Peter Östman, Vasakronan.

Proptech i fokus hos Vasakronan

Effektivisering och hållbarhet är nu frågor som tydligt ger proptech en skjuts framåt. En Sveriges största fastighetsägare, Vasakronan, har tagit flera proptechinitiativ.

Annons

Fastighetsvärlden ger nu åter ut ett specialmagasin om innovation & fastigheter samt arrangerar ett proptechseminarium 9 november (missa inte det!).

På seminariet medverkar bland annat Hydda, ett nytt plattformsbolag för olika proptechlösningar och där Vasakronan har gått in som delägare. Tillsammans med BLQ Invest, Neptunia Invest och Brunswick är bolaget en av Hyddas största ägare.

Tanken med investeringen är att på ett kommersiellt sätt vara med och utveckla proptech-sektorn med Hydda som plattform, gärna tillsammans med andra fastighetsbolag.

Peter Östman ansvarar för Vasakronans innovationsbolag och investeringen i Hydda. Vilka är hans tankar om nuläget, framtiden och trenderna?

Hur upplever du att fastighetsbranschen ser på proptech idag?

– Det finns en nyfikenhet och allt fler förstår att det här är något man behöver ha koll på och hänga med i. Om man jämför med fintech, teknologi för finansbranschen, skulle jag säga att fastighetsbranschen ligger några år efter, men håller på att vakna. Fler och fler av oss inser de enorma möjligheterna med proptech och det har börjat hända saker på allvar.

Vad driver utvecklingen och vad bromsar den?
– En drivkraft är hyresgästernas efterfrågan på smidiga lösningar som är oberoende av vilken fastighetsägare de hyr sina lokaler av. Vi har alla, som användare, vant oss vid att avancerade tjänster och verktyg är superenkla att använda och ta med sig överallt, som Google, Spotify eller Swish. Fastighetsbranschen behöver erbjuda lika smarta lösningar till sina kunder.

– De ökade hållbarhetsambitionerna i svenskt näringsliv driver också på. Vi kommer aldrig lyckas skapa hållbara städer om inte städerna blir smartare.

– Något som bromsar utvecklingen är att det till stor del saknas kompetens inom digitalisering, både på ledningsnivå och i verksamheterna. Det blir också nya typer av kostnader som man på fastighetsbolagen inte tidigare har sett i sina resultaträkningar.

– Det är stort fokus på låga drift- och administrationskostnader, men inte alltid så lätt att se hur eventuella intäkter kommer kunna realiseras eller vilka kostnadsbesparingar som nya satsningar kan leda till.

Hur har de två pandemiåren påverkat?
– Hållbarhet och digitalisering har varit övergripande trender i många år. Digitaliseringen fick en jätteskjuts under pandemin, inte minst vad gäller distansarbete. Plötsligt fick vi se nästan ett A- och B-lag. De bättre förberedda företagen i svenskt näringsliv ställde om snabbt och kunde jobba vidare, fast på distans, medan de som fortfarande var beroende av papper och fysiska platser fick stora problem.

– Distansarbetet har lett till att vi idag ser en kraftigt ökad efterfrågan på hybridkontorslösningar, det vill säga kombinationer av olika arbetsplatsresurser med högre flexibilitet i avtalsvillkoren.

Vilka segment inom proptech får störst fokus idag och varför?
– Smart teknik som leder till energibesparingar är hetast just nu. Det är nästan en ”no-brainer”, eftersom det är så lätt att räkna hem, inte minst med dagens energipriser, och dessutom ökar hållbarheten. Lösningar som ger lägre kostnader är generellt sett lättare att förstå för oss fastighetsägare, eftersom de är enklare att räkna på i våra kalkylmodeller.
– Lösningar för kund- och intäktssidan är lika viktiga, men har inte kommit lika långt. Jag tycker därför att det är glädjande att Hydda fått till starka erbjudanden även där, inte minst efter investeringarna i Spaceflow och Pixerymedia.

Vad jobbar ni på Vasakronan främst med just nu?
– Vi har kommit långt när det gäller vår tekniska infrastruktur. Nu jobbar vi strukturerat och envist med att få allt högre kvalitet i våra system och data. Vårt fokus för 2023 är att ta fram riktigt bra användarcase. Kan vi konkret visa vilka möjligheter proptech innebär, både för kunderna och vår egen organisation, tror jag det kan bli lite proppen ur.

