Minskad framtidstro hos exportföretagen

De svenska exportföretagen räknar med en dämpad tillväxt och deras optimism för framtiden sjunker, visar Svensk Exportkredits (SEK) index över exportföretagens framtidstro i rapporten Exportkreditbarometern. Samtliga parametrar pekar nedåt och index sjunker markant från höstens rekordhöga nivå.

Annons

Svensk Exportkredits index över exportföretagens framtidstro väger samman företagens förväntningar kring likviditet, orderingång, finansiell situation och anställningar i Sverige. Samtliga parametrar sjunker och barometerns index över exportföretagens framtidstro minskar från höstens rekordhöga 46 till 37, vilket är i linje med 2018 års resultat.

– Det som tynger framtidssynen är geopolitisk oro, fraktproblem, komponentbrist, höga varupriser och hög inflation. Trots detta är resultatet utifrån ett historiskt perspektiv högt, påpekar Magnus Montan, vd på SEK.

Nästan hälften av landets största exportföretag räknar med ökad orderingång under det kommande året. Ungefär lika många räknar med att nyanställa i Sverige under samma period.

– Det finns fortfarande en hög efterfrågan på svenska exportvaror. God tillgång till finansiering är nödvändig för att företagen ska kunna investera och växa. Företagens framtidstro är viktig för både jobben och den ekonomiska tillväxten eftersom exporten står för nästan halva Sveriges BNP, säger Magnus Montan.

Exportföretagens framtidstro
I indexet över företagens framtidstro vägs förväntningarna för det närmsta året gällande den finansiella situationen, orderingångar, likviditetssituation och antal anställda i Sverige, samman. Sedan mätningarna startade våren 2013 har indexet som lägst varit minus 35, vilket inträffade när pandemin slog till våren 2020, och som högst 46, under våren och hösten 2021.

Finansiell situation: 45 procent tror att deras finansiella situation kommer att stärkas under det närmaste året, vilket är en minskning mot 51 procent i höstas.

Likviditetssituation: Under det kommande året räknar 40 procent av företagen med att deras likviditetssituation kommer att stärkas, vilket är en liten försvagning jämfört med höstens 42 procent.

Orderingång: 48 procent av exportföretagen räknar med ökad orderingång under det närmaste året. Det är en minskning jämfört med i höstas då andelen var 56 procent.

Sysselsättning: 46 procent räknar med att öka antalet anställningar i Sverige under det kommande året. Det är en minskning jämfört med i höstas då motsvarande andel var rekordhöga 55 procent.

Fler Nyheter från förstasidan

Växande möjligheter i mörka utrymmen

Bergutrymmen och gamla cisterner behöver inte bara vara garage, utan kan även ge plats åt odlingar, skyttebanor och gym. Bara fantasin sätter gränser.

Deka sålt hotell till Sinoma

Hotellfastigheten med 300 rum precis vid Centralstationen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Chocken: Värdefall på 23 procent

Tappade nära 1,5 miljarder i fastighetsvärde.

”Stor potential i tio år till”

Logistikjättens prognos om den svenska marknaden.

Stormöte på gång för coworkingaktörer

”Vi har en otrolig fördel om vi får en samsyn”.

Bolaget bakom Sätra Centrum i konkurs

Det skulle inte bli några fler konkurser – nu blev det tre till.

Ny generaldirektör för SFV

Tidigare finansmarknadsminister tar över som generaldirektör. M-topp blir överdirektör.

Vasakronan hyr ut 3.100 kvm kontor till SGU

Större projektfastighet om 15.000 kvm fullt uthyrd.

AL hyr ut 1.300 kvm i Hagastaden

Lämnar lokaler mitt i city. Flyttar svenska huvudkontoret till Mineralvattenfabriken.

Podcast: Om stadsutveckling i Stockholm city

Anna Nordin från Vasakronan gästar senaste avsnittet för att prata om omvandlingen av Sergelstråket.

Liseberg: Skadan mindre än väntat

Större delar bedöms vara helt eller delvis oskadade.

Välkänd arkitektfirma flyttar till Gamla stan

Beslutat sig för att lämna landmärke.

Flyttar till Sergels torg

”Läget gör att det fortsatt är enkelt att ta sig till kontoret”.

Tillbaka till förstasidan