GE säljer allt till Kungsleden för 5,5 miljarder

Årets hittills största transaktion nära – Planerar snabb vidareförsäljning. Efter en handfull styckeförsäljningar under det senaste året har GE Capital Real Estate nu tecknat en avsiktsförklaring om att sälja samtliga bolagets helägda fastigheter i Sverige till Kungsleden (så när som på några få som säljs i enskilda processer). Det handlar och 84 kommersiella fastigheter med ett underliggande fastighetsvärde om cirka 5,5 miljarder kronor, alltså årets hittills största fastighetsaffär i Sverige (se en uppdaterad lista över årets största affärer här). Enligt Fastighetsvärldens källor ligger direktavkastningen på 6,5–7 procent.

– Vi har haft flera intressenter på beståndet, säger Lennart Sten, Europachef vid GE Capital Real Estate, till Fastighetsvärlden och berättar att det är Leimdörfer som sedan några veckor efter Mipim haft försäljningsuppdraget.

I affären ingår alltså inte GE:s ägarandel i Roxanne Fastighetsfond och inte heller de två fastigheter som är delägda med Balder. Totalt handlar det om cirka 567.000 kvm uthyrningsbar yta, varav merparten i Stockholms- och Göteborgsområdet och merparten är kontorslokaler.

Biljana Pehrsson.
Biljana Pehrsson.

– Beståndet har en profil som passar väl in i Kungsledens nya strategi med fokusering mot segmenten kontor, industri/lager och handelsfastigheter i storstadsregioner och tillväxtorter, säger Biljana Pehrsson, styrelseledamot och tillträdande VD för Kungsleden.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden planerar Kungsleden att snabbt sälja vidare fastigheter för 1,5–2,5 miljarder och då handlar det om de lågavkastande. Direktavkastningen för den planerade affären med GE är, utan en vidareförsäljning av lågavkastande objekt, klart läge än den som Kungsleden tidigare talat om när bolaget pekat ut möjliga förvärvsobjekt.

Anders Kvist.
Anders Kvist.

– Jag har i nuläget ingen kommentar till yielder eller eventuella planer på vidareförsäljning, säger Anders Kvist, tillförordnad VD, till Fastighetsvärlden.

Enligt GE:s senaste årsredovisning ingår det i Stockholmsområdet bland annat fem fastigheter i Danderyd i beståndet (totalt 100.100 kvm), sju fastigheter i Västberga/Hägersten (48.600 kvm), två i Kista ( 16.000 kvm) och fyra fastigheter i Stockholms innerstad om totalt 44.700 (Blästern 14, Lustgården 11&12 och Tegeludden 16).

I Göteborgsområdet ingår bland annat tre fastigheter med fastighetsbeteckningen Inom Vallgraven (7.600 kvm), och nio fastigheter i Högsbo, Västra Frölunda (49.600 kvm).

I det bestånd som GE hade vid årsskiftet ingår även bland annat tolv fastigheter i Eskilstuna (58.300 kvm) varav två citygallerior, sex fastigheter i Växjö (35.300 kvm, bland annat galleria Tegnér) och fem fastigheter i Östersund (21.000). Det ingick även större solitärer i bland annat Borås, Kalmar, Karlstad, Lidköping och Vänersborg.

Totalt äger GE ytterligare ett fåtal fastigheter som inte ingår i den nu aktuella affären, vilka det handelar om vill ingen av parterna i nuläget uppge.

Avsiktsförklaringen ger Kungsleden exklusivitet att genomföra due diligence av fastighetsbeståndet. Köpeavtal beräknas kunna ingås i oktober med tillträde före årsskiftet.

Läs en intervju med Biljana Pehrsson i Fastighetsvärlden som utkommer på måndag den 19 augusti.

Fastighetsvärlden Idag 2013-08-16

 

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Värdet på Turning Torso ner

Läs om värdeutvecklingen för Sveriges näst högsta byggnad.

Balders plan på 230.000 kvm

Vill skapa framtidens logistiklösningar.

Uppgift: Här öppnar Apple nummer fyra i Sverige

Efter fiaskot vid Kungsträdgården kan det bli en andra butik i 08-området.

CBRE IM utvecklar logistik om 46.000 kvm

Förvärvar mark utanför Helsingborg och bygger logistik på spekulation.

Coor hyr 4.500 kvm av Fabege vid Haga Norra

Fabeges projekt uthyrt till två tredjedelar.

Kontor i ett klot

CA Fastigheter projekterar för hotell och kontor i två gamla gasklockor.

Perfekt storm stoppar bostadsbyggen

Tvärnit på alla sätt. Men det finns sätt att få igång bostadsmarknaden. En expert på Tango ser fler möjlig­heter, men ...

Älvstrandens vd sparkad

Får gå efter extrainkallat styrelsemöte där kritisk rapport var underlag.

Slår till med köp på hela 5 mdr

Oväntad säljare till eftertraktade fastigheter.

Nystart för Obos landmärke – fyra team tävlar

Läs om de nya planerna för höghuset och vilka som fått i uppdrag att rita. Flera världsberömda arkitektfirmor anlitade.

Catella förvärvar majoritet i franska Aquila

Med förvärvet utökar bolaget sin verksamhet inom asset management och fondförvaltning.

Topplista

Största affärerna 2023

De största transaktionerna på fastighetsmarknaden rangordnas.

Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Stockholms stads och Pophouse nya kulturmötesplats har döpts.

Tillbaka till förstasidan