Nivikas vd om emissioner och vikten av att förbli lokal

Nivikas vd och grundare Niclas Bergman berättar om koncernens två emissioner, slutet på obligationslånen, och vikten av att förbli lokalt förankrad.

Efter fem år på obligationsmarknaden förtidslöste Nivika sina kvarstående obligationer om cirka 50 miljoner kronor den 16 november. Liksom många andra bolag var det räntorna som ledde till beslutet att, för tillfället, lämna obligationsmarknaden.

– Vi har bara banklån nu och inga obligationslån. Jag tror att det i framtiden kan bli lite dyrare att investera men vi måste heller inte göra några pressade affärer och konstiga försäljningar. Vi kan i lugn och ro göra de affärer vi vill nu. Räntetäckningsgraden är det viktigaste nu, säger Niclas Bergman till Fastighetsvärlden.

Av just den anledningen har Nivika under året också genomfört två nyemissioner.

– Vi hade varit tvungna att sälja av fastigheter eller annat för att stärka balansräkningen annars och vi ville inte ha mer obligationslån för att istället bara jobba med bankerna, säger Niclas Bergman.

Kommer ni att ta in mer pengar nu?

– Nej inte nu. Nu jobbar vi med det vi har. Vi har en så pass låg belåningsgrad på runt 45 procent så vi känner att när bankerna börjar öppna upp böckerna igen så kanske vi kan öka, men inte just nu. Nu amorterar vi i stället och sänker belåningsgraden.

Hur känns det att behöva späda ut ditt innehav i och med de här emissionerna?

– För mig som var med och startade bolaget är det inte jätteviktigt. Det viktiga är att ha ett bolag man kan driva framåt med anställda som trivs. Att sitta med kniven mot strupen är inte roligt det heller. Men det hade så klart varit annorlunda om man fått lämna ifrån sig alltihopa.

Vad tror du om räntan?

– Det känns som att den 15:e november var en vändning. Men det kommer inte att gå spikrakt neråt, utan snarare gå i en sakta kräftgång. Men sen kommer priserna att sätta sig. Men det kommer inte att gå snabbt efter en så stark konjunktur.

Nivikas fastighetsportfölj uppgår till drygt 10 miljarder kronor där hyresvärdet utgörs av cirka 70 procent kommersiella fastigheter och 30 procent bostäder och den uppdelningen är fortfarande målet för Nivika. Men framöver kommer strategin att se lite olika ut för de två segmenten. Främst kommer det kommersiella segmentet vara av intresse.

– Det blir lite mer kommersiellt kortsiktigt då vi fått lite kassa att jobba med efter emissionen. Vi tittar vi på triple net, sådant vi inte behöver utveckla organisationen för, och jobba med det vi har och öka vårt prisnetto. Särskilt överskottsgraden blir ju högre vilket gör att vi kan jobba med samma personal.

Bostäder kommer däremot Nivika ligga lågt med den närmaste tiden.

– Kalkylen för bostadsbyggande finns inte just nu men intresset finns ju där ute. Vi sitter på en del detaljplaner och vi jobbar på att bli klara med de vi har. Men vi startar inga nya.

När det vänder hoppas Niclas Bergman däremot att Nivika kan stå redo för att starta projekt igen och då är tanken på JV:n intressant.

– Vi kanske skaffar samarbetspartners när det kommer till bostadsrätter och liknande där vi inte har den sortens expertis, säger han.

Hur ser ni på kontorslokaler?

– Saab växer ju så det knakar, och så även militären, vilket ökar trycket på kontorslokaler nu.

Smålandsbaserade Nivika har fyra områden i fokus, Jönköping, Värnamo, Växjö och Västkusten och enligt Niclas Bergman har man under de goda tiderna valt att undvika lockelsen i att expandera utanför sitt hemområde bara för att man kan.

– Eftersom vi känner marknaden så väl så kommer de bästa affärerna direkt till oss och inte via mäklarna. När andra pratar kluster om fem kommuner så pratar vi om ett område på några kilometer på samma gator. Äger vi fastigheter i Jönköping så äger vi inte fem mil utanför utan ganska centralt, säger han.

Det lokala fokuset återspeglas också i företagets personalpolitik.

– Vi har som policy att bara anställa människor på plats som känner staden. Ska man vara lokala så ska man jobba med lokal personal, säger Niclas Bergman.

Och det är just i Småland Nivika vill vara och verka.

– Småland är väldigt framåt vilket jag tror inte alla riktigt förstår. I Jönköping och Växjö finns det hur mycket som helst att utveckla. Även Varberg och längs med hela E6:an är intressant, där kommer det att växa som mest i hela Sverige, säger Niclas Bergman.

Fler Nyheter från förstasidan

Redo köpa från Arnhults M2

Förhandlar om affär med central fastighet om 9.000 kvm.

Topplista

50 Mäktigaste 2023

För 18:e året har Fastighetsvärlden låtit fastighets- och byggbranschen rösta fram vem som anses Mäktigast. Nya placeringar publiceras dagligen klockan 11.11!

Bildextra: Vill bygga stort kongresscenter

FV berättar om ny miljardsatsning. Se flera bilder och illustrationer.

DNB på väg att ta över hälften av Oscars fastigheter

Fastigheter värderade till 3 miljarder kan omfattas av åtgärden. FV berättar vem som fått i uppdrag att sälja.

Tillåter inget annat än hotell

”Tråkigt att det inte kan vara lite mer flexibelt”.

Mercedes-Benz rullar in på 2.100 kvm i Wihlborgs nya

Bolagets fjärde kontorshus i Hyllie.

”Det här blir garanterat Göteborgs charmigaste”

Stordalen öppnar hotell nummer 15 i Göteborg.

1.000 meter högt – kan se ner på Serneke och Selin

Totalt 450.000 kvm. Svår resa till toppen efter luriga markförhållanden och arresteringar

Advokatbyrå flyttar till Hötorget

Byter lokaler efter 4,5 år.

Tar över ledningen i SPG

Bolaget har färdigställt 4.000 bostäder och 200.000 kvm samhällsfastigheter.

Hyr ut i historisk fastighet på Östermalm

Byggnaden uppfördes under andra delen av 1700-talet.

FV Quiz

FV Quiz: Vad kan du om rådgivningsbolagen?

Uppköp, namnbyten och nya lanseringar. Minnas du vad som hänt?

Bantar till en tredjedels yta

Stor hyresgäst minskar lokalytan rejält i centrala Stockholm. En annan stor kan lämna helt.

Åklagaren inleder granskning kring Alecta

”Jag vill betona att det krävs låg misstanke för att inleda förundersökning”.

Tillbaka till förstasidan