– Vi har börjat analysera och laborera med data för att se hur de bäst kan användas i vår affär. Inte bara fastighetsdata, utan även kunddata, säljdata och andra datatyper.

Hur ser er förvaltningsorganisation på proptech?
– Vi har samma interna diskussioner som många andra i branschen. Om nya kostnader som inte funnits tidigare och investeringar av ett slag som vi inte är vana att räkna på. Vissa av våra kalkylmodeller behöver uppdateras, men vi behöver också sätta varje proptech-investering i sitt sammanhang och se vad den kommer att bidra till. Det kan vara lägre kostnader eller högre intäkter, men också ökad hållbarhet eller något som stärker vårt kunderbjudande eller varumärke. Det krävs en helhetssyn som fångar flera perspektiv.

Varför valde ni att bli delägare i Hydda?
– I våra initiala diskussioner med BLQ Invest kunde vi konstatera att vi såg samma utmaning framför oss; massor av små proptech-bolag som erbjuder väldigt nischade lösningar. Det är minst sagt svårt för en fastighetsägare eller hyresgäst att veta vad man ska satsa på idag. Det Hydda gör, att konsolidera den fragmenterade proptech-marknaden, innebär att det blir enklare och tryggare för hela fastighetsbranschen att köpa in och använda proptech.

– Det är också ett sätt att skapa förutsättningar för mer generella och standardiserade lösningar. Det är avgörande att vi använder samma definition av underliggande data och generella operativsystem. Om alla gör på olika sätt blir det för dyrt och tar för lång tid att skapa de smarta och hållbara städerna som världen behöver.

Hur aktiva kommer ni att vara som ägare? Vad vill ni bidra med?
– Vi har en tydlig uppgift som vi kommer jobba aktivt med. Vi bidrar med våra kunskaper om fastighetsföretagande och hur efterfrågan på lösningar ser ut i vår bransch. Vi har också en ständigt pågående dialog med det svenska näringslivet genom av alla våra kundkontakter, vilket kommer hjälpa Hydda att utveckla kundorienterade lösningar som verkligen matchar efterfrågan.

– Dessutom har vi gott om testmiljöer i våra fastigheter. Hydda är en viktig utvecklingsplattform för oss och vi hoppas att fler fastighetsägare ska vilja vara med.

Vad förväntar ni er av samarbetet?
– Vi förväntar oss ett högt utvecklingstempo, tillväxt, konsolidering och kompletterande kompetens och resurser från finansieringssidan.

– Vi vill att proptech-bolag med bra idéer ska få förutsättningar att bli framgångsrika och hjälpa vår bransch att utvecklas. Hydda ger sina proptech-bolag stöd i deras affärs- och produktutveckling, rekrytering, marknadsföring, compliance och annat som är viktigt för att de ska kunna växa. I koncernstrukturen finns också många spännande synergimöjligheter.

Vilka trender ser du? Vad kommer att hända de närmaste 3–5 åren?

– Oj, var ska vi börja?

– Digitaliseringen och det som brukar kallas ”den smarta staden” är förutsättningar för att vi ska kunna skapa ett hållbart, modernt samhälle.

– Vi behöver nya och mer cirkulära affärsmodeller, baserade på smartare användning av resurser. Generellt att dela mer. Det funkar inte längre att sälja många saker billigt utan nu gäller det att leverera hög kvalitet som kan användas länge och av många.

– Det horisontella perspektivet med öppna lösningar, öppen och delad data, samarbeten och gemensamma satsningar är nödvändigt för att vi ska lyckas.

– Det är bra att frågan om vilken data som samlas in och vad den används till har kommit upp på bordet. Det är mycket som görs som
inte är okej och där tror jag bara att vi sett en liten krusning på ytan. Det är svårt för politiken och juridiken att hänga med när teknikutvecklingen går så här snabbt.

– Det finns en stor potential att använda AI kopplat till fastigheter. Där kommer vi att få se en snabb utveckling av olika tillämpningar.

– Man kan generellt konstatera att det kommer hända väldigt mycket i fastighetsbranschen de närmaste åren. Jag är övertygad om att vi tillsammans med Hydda kommer att spela en viktig roll och bidra positivt i den utvecklingen.

Fler Nyheter från förstasidan

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Tillbaka till förstasidan