Kris: Dubbelt så många restauranger i konkurs

Januari markerar ännu en rekordmånad när det kommer till antalet konkurser. Totalt gick 1.047 aktiebolag i konkurs – en kraftig ökning med 61 procent jämfört med förra året och i särklass högsta månadssiffran sedan 90-talet, uppger Creditsafe. Inom restaurang fördubblades antalet konkurser under januari och i Stockholm landar ökning på 121 procent. Dessutom drabbas historiskt många anställda.

Annons

– Utvecklingen är tyvärr i linje med vår prognos, och det är otroligt dystra siffror. Året inleds med ett nytt konkursrekord och högsta siffran någonsin i våra mätningar. Dessutom vet vi att många företag går på knäna och vi får dagliga rapporter om varsel där man tvingas säga upp personal, så det är utan tvekan väldigt tufft för många, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.

Hotell- och restaurangbranschen hade en riktigt utmanande januarimånad med en fördubbling i antalet konkurser – från 45 till 97 konkurser och en ökning med 116 procent. Även e-handeln (93%), partihandel (77%), konsultbyråer (75%), livsmedelsbutiker (73%) och byggindustri (65%) och hade samtliga stora uppgångar denna månad.

– Januari blev en mörk månad för restaurangbranschen. Det är en tuff bransch med väldigt små marginaler. Höjda priser på råvaror samt inflation och räntor som gör att kunderna håller i pengarna innebär enormt stora påfrestningar, dessutom för en bransch som kämpat ekonomiskt under en längre tid, fortsätter Henrik Jacobsson.

Största konkursen i januari blev den relativt unga byggentreprenören TG11 Entreprenad AB i Stockholm, med en omsättning på 202 miljoner. Därefter butikskedjan Teknikmagasinet som under lång tid brottats med ekonomiska svårigheter. De hade totalt 35 butiker, 191 miljoner i omsättning och 147 anställda. Norska ägarbolaget såg dock ingen möjlighet att driva kedjan vidare.

Antalet konkurser dubblerades i Stockholm under januari – från 208 till 459, vilket är en ökning på hela 121 procent. Även Västmanland uppvisade en stor ökning med 136 procent, Gävleborg med 107 procent och Uppsala med 144 procent.

Antalet nystartade aktiebolag landade på 4 294 under januari. Det är 10 procent fler än samma period förra året och i linje med innan pandemin.

Fler Nyheter från förstasidan

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

Växande coworking redo att bredda verksamheten

”Som en schweizisk armékniv under utveckling.”

Lista: Tio största coworkingaktörerna

Fastighetsvärlden listar de tio största coworkingaktörerna i Sverige utifrån antal kvadratmeter.

SOJ: ”En snabb sänkning är nödvändig”

Anser att Riksbanken och ECB inte kan låta Fed vara styrande.

Affärsanalys

Bostäder på attraktiva nivåer i innerstan

En bostadsaffär på Södermalm i Stockholms innerstad analyseras av Adam Tyrcha på Newsec.

”Hyresnivån är inte nyckeln i förhandlingarna”

Gattberg: ”Hyresnivåer är inte nyckelfaktorn i förhandlingar. Allt handlar om EU:s taxonomiförordning”.

Castellum säljer bilhallar i Stockholm för 347 mkr

Tre byggnader med Porsche och Audi.

Spring för Livet – två veckor kvar

Pekar mot nytt rekord – igen. Separerade starttider nytt för i år.

Köper från Alma – Nyfosa tappar

Stor hyresgäst bantar förhyrningen mer än 40 procent. FV berättar om köpeskillingen.

Tar över efter McDonalds

Ny restaurang tar över efter den amerikanska hamburgerjättens tidigare lokal på gatuplan under Gondolen.

Vectura snor finanschef från Corem

25 års erfarenhet från fastighetsbranschen.

Niam köper för 1,5 miljarder

Byggnad om 64.000 kvm lokaler uppförs.

Ny vd till Ikano Bostad

Går från vd-rollen på Besqab.

Tillbaka till förstasidan