Ny plan för Sturekvarteret läggs fram
Omvandlingsplanerna för Sturekvarteret i Stockholm mötte starkt motstånd och skickades tillbaka till ritbordet. Nu läggs ett nytt förslag fram – med ganska små förändringar jämfört med vad Fastighetsvärlden berättat om tidigare. Om sju år ska allt stå klart.
Det nya grönblå styret i Stockholms stadshus kommenterar nu det nya tjänstemannaförslaget för Sturekvarterets omvandling som är klart. Och politikerna ger sitt fulla stöd till förslaget.
Enligt det nya förslaget som tagits fram av stadens tjänstemän och fastighetsägarna ska bland annat Freys hyrverk bevaras i sin helhet, liksom Bångska palatsets flyglar och gårdsöverbyggnaden inom Stureplan 2.
Vissa rivningar kommer dock att ske. Parkeringshuset längs Grev Turegatan kommer att rivas (står för 70 procent av rivningarna) liksom huset från 1980-talet på Humlegårdsgatan. I det nya förslaget finns också fortfarande planer på att riva Freys hyrverks flyglar. Den grönblå majoriteten skriver i en debattartikel i SvD att flyglarna saknar kulturhistoriskt värde och att de i dag är två små kontorsbyggnader som förvanskades helt under 1980-talet.
De styrande politikerna motsätter sig dock rivningen av ett gårdshus från 1905 på Grev Turegatan 7.
Samtidigt är man överens om att att flera av byggnaderna ska få nya fasader och därmed återfå sitt historiska utseende.
Den för stockholmarna största förändringen, en tunnelbaneuppgång i marmorhallen, kvarstår. Den betalas av fastighetsägaren ADIA. Fastighetsägare i det aktuella kvarteret är även Vasakronan som äger två fastigheter.
Det nya förslaget innehåller inga större förändringar när det gäller uthyrningsbara ytor för kontor, handel eller hotell jämfört med det tidigare förslaget.
Arbetet med att modernisera Sturekvarteret kan möjligtvis inledas i slutet av 2019. Sju år senare ska allt stå klart, enligt planen.
Läs mer om planerna i länkarna.