GE säljer allt till Kungsleden för 5,5 miljarder

Annons

Årets hittills största transaktion nära – Planerar snabb vidareförsäljning. Efter en handfull styckeförsäljningar under det senaste året har GE Capital Real Estate nu tecknat en avsiktsförklaring om att sälja samtliga bolagets helägda fastigheter i Sverige till Kungsleden (så när som på några få som säljs i enskilda processer). Det handlar och 84 kommersiella fastigheter med ett underliggande fastighetsvärde om cirka 5,5 miljarder kronor, alltså årets hittills största fastighetsaffär i Sverige (se en uppdaterad lista över årets största affärer här). Enligt Fastighetsvärldens källor ligger direktavkastningen på 6,5–7 procent.

– Vi har haft flera intressenter på beståndet, säger Lennart Sten, Europachef vid GE Capital Real Estate, till Fastighetsvärlden och berättar att det är Leimdörfer som sedan några veckor efter Mipim haft försäljningsuppdraget.

I affären ingår alltså inte GE:s ägarandel i Roxanne Fastighetsfond och inte heller de två fastigheter som är delägda med Balder. Totalt handlar det om cirka 567.000 kvm uthyrningsbar yta, varav merparten i Stockholms- och Göteborgsområdet och merparten är kontorslokaler.

Biljana Pehrsson.
Biljana Pehrsson.

– Beståndet har en profil som passar väl in i Kungsledens nya strategi med fokusering mot segmenten kontor, industri/lager och handelsfastigheter i storstadsregioner och tillväxtorter, säger Biljana Pehrsson, styrelseledamot och tillträdande VD för Kungsleden.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden planerar Kungsleden att snabbt sälja vidare fastigheter för 1,5–2,5 miljarder och då handlar det om de lågavkastande. Direktavkastningen för den planerade affären med GE är, utan en vidareförsäljning av lågavkastande objekt, klart läge än den som Kungsleden tidigare talat om när bolaget pekat ut möjliga förvärvsobjekt.

Anders Kvist.
Anders Kvist.

– Jag har i nuläget ingen kommentar till yielder eller eventuella planer på vidareförsäljning, säger Anders Kvist, tillförordnad VD, till Fastighetsvärlden.

Enligt GE:s senaste årsredovisning ingår det i Stockholmsområdet bland annat fem fastigheter i Danderyd i beståndet (totalt 100.100 kvm), sju fastigheter i Västberga/Hägersten (48.600 kvm), två i Kista ( 16.000 kvm) och fyra fastigheter i Stockholms innerstad om totalt 44.700 (Blästern 14, Lustgården 11&12 och Tegeludden 16).

I Göteborgsområdet ingår bland annat tre fastigheter med fastighetsbeteckningen Inom Vallgraven (7.600 kvm), och nio fastigheter i Högsbo, Västra Frölunda (49.600 kvm).

I det bestånd som GE hade vid årsskiftet ingår även bland annat tolv fastigheter i Eskilstuna (58.300 kvm) varav två citygallerior, sex fastigheter i Växjö (35.300 kvm, bland annat galleria Tegnér) och fem fastigheter i Östersund (21.000). Det ingick även större solitärer i bland annat Borås, Kalmar, Karlstad, Lidköping och Vänersborg.

Totalt äger GE ytterligare ett fåtal fastigheter som inte ingår i den nu aktuella affären, vilka det handelar om vill ingen av parterna i nuläget uppge.

Avsiktsförklaringen ger Kungsleden exklusivitet att genomföra due diligence av fastighetsbeståndet. Köpeavtal beräknas kunna ingås i oktober med tillträde före årsskiftet.

Läs en intervju med Biljana Pehrsson i Fastighetsvärlden som utkommer på måndag den 19 augusti.

Fastighetsvärlden Idag 2013-08-16

 

Missa inte! Fastighetsdagen Örebro 2024

Den 4 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Örebro 2024. Seminariet äger rum på Örebro Konserthus, Örebro.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Stressat Skellefteå köper från pressat SBB

”Vi försöker hela tiden hitta vägar att öka bostadsproduktionen”.

Corem tecknar tre på Manhattan – når 60%

Arnhult: ”Detta segment specifikt står för majoriteten av all nyuthyrning i New York”.

Central kyrkospira tas ner

Rost och gifter föranleder restaurering för 100 mkr på Riddarholmen – SFV passar på när bidragen höjs.

DLA Piper flyttar in i Stockholms nya lyxvåningar

Lämnar därmed Vasakronans lokaler vid Sergels torg.

Wihlborgs köper vid Hyllie station

Priset 180,5 miljoner motsvarar 46.000 kr/kvm.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Podcasten Fastighet & Finans kommenterar nyhetsflödet

Hör det senaste om K2A, Emilshus och Nyfosa med flera. Plus något kanske oväntat om Taylor Swift.

SBB säljer fastigheter för 9,5 miljarder till nytt JV-bolag

Nya delägda bolaget skapar likviditet för SBB

Engelbert får inte företräda OP – inte behörig

Krisdrabbade Oscar Properties herrelöst.

Klart: Tar över restaurangen i Kungsträdgården

Rekordhyra när Maelir tecknar avtal mitt i Stockholm. FV berättar om nya verksamheten.

Bilder: AMF Fastigheters nya kontor i Mood

FV tar en titt på kontoret som delvis ligger öppet i gallerian.

Tillbaka till förstasidan