Rutger Arnhult. Foto: Fastighetsvärlden

M2 säljer till nya Muro Invest för 1,1 miljarder

M2 Gruppen, som ägs av Rutger Arnhult, avyttrar samtliga sina fastigheter i Jönköping till det nya bolaget Muro Invest. Det underliggande fastighetsvärdet för fastigheterna uppgår till ca 1,1 miljarder kronor. Totalt omfattas 21 fastigheter, bestående av 28.000 kvm bostadsyta samt 34.000 kvm kommersiella ytor.

Annons

Panreal har varit initiativtagare till affären och agerat köparens rådgivare.

Total uthyrbar area uppgår således till 62.000 kvm. Vakansen på de kommersiella ytorna är 5–8 procent. Fastigheterna frånträds den 29 april 2024.

– Muro Invest är ett småländskt fastighetsbolag med fokus på att långsiktigt äga och förvalta fastigheter. Vi är väldigt glada att vi fått möjligheten att förvärva M2 Gruppens kvarvarande fastigheter i Jönköping. Vi ser med tillförsikt fram emot att fortsätta utveckla dessa fastigheter med både befintliga och nya hyresgäster, säger Philip Sjöbring, vd och grundare Muro Invest samt en av två ägare – och som även har kopplingar till Wetterstaden där han är styrelseledamot, ägare och vd.

– Vi är från Jönköping och kan marknaden bra, säger Philip Sjöbring till Fastighetsvärlden.

Fyra av fastigheterna som ingår i transaktionen. Bland hyresgästerna finns Filmstaden och Hotel Savoy. Montage: FV

Det är alltså en något annorlunda ägarkonstellation i Muro Invest jämfört med Wetterstaden.

Muro Invest har inga planer på att sälja delar av det stora beståndet. Bolaget vill gärna växa ytterligare, primärt i Jönköping.

Jakob Mörndal, vd på M2:

– Efter ett intensivt 2023 där M2 Gruppen avyttrade fastigheter för drygt två miljarder kronor och beståndet alltmer koncentrerades till Jönköping och Växjö, har vi nu tagit nästa steg. I syfte att återbetala obligationsskuld fortsätter vi på den inslagna vägen med avyttringar och väljer nu att helt lämna Jönköping. I och med detta fortsätter vi också att stärka M2:s balansräkning betydligt samt att vi alltmer transformerar M2 Asset Management till ett familjeägt lågbelånat investeringsbolag med stort fokus på fastigheter. Vi önskar de nya köparna ett stort lycka till och gratulerar till förvärvet av denna fina portfölj.

M2s legala rådgivare i samband med affären var Walthon Advokater. PWC Jönköping var skattemässiga rådgivare till köparen.

M2:s direktägda bestånd finns nu nästan uteslutande i Växjö efter att man lämnat sin största stad Jönköping. Bolaget har fortfarande kvar tre fastigheter i Stockholmsområdet, men de ska sannolikt avyttras.

I oktober 2023 sålde M2 Gruppen sju bostadsfastigheter i Jönköping till Wetterstaden Fastighets AB.I december sålde M2 landmärket M2 center (tidigare Eurostop) till Cernera Fastigheter.

Efter försäljningar av direktägda fastigheter har M2 istället tankat fastighetsaktier, i bland annat Corem, Logistea och Klarabo.

Fastighetsvärlden kan även berätta att det var i Jönköping som Rutger Arnhult gjorde sitt första fastighetsköp 1996 genom att tillsammans med några andra investerare förvärva ett bostadsbestånd. Det beståndet placerades senare i Din Bostad och ägs idag av Balder.

Fler Nyheter från förstasidan

Archus flyttar till Alecta

Flyttar några hundra meter inom city.

Ny vd för Poseidon

Bolaget äger totalt cirka 28.500 lägenheter

Företagsparken säljer till Cibus

Fredrixon: ”Vi är återigen aktiva på förvärvssidan”.

Hit ska JM flytta sitt HK

Efter den lyckade miljardförsäljningen. Nu ska JM utveckla en ny kontorsfastighet om hela 30.000 kvm. FV berättar om köpeskillingen.

Politiker ger grönt ljus för ombyggt NK-hus

”Man är väldigt trötta på den här DDR-inspirerade bunkern som står där idag”.

Stressat Skellefteå köper från pressat SBB

”Vi försöker hela tiden hitta vägar att öka bostadsproduktionen”.

Corem tecknar tre på Manhattan – når 60%

Arnhult: ”Detta segment specifikt står för majoriteten av all nyuthyrning i New York”.

Central kyrkospira tas ner

Rost och gifter föranleder restaurering för 100 mkr på Riddarholmen – SFV passar på när bidragen höjs.

DLA Piper flyttar in i Stockholms nya lyxvåningar

Lämnar därmed Vasakronans lokaler vid Sergels torg.

Wihlborgs köper vid Hyllie station

Priset 180,5 miljoner motsvarar 46.000 kr/kvm.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Podcasten Fastighet & Finans kommenterar nyhetsflödet

Hör det senaste om K2A, Emilshus och Nyfosa med flera. Plus något kanske oväntat om Taylor Swift.

Tillbaka till förstasidan