Joanna Berg, Nrep och Anders Österberg, Stockholms stad.

Nrep ska utveckla Södra Järva

Nrep kan tilldelas markreservation i Södra Järva för det som blir ett av Stockholms stads största stadsutvecklingsprojekt. Preliminärt räknar man med att det kan bli ungefär 1.000 nya bostäder.

Annons

Fokus Järva är ett av Stockholms stads största stadsutvecklingsprojekt och omfattar både södra och norra Järva. Som en del av arbetet sökte exploateringskontoret en samarbetspartner för att tillsammans med staden studera och skissa på en struktur som bidrar till en värdeskapande stadsutveckling i södra Järva med fokus på samverkan för en socialt hållbar utveckling.

– Nreps ansökan genomsyras av en god platsförståelse och ett genuint engagemang för den sociala och ekologiska hållbarheten som behövs. Projektet tar avstamp i behovet av att knyta samman Järva, säger Anders Österberg, biträdande finansborgarråd och ordförande för exploateringsnämnden, Stockholms stad i en kommentar.

Urvalet har skett genom ett jämförelseförfarande och efter att ärendet tagits upp i exploateringsnämnden kan Nrep tilldelas en tidig markreservation. Nrep kommer att ansvara för utvecklingen av Rinkebydalen, dalgången som kopplar samman skogen med bron, samt södra Spångadalen som kopplar samman Rinkeby med Tensta. I nuvarande skede omfattar det cirka 1000 bostäder bestående av cirka 200 bostadsrätter och 1000 hyresrätter med tillhörande service.

– Gemensamt vill vi bygga vidare på Södra Järvas styrkor och genom ny strukturplan öka platsens attraktivitet och trygghet samt säkra genomförandet av utvecklingen, säger Joanna Berg, affärsutvecklingschef, Nrep.

Beslutet om markreservation kommer att tas i exploateringsnämnden den 22 februari.

Exploateringskontoret bedömer att arbetet med strukturskissen kommer att pågå i cirka 12 månader. Detaljplaneprocesserna för de olika delområdena planeras att inledas successivt efter det att strukturskissen är framtagen och markanvisningarna varit uppe för beslut i exploateringsnämnden, preliminärt våren 2025.

Nrep har redan idag en stark förankring i Västerort som fastighetsägare av Vällingby Centrum och en kommersiell fastighet i Vinsta samt utveckling av 100 bostäder i Nälsta och 145 hyresbostäder under produktion i Bromstensstaden. Dessutom är Nrep huvudägare i Klövern med 1450 planerade bostäder i Kista.

Missa inte! Fastighetsdagen Uppsala 2024

Den 9 april är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Uppsala. Seminariet äger rum på Uppsala Konsert & Kongress, Uppsala.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Listor: Högsta priserna för markanvisningar 2023

Fem högsta priserna i huvudstaden och fem högsta utanför. Se vilka som förvärvat.

Kvalitena delsäljer – ny ägare till klenoder på Östermalm

Uppgift till FV: Svårsålt. Fyra fastigheter berörs av affären, bland annat den på Strandvägen 5a. Värderats till 1,7–1,8 miljarder.

Balder lämnat Ryssland – Lindeborg kämpar

Fem svenska fastighetsbolag nu i mål med planen att lämna Ryssland.

Byggstartar 20 våningar – blir Sollentunas högsta

Nästan hälften av bostäderna i höghusprojektet har bokats av köpare.

Rekryterarna spanar…

Hur ser det ut med rekryteringar kopplade till teknisk kompetens, och vart är marknaden på väg? Real Competence utreder.

Erik Nyman till JLL

Rekyterat ny head of research.

En av Stockholms allra största till salu

FV berättar om en riktigt stor försäljning som kan vara på gång. Svår marknad testas på riktigt.

Största markanvisningar för lokaler under 2023

Högsta priserna och största volymerna redovisas.

Bildextra: CA satsar på exklusiva kanalvillor

Pris: 25–31 miljoner. ”Liknar inget annat du kan hitta i Sverige”.

Stockholm och Norrland i topp – och botten

Ny statistik från SCB. FV listar snabbväxarna.

Ramboll söker nya kontor

Vasakronan och Platzer kan tappa stor hyresgäst i Stockholm respektive Göteborg.

Affär för hela 180.000 kr/kvm i city

Hög köpeskilling när fastighet i centrala Stockholm byter ägare.

Advokatbyrå i city flyttar

Flyttar till fastighetsbolagets storköp.

Tillbaka till förstasidan