GE säljer allt till Kungsleden för 5,5 miljarder

Årets hittills största transaktion nära – Planerar snabb vidareförsäljning. Efter en handfull styckeförsäljningar under det senaste året har GE Capital Real Estate nu tecknat en avsiktsförklaring om att sälja samtliga bolagets helägda fastigheter i Sverige till Kungsleden (så när som på några få som säljs i enskilda processer). Det handlar och 84 kommersiella fastigheter med ett underliggande fastighetsvärde om cirka 5,5 miljarder kronor, alltså årets hittills största fastighetsaffär i Sverige (se en uppdaterad lista över årets största affärer här). Enligt Fastighetsvärldens källor ligger direktavkastningen på 6,5–7 procent.

– Vi har haft flera intressenter på beståndet, säger Lennart Sten, Europachef vid GE Capital Real Estate, till Fastighetsvärlden och berättar att det är Leimdörfer som sedan några veckor efter Mipim haft försäljningsuppdraget.

I affären ingår alltså inte GE:s ägarandel i Roxanne Fastighetsfond och inte heller de två fastigheter som är delägda med Balder. Totalt handlar det om cirka 567.000 kvm uthyrningsbar yta, varav merparten i Stockholms- och Göteborgsområdet och merparten är kontorslokaler.

Biljana Pehrsson.
Biljana Pehrsson.

– Beståndet har en profil som passar väl in i Kungsledens nya strategi med fokusering mot segmenten kontor, industri/lager och handelsfastigheter i storstadsregioner och tillväxtorter, säger Biljana Pehrsson, styrelseledamot och tillträdande VD för Kungsleden.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden planerar Kungsleden att snabbt sälja vidare fastigheter för 1,5–2,5 miljarder och då handlar det om de lågavkastande. Direktavkastningen för den planerade affären med GE är, utan en vidareförsäljning av lågavkastande objekt, klart läge än den som Kungsleden tidigare talat om när bolaget pekat ut möjliga förvärvsobjekt.

Anders Kvist.
Anders Kvist.

– Jag har i nuläget ingen kommentar till yielder eller eventuella planer på vidareförsäljning, säger Anders Kvist, tillförordnad VD, till Fastighetsvärlden.

Enligt GE:s senaste årsredovisning ingår det i Stockholmsområdet bland annat fem fastigheter i Danderyd i beståndet (totalt 100.100 kvm), sju fastigheter i Västberga/Hägersten (48.600 kvm), två i Kista ( 16.000 kvm) och fyra fastigheter i Stockholms innerstad om totalt 44.700 (Blästern 14, Lustgården 11&12 och Tegeludden 16).

I Göteborgsområdet ingår bland annat tre fastigheter med fastighetsbeteckningen Inom Vallgraven (7.600 kvm), och nio fastigheter i Högsbo, Västra Frölunda (49.600 kvm).

I det bestånd som GE hade vid årsskiftet ingår även bland annat tolv fastigheter i Eskilstuna (58.300 kvm) varav två citygallerior, sex fastigheter i Växjö (35.300 kvm, bland annat galleria Tegnér) och fem fastigheter i Östersund (21.000). Det ingick även större solitärer i bland annat Borås, Kalmar, Karlstad, Lidköping och Vänersborg.

Totalt äger GE ytterligare ett fåtal fastigheter som inte ingår i den nu aktuella affären, vilka det handelar om vill ingen av parterna i nuläget uppge.

Avsiktsförklaringen ger Kungsleden exklusivitet att genomföra due diligence av fastighetsbeståndet. Köpeavtal beräknas kunna ingås i oktober med tillträde före årsskiftet.

Läs en intervju med Biljana Pehrsson i Fastighetsvärlden som utkommer på måndag den 19 augusti.

Fastighetsvärlden Idag 2013-08-16

 

Missa inte! Mälarmarknaden 2020: Nytt läge för fastigheter

Torsdag 11 juni 2020 Västerås.
Klicka här för mer info!

Missa inte! Uppsalamarknaden 2020 – årets stora mötesplats om marknad, investeringsläge och stadsutveckling i Uppsala med omnejd

25 september 2020, Uppsala.
Klicka här för mer info!

Missa inte! Samhällsfastigheter 2020 – årets stora mötesplats om politik, marknad och investeringsläge för samhällsfastigheter

3 september 2020, Stockholm.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Topplista

Största affärerna 2020

FV har här sammanställt de hittills största fastighetstransaktionerna under 2020. Vi berättar även vilka rådgivare som varit inblandade.

Stordalen: ”Inget jäkla virus ska knäcka oss”

Kommer att tacka nej till flera erbjudanden framöver.

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Delar av fastighetssverige har tvärnitat. Coronakrisens effekter på marknaden har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie i tre delar ur magasinet som nu finns att ladda ner som pdf.

”Tusentals handlare kan tvingas stänga igen”

”Substantiella hyreslättnader är en förutsättning för att många handelsföretag ska överleva krisen.”

Brutala investeringen får en ny vinge

870 kvadratmeter lokaler. Se bilder.

Säljer för 1,7 miljarder

Selin-ägda bolaget är köpare. Det här ingår i storaffären.

Areim erbjuder fri hyra

Agerar för drabbade hyresgäster under coronakrisen.

Nya Tango växer med två

Senior analyst och grafisk designer rekryteras när rådgivarna växer.

Affär om 105.000 kvm pausas

”Den klokaste vägen framåt för oss är att pausa affären”.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Bonnier gör ännu ett köp på ny marknad

23.000 kvm ingår. Fastighetsvärdet uppgår till cirka 710 miljoner kronor.

Ska sälja allmännytta för en miljard – två paket

Det här ingår i första paketet försäljningar.

Almedalsveckan ställs in

Besked från Region Gotland och huvudarrangörerna.

Grönt ljus för Sagax största satsning någonsin

Kan bygga 55.000 kvm vid ett nytt supernav. Se bilder.

Tillbaka till förstasidan