, på cirka -6 procentenheter på belåningsgraden (från 37,1 procent till cirka 31 procent) och cirka -1.3x på framåtriktad tolvmånadersperiods nettoskuld/EBITDA (från 7,5x till 6,2x) baserat på balansräkningen per den 31 december 2023.

Motivet till att göra en nyemission är att bolagsledningen ser goda affärsmöjligheter. Under årets inledning har Catenas ledning identifierat fler attraktiva investeringsmöjligheter på väg ut i marknaden. Bolaget anser att det finns stora möjligheter att förvärva kvalitativa fastigheter till attraktiva direktavkastningsnivåer på omkring sex procent vilket i kombination med olika för Catena tillgängliga, finansieringsalternativ, inklusive säkerställd bankfinansiering, bedöms bidra till ökat aktieägarvärde. Ytterligare attraktiva förvärvsmöjligheter har identifierats på omkring 2 miljarder, där Catena bedömer att en betydande del kan genomföras under de kommande 6-12 månaderna.

Dessutom har bolaget nio större pågående projekt med en beräknad återstående investeringsvolym om 1,9 mdkr. Till det kommer att bolaget ser fortsatt stor efterfrågan på moderna och effektiva logistikanläggningar och förväntas fortsätta kunna realisera möjligheter i sin landbank på 4,6 miljoner kvadratmeter, vilken beräknas ha en total investeringsvolym om cirka 16,5 miljarder.

Carnegie Investment Bank, Swedbank och Van Lanschot Kempen N.V. har agerat Joint Global Coordinators och Bookrunners. Born Advokater har varit legal rådgivare till bolaget och Baker McKenzie har agerat legal rådgivare till Joint Bookrunners i samband med nyemissionen.

Fler Nyheter från förstasidan

Investerar i södra Europa

Berättar för FV om framtidsplanerna.

Arnhult miljardsäljer privat till nya Muro Invest

21 fastigheter ingår i transaktionen.

Smällkaramell: Söker hela 20.000 kvm nytt

FV avslöjar storbolagets kraftiga minskning av kontorslokaler. Mer än halvering kan vänta. Svår vakans kan vänta för börsbolag.

Wihlborgs hyr ut 3.300 kvm

Fastigheten köptes för drygt ett år sedan med hög vakans. Nu fullt uthyrd.

Arena i svårt område åter på tapeten

Kan placeras på fastighet med flera stora projekt på gång.

Älvsjö, P.A.C.E, ny stadsdel.

Vill skapa ny stadsdel i Älvsjö – helt byggd i trä

Förslag: Kvartersstad i klassisk stil. 5.000 bostäder och 10.000 arbetsplatser.

Förvaltarens första stora nya sedan 80-talet

”Trots ett omvärldsläge som gör att många byggen står still tar vi ansvar och fortsätter att utveckla”.

Kritik mot landshövdingen

Anklagas för att vilja styra frågor inom byggnation och exploatering.

Topp lämnar Skanska

Slutar efter 18 år. FV berättar om nya jobbet. Danielsson: ”Jag önskar honom all lycka till i framtiden”.

Barings säljer snabbt till Kappahl för 600 miljoner

Säljer lyckat innehav – men vill egentligen köpa mer. Dubbelsmäll för annat fastighetsbolag.

Vectura förvärvar byggrätter om 50.000 kvm

Fortsätter att hålla ett rejält högt affärstempo.

Fastator tar nedskrivning på 69 miljoner

Läs om turerna och den aktuella fastigheten – i kanonläge på Södermalm.

Sparbössan köper grannhus på Östermalm

Omfattar 2.800 kvm kontor och fransk bistro med vinbar i gatuplan.

Tillbaka till förstasidan