Nivikas vd om emissioner och vikten av att förbli lokal

Nivikas vd och grundare Niclas Bergman berättar om koncernens två emissioner, slutet på obligationslånen, och vikten av att förbli lokalt förankrad.

Annons

Efter fem år på obligationsmarknaden förtidslöste Nivika sina kvarstående obligationer om cirka 50 miljoner kronor den 16 november. Liksom många andra bolag var det räntorna som ledde till beslutet att, för tillfället, lämna obligationsmarknaden.

– Vi har bara banklån nu och inga obligationslån. Jag tror att det i framtiden kan bli lite dyrare att investera men vi måste heller inte göra några pressade affärer och konstiga försäljningar. Vi kan i lugn och ro göra de affärer vi vill nu. Räntetäckningsgraden är det viktigaste nu, säger Niclas Bergman till Fastighetsvärlden.

Av just den anledningen har Nivika under året också genomfört två nyemissioner.

– Vi hade varit tvungna att sälja av fastigheter eller annat för att stärka balansräkningen annars och vi ville inte ha mer obligationslån för att istället bara jobba med bankerna, säger Niclas Bergman.

Kommer ni att ta in mer pengar nu?

– Nej inte nu. Nu jobbar vi med det vi har. Vi har en så pass låg belåningsgrad på runt 45 procent så vi känner att när bankerna börjar öppna upp böckerna igen så kanske vi kan öka, men inte just nu. Nu amorterar vi i stället och sänker belåningsgraden.

Hur känns det att behöva späda ut ditt innehav i och med de här emissionerna?

– För mig som var med och startade bolaget är det inte jätteviktigt. Det viktiga är att ha ett bolag man kan driva framåt med anställda som trivs. Att sitta med kniven mot strupen är inte roligt det heller. Men det hade så klart varit annorlunda om man fått lämna ifrån sig alltihopa.

Vad tror du om räntan?

– Det känns som att den 15:e november var en vändning. Men det kommer inte att gå spikrakt neråt, utan snarare gå i en sakta kräftgång. Men sen kommer priserna att sätta sig. Men det kommer inte att gå snabbt efter en så stark konjunktur.

Nivikas fastighetsportfölj uppgår till drygt 10 miljarder kronor där hyresvärdet utgörs av cirka 70 procent kommersiella fastigheter och 30 procent bostäder och den uppdelningen är fortfarande målet för Nivika. Men framöver kommer strategin att se lite olika ut för de två segmenten. Främst kommer det kommersiella segmentet vara av intresse.

– Det blir lite mer kommersiellt kortsiktigt då vi fått lite kassa att jobba med efter emissionen. Vi tittar vi på triple net, sådant vi inte behöver utveckla organisationen för, och jobba med det vi har och öka vårt prisnetto. Särskilt överskottsgraden blir ju högre vilket gör att vi kan jobba med samma personal.

Bostäder kommer däremot Nivika ligga lågt med den närmaste tiden.

– Kalkylen för bostadsbyggande finns inte just nu men intresset finns ju där ute. Vi sitter på en del detaljplaner och vi jobbar på att bli klara med de vi har. Men vi startar inga nya.

När det vänder hoppas Niclas Bergman däremot att Nivika kan stå redo för att starta projekt igen och då är tanken på JV:n intressant.

– Vi kanske skaffar samarbetspartners när det kommer till bostadsrätter och liknande där vi inte har den sortens expertis, säger han.

Hur ser ni på kontorslokaler?

– Saab växer ju så det knakar, och så även militären, vilket ökar trycket på kontorslokaler nu.

Smålandsbaserade Nivika har fyra områden i fokus, Jönköping, Värnamo, Växjö och Västkusten och enligt Niclas Bergman har man under de goda tiderna valt att undvika lockelsen i att expandera utanför sitt hemområde bara för att man kan.

– Eftersom vi känner marknaden så väl så kommer de bästa affärerna direkt till oss och inte via mäklarna. När andra pratar kluster om fem kommuner så pratar vi om ett område på några kilometer på samma gator. Äger vi fastigheter i Jönköping så äger vi inte fem mil utanför utan ganska centralt, säger han.

Det lokala fokuset återspeglas också i företagets personalpolitik.

– Vi har som policy att bara anställa människor på plats som känner staden. Ska man vara lokala så ska man jobba med lokal personal, säger Niclas Bergman.

Och det är just i Småland Nivika vill vara och verka.

– Småland är väldigt framåt vilket jag tror inte alla riktigt förstår. I Jönköping och Växjö finns det hur mycket som helst att utveckla. Även Varberg och längs med hela E6:an är intressant, där kommer det att växa som mest i hela Sverige, säger Niclas Bergman.

Annons

Fler Nyheter från förstasidan

Som väntat – räntan lämnas oförändrad

Efter sex sänkningar på raken – inga nya i sikte.

Tar över 1.400 kvm vid Stureplan

Ska etablera två restauranger och vinbar där konkurrenten gick bet.

Krönika

Dags för en ny stadsbyggnadsmodell

”Svensk stadsbyggnad står inför ett vägskäl.”

Castellum hyr ut i Bromma

Summerar uthyrningar om 3.800 kvm.

Hydda förvärvar Accessy

Konsolidering i proptech-området när Acccessy, som grundats av bland andra Vasakronan, Castellum och Fabege, förvärvas av Hydda.

Energifyllt värre på heldag om Mälardalen

Flera miljardsatsningar pågår och ännu fler väntas. Avundsjuka från andra kommuner.

Pandox köper för 350 mkr

Förvärvar hotell i slutskedet av färdigställande i norra Sverige. Ersätter tidigare hotell.

Vill sälja stor anläggning vid Edsviken

Går med vinst, men kraven framöver ökar.

Sålt för 41.000 kr/kvm mitt emot 3arena

Fastighet med 50 lägenheter byter ägare.

”Se byggnaden som en smartphone”

Koncernchefen på BMS-företaget Nordomatic tror att framtidens byggnader kommer att vara digitala, smarta och tillgängliga under hela dygnet.

Avslutar Sernekes största projekt för 350 mkr

Tar över konkursade bolagets prestigeprojekt.

South Bay satsar vidare – nu med 25.000 kvm i Västerås

Startar projekt. Hyrt ut hälften.

Affärshungrigt SHF köper 11.000 kvm

Har nu ett bestånd som finns i hela 150 kommuner. Gabrielsson och CA säljer.

Tillbaka till förstasidan