Nu börjar arbetet med Kungsgatan

Den 1 mars startade bygget på Kungsgatan. Gatan, som stod klar 1911, behöver grundförstärkas för att klara framtida belastning. Stockholms stad passar samtidigt på att bredda gångbanor, få till ny belysning och broarna ska smyckas med konst. Arbetet som genomförs i etapper beräknas vara klar sommaren 2025 och kosta 300 miljoner kronor.

 

Annons

Den 1 mars inleddes arbetet med att renovera Kungsgatan i Stockholm som kommer att fortgå fram till sommaren 2025.

Arbetet har främst till syfte att grundförstärka gatan för att kunna klara av framtidens trafiktryck. I samband med arbetet kommer även satsningar göras för att öka trivseln som med bland annat ny belysning, en ny konstinstallation under Regeringsgatans bro, och sittbänkar och träd. Gångbanan kommer även att breddas söderut och övergångsställen och lastplatser kommer att höjas upp.

Totalt består arbetet av 10 etapper som i vissa fall kommer att utföras samtidigt för att se till att gatan hela tiden är framkomlig. De första två etapperna som påbörjades den 1 mars var etapp 1 och 4 som pågår fram till juli-augusti.

Planen är sedan att etapp 7 inleds runt midsommar och att arbetet med etapp 2 och 5 ska pågå från juli-augusti fram till december 2023. Etapp 3 och 6 följer därefter under perioden mars-juli 2024.

De efterföljande etapperna 8-10 innefattar mindre arbeten på hela Kungsatan. Etapp 8 inleds under juni-juli 2024 och pågår till december samma år. Etapp 9, återställningsarbetet, inleds under våren 2025 och följs sedan av etapp 10.

Största fastighetsägaren på Kungsgatan är Hufvudstaden men här finns även bland annat bland annat Fabege, Folksam, Humlegården, Vasakronan, Centrumfastigheter och Balder.

Kungsgatan har sedan den byggdes 1911 varit en av stadens pampigaste gator som utmärkt sig genom sina två broar men var även länge Sveriges biograftätaste gata. I dag finns fortfarande biograferna Saga och Rigoletto kvar på Kungsgatan men där ligger nu även Casino Cosmopol och friluftsbutiker som Alewalds, Fjällräven och Naturkompaniet.

Den totala kostnaden enligt Trafikkontoret i Stockholms stads beräkningar ligger på 300 miljoner och Peab har skrivit kontrakt på 136 miljoner kronor för att bygga om.

Fler Nyheter från förstasidan

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Tillbaka till förstasidan