GE säljer allt till Kungsleden för 5,5 miljarder

Årets hittills största transaktion nära – Planerar snabb vidareförsäljning. Efter en handfull styckeförsäljningar under det senaste året har GE Capital Real Estate nu tecknat en avsiktsförklaring om att sälja samtliga bolagets helägda fastigheter i Sverige till Kungsleden (så när som på några få som säljs i enskilda processer). Det handlar och 84 kommersiella fastigheter med ett underliggande fastighetsvärde om cirka 5,5 miljarder kronor, alltså årets hittills största fastighetsaffär i Sverige (se en uppdaterad lista över årets största affärer här). Enligt Fastighetsvärldens källor ligger direktavkastningen på 6,5–7 procent.

– Vi har haft flera intressenter på beståndet, säger Lennart Sten, Europachef vid GE Capital Real Estate, till Fastighetsvärlden och berättar att det är Leimdörfer som sedan några veckor efter Mipim haft försäljningsuppdraget.

I affären ingår alltså inte GE:s ägarandel i Roxanne Fastighetsfond och inte heller de två fastigheter som är delägda med Balder. Totalt handlar det om cirka 567.000 kvm uthyrningsbar yta, varav merparten i Stockholms- och Göteborgsområdet och merparten är kontorslokaler.

Biljana Pehrsson.
Biljana Pehrsson.

– Beståndet har en profil som passar väl in i Kungsledens nya strategi med fokusering mot segmenten kontor, industri/lager och handelsfastigheter i storstadsregioner och tillväxtorter, säger Biljana Pehrsson, styrelseledamot och tillträdande VD för Kungsleden.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden planerar Kungsleden att snabbt sälja vidare fastigheter för 1,5–2,5 miljarder och då handlar det om de lågavkastande. Direktavkastningen för den planerade affären med GE är, utan en vidareförsäljning av lågavkastande objekt, klart läge än den som Kungsleden tidigare talat om när bolaget pekat ut möjliga förvärvsobjekt.

Anders Kvist.
Anders Kvist.

– Jag har i nuläget ingen kommentar till yielder eller eventuella planer på vidareförsäljning, säger Anders Kvist, tillförordnad VD, till Fastighetsvärlden.

Enligt GE:s senaste årsredovisning ingår det i Stockholmsområdet bland annat fem fastigheter i Danderyd i beståndet (totalt 100.100 kvm), sju fastigheter i Västberga/Hägersten (48.600 kvm), två i Kista ( 16.000 kvm) och fyra fastigheter i Stockholms innerstad om totalt 44.700 (Blästern 14, Lustgården 11&12 och Tegeludden 16).

I Göteborgsområdet ingår bland annat tre fastigheter med fastighetsbeteckningen Inom Vallgraven (7.600 kvm), och nio fastigheter i Högsbo, Västra Frölunda (49.600 kvm).

I det bestånd som GE hade vid årsskiftet ingår även bland annat tolv fastigheter i Eskilstuna (58.300 kvm) varav två citygallerior, sex fastigheter i Växjö (35.300 kvm, bland annat galleria Tegnér) och fem fastigheter i Östersund (21.000). Det ingick även större solitärer i bland annat Borås, Kalmar, Karlstad, Lidköping och Vänersborg.

Totalt äger GE ytterligare ett fåtal fastigheter som inte ingår i den nu aktuella affären, vilka det handelar om vill ingen av parterna i nuläget uppge.

Avsiktsförklaringen ger Kungsleden exklusivitet att genomföra due diligence av fastighetsbeståndet. Köpeavtal beräknas kunna ingås i oktober med tillträde före årsskiftet.

Läs en intervju med Biljana Pehrsson i Fastighetsvärlden som utkommer på måndag den 19 augusti.

Fastighetsvärlden Idag 2013-08-16

 

Fler Nyheter från förstasidan

KlaraBo drog 45 procent i inledande handel

Kursrusning när KlaraBo började att handlas, efter kraftig överteckning i nyemissionen.

Östling och Orthén nya delägare

Når 3,6 miljarder genom nya förvärv.

Tessin Properties förvärvar sin första fastighet

Premiärförvärvet är avklarat. Läs om objektet och detaljerna.

Granit passerar 5 miljarder

Läs om Tenzingbolagets senaste förvärv.

Swiss Life i mål med köp för hela 13 miljarder

Fv berättar om de mest kända fastigheterna.

Klart: Tar över efter historisk McDonalds på Kungsgatan

Stenhård konkurrens i närområdet.

Areim och Holmströmgruppen in i Ankarhagen

32 fastigheter om totalt nästan 100.000 kvm lokaler.

Alla vinnare i Sweden Green Building Awards 2021

Läs om de nio olika vinnarna,

FV avslöjar: Planerar sälja för 2 miljarder i city

Stundande storaffär. Det största testet på kontorsmarknaden i Stockholms innerstad på flera år. Stort intresse.

Diös laddar upp med 810 miljoner i Skellefteå

Förvärvar fem centralt belägna fastigheter om 40.000 kvm.

"Begreppet coworking är en fluga"

Kontor eller coworking? Diskussion på FV:s seminarium på Space.

”Staden och kontoren leder till kreativitet”

Enormt många frågetecken i luften, men det andas optimism. Bildextra från branschens stora kontorsdag.

39-årig doldis blir ny bostadsminister

Men en annan nyutnämnd minister är mer känd inom fastighetsbranschen.

Bekräftat: Köper hotellet vid Östermalmstorg

Hotell med 70 rum. Läs om om priset och köparens övriga bestånd i Stockholm.

Tillbaka till förstasidan