Lilla Bjurholms kommun bygger nytt

NCC ska i samverkan med Bjurholms kommun bygga Diamanten som är en ny byggnad med samlad verksamhet för äldrevård och förskola. Bjurholm är Sveriges till invånarantalet minsta kommun. Investeringen är 200 miljoner kronor.

Annons

Bjurholm hade sedan kommunen bildades 1983 (bröt sig ut från Vännäs kommun) varit Sveriges minsta räknat i antal invånare. Under våren 2023 blev dock Dorotea kortvarig landets minsta innan Bjurholm återtog titeln när Dorotea stack ifrån.

Vid halvårsskiftet hade Bjurholm 2.363 invånare. (Dorotea 2.378). Bjurholm ligger i norra Ångermanland, i södra Västerbottens län. Bjurholms befolkningsutveckling har varit starkt negativ sedan kommunen bildades. Invånarantalet har minskar med ungefär tusen personer sedan dess.

Den nya byggnaden omfattar vård- och omsorgsboende med 40 rum, en förskola med plats för 90 barn, produktionskök och skolmatsal för 150 gäster samt kontor för hemtjänsten i Bjurholm.

­– Diamanten blir navet i en stimulerande och utvecklande förskola och äldreomsorg där verksamheterna berikas av varandras närhet och ger möjlighet till spännande möten och utveckling, säger Christina Lidström, kommunstyrelsens ordförande, Bjurholms kommun.

Diamanten ska vara en byggnad med spännande arkitektur och anpassad till en intensiv verksamhet med flexibla lokaler. För att framtidssäkra byggnaderna har kraven på miljö- och energiprestanda varit höga och byggnaderna projekteras och byggs enligt Miljöbyggnad Guld för energianvändningen och Silver för övriga delar. Stommen kommer delvis att byggas i trä samt med klimatförbättrad betong. Diamanten kommer förses med teknisk utrustning för att möta framtidens behov inom äldrevården men också med IT-verktyg inom förskolan för deras framtida behov.

­– Det känns kul att få vara med när kommunen samordnar och moderniserar sin verksamhet för att nå synergier, god arbetsmiljö och ekonomi. Tanken är att Diamanten ska erbjuda en spännande och attraktiv boende-, skol- och arbetsmiljö med bra och ändamålsenliga lokaler som gör det möjligt för utveckling och samordning av arbetssätt och driftsformer, säger Daniel Ödling, avdelningschef för NCC Building Sweden i Norrland.

Affärens ordervärde på cirka 200 miljoner kronor orderregistreras i affärsområde NCC Building Sweden under fjärde kvartalet 2023. Byggstart planeras i mars 2024 och beräknas vara klart i slutet av 2025.

Fler Nyheter från förstasidan

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

Växande coworking redo att bredda verksamheten

”Som en schweizisk armékniv under utveckling.”

Lista: Tio största coworkingaktörerna

Fastighetsvärlden listar de tio största coworkingaktörerna i Sverige utifrån antal kvadratmeter.

SOJ: ”En snabb sänkning är nödvändig”

Anser att Riksbanken och ECB inte kan låta Fed vara styrande.

Affärsanalys

Bostäder på attraktiva nivåer i innerstan

En bostadsaffär på Södermalm i Stockholms innerstad analyseras av Adam Tyrcha på Newsec.

”Hyresnivån är inte nyckeln i förhandlingarna”

Gattberg: ”Hyresnivåer är inte nyckelfaktorn i förhandlingar. Allt handlar om EU:s taxonomiförordning”.

Castellum säljer bilhallar i Stockholm för 347 mkr

Tre byggnader med Porsche och Audi.

Spring för Livet – två veckor kvar

Pekar mot nytt rekord – igen. Separerade starttider nytt för i år.

Köper från Alma – Nyfosa tappar

Stor hyresgäst bantar förhyrningen mer än 40 procent. FV berättar om köpeskillingen.

Tar över efter McDonalds

Ny restaurang tar över efter den amerikanska hamburgerjättens tidigare lokal på gatuplan under Gondolen.

Vectura snor finanschef från Corem

25 års erfarenhet från fastighetsbranschen.

Niam köper för 1,5 miljarder

Byggnad om 64.000 kvm lokaler uppförs.

Ny vd till Ikano Bostad

Går från vd-rollen på Besqab.

Tillbaka till förstasidan