GE säljer allt till Kungsleden för 5,5 miljarder

Årets hittills största transaktion nära – Planerar snabb vidareförsäljning. Efter en handfull styckeförsäljningar under det senaste året har GE Capital Real Estate nu tecknat en avsiktsförklaring om att sälja samtliga bolagets helägda fastigheter i Sverige till Kungsleden (så när som på några få som säljs i enskilda processer). Det handlar och 84 kommersiella fastigheter med ett underliggande fastighetsvärde om cirka 5,5 miljarder kronor, alltså årets hittills största fastighetsaffär i Sverige (se en uppdaterad lista över årets största affärer här). Enligt Fastighetsvärldens källor ligger direktavkastningen på 6,5–7 procent.

– Vi har haft flera intressenter på beståndet, säger Lennart Sten, Europachef vid GE Capital Real Estate, till Fastighetsvärlden och berättar att det är Leimdörfer som sedan några veckor efter Mipim haft försäljningsuppdraget.

I affären ingår alltså inte GE:s ägarandel i Roxanne Fastighetsfond och inte heller de två fastigheter som är delägda med Balder. Totalt handlar det om cirka 567.000 kvm uthyrningsbar yta, varav merparten i Stockholms- och Göteborgsområdet och merparten är kontorslokaler.

Biljana Pehrsson.
Biljana Pehrsson.

– Beståndet har en profil som passar väl in i Kungsledens nya strategi med fokusering mot segmenten kontor, industri/lager och handelsfastigheter i storstadsregioner och tillväxtorter, säger Biljana Pehrsson, styrelseledamot och tillträdande VD för Kungsleden.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden planerar Kungsleden att snabbt sälja vidare fastigheter för 1,5–2,5 miljarder och då handlar det om de lågavkastande. Direktavkastningen för den planerade affären med GE är, utan en vidareförsäljning av lågavkastande objekt, klart läge än den som Kungsleden tidigare talat om när bolaget pekat ut möjliga förvärvsobjekt.

Anders Kvist.
Anders Kvist.

– Jag har i nuläget ingen kommentar till yielder eller eventuella planer på vidareförsäljning, säger Anders Kvist, tillförordnad VD, till Fastighetsvärlden.

Enligt GE:s senaste årsredovisning ingår det i Stockholmsområdet bland annat fem fastigheter i Danderyd i beståndet (totalt 100.100 kvm), sju fastigheter i Västberga/Hägersten (48.600 kvm), två i Kista ( 16.000 kvm) och fyra fastigheter i Stockholms innerstad om totalt 44.700 (Blästern 14, Lustgården 11&12 och Tegeludden 16).

I Göteborgsområdet ingår bland annat tre fastigheter med fastighetsbeteckningen Inom Vallgraven (7.600 kvm), och nio fastigheter i Högsbo, Västra Frölunda (49.600 kvm).

I det bestånd som GE hade vid årsskiftet ingår även bland annat tolv fastigheter i Eskilstuna (58.300 kvm) varav två citygallerior, sex fastigheter i Växjö (35.300 kvm, bland annat galleria Tegnér) och fem fastigheter i Östersund (21.000). Det ingick även större solitärer i bland annat Borås, Kalmar, Karlstad, Lidköping och Vänersborg.

Totalt äger GE ytterligare ett fåtal fastigheter som inte ingår i den nu aktuella affären, vilka det handelar om vill ingen av parterna i nuläget uppge.

Avsiktsförklaringen ger Kungsleden exklusivitet att genomföra due diligence av fastighetsbeståndet. Köpeavtal beräknas kunna ingås i oktober med tillträde före årsskiftet.

Läs en intervju med Biljana Pehrsson i Fastighetsvärlden som utkommer på måndag den 19 augusti.

Fastighetsvärlden Idag 2013-08-16

 

Fler Nyheter från förstasidan

Fastighetsägarna till de blödande tech-bolagen

FV listar de fastighetsbolag som är värd för de omskrivna bolagen.

Ministern om mötet med de tre fastighetstopparna

Träffat Selin, Arnhult och Batljan. Räntor Viktiga hyresavier 90-talskraschen Det egna bolånet.

Långläsning från FV

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Det råder oro på marknaden. Effekterna har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie!

Köper nytt för 63.000 kr/kvm i Vallentuna

Fortfarande en stark bostadsmarknad. Ser möjligheten för högre hyror efter den nya överenskommelsen.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Hon tar över efter Urban Edenström

Urban Edenström blir arbetande styrelseordförande.

Hyr ut 5.500 kvm till CGI

Tecknar kontrakt på två platser i Stockholmsområdet. Läs om bolagen som tappar hyresgästen.

Hyr ut 3.300 kvm till F-kassan

”Norra Sveriges mest flödesrika knutpunkt ”.

Bildextra: Så blev 11.000 kvm – i trä

Träd planterades när Sveriges största kontor i sitt slag invigdes.

Expanderar i Hagastaden genom köp för 2,3 miljarder

Industricentralen har nu klart med köpare för sin 21.000 kvm stora kontorspjäs i Hagastaden. Köparen finns sedan tidigare väl representerad i området.

Vann kamp om ny tingsrätt

Nästan 7.000 kvm lokaler. Läs även vem som tappar en stor hyresgäst – igen.

Blixtaffär: Nytt HK säljs för 2,4 mdr – oväntad köpare

Var tänkt för att bli byggbolagets nya huvudkontor. Utvecklingen i omvärlden påverkat. Fastigheten ligger vid tullgränsen i Stockholm.

Plan för ny centralstation presenterad

Stor stationsbyggnad med kontor ingår i planen.

Nytt avtal med mediajätten – hela 16.000 kvm

FV avslöjar. Signerat ett nytt och stort hyresavtal.

Tillbaka till förstasidan