Den nya gröna byggnaden vid Stallmästaregården ska smälta in i omgivningen. Illustration: Wingårdhs

Klart för bygge vid Stallmästaregården

Detaljplanen för tillbyggnaden vid Stallmästaregården har vunnit laga kraft. Nu är det fritt fram för fastighetsägaren Anders Bodin Fastigheters att påbörja bygget av Gert Wingårdhs gröna byggnad.

Annons

När Anders Bodin Fastigheter köpte Stallmästaregården 2013, genom Fastighetsaktiebolaget Stallmästaregården, fanns redan planer på att bygga ut. Nu, tio år senare, kan alltså första spadtaget tas vid fastigheten som ligger vid gränsen mellan Stockholm och Solna, vid södra delen av Hagaparken och Brunnsviken.

Turerna har varit många och långa.

Stallmästaregården är Stockholmstraktens äldsta kvarvarande utvärdshus och det var efter att den blivande Drottning Kristina 1645 firade midsommar på gården som det blev ett värdshus.

Det gamla värdshuset som i dag fungerar som restaurang, hotell med 49 rum och konferensanläggning ligger i nationalstadsparken och är klassad som byggnadsminne. Efter överklagan i alla instanser avslog till slut Mark- och miljööverdomstolen i februari 2023 ytterligare yrkanden, och slog fast att domslutet från Mark- och Miljödomstolen ska gälla och att det inte finns skäl för att upphäva detaljplanen.

Fastigheten som den är utformad i dag omfattar totalt cirka 5.238 kvadratmeter. Den nya byggnaden har en yta om totalt 1.400 kvadratmeter och har ritats av Gert Wingårdh. Han har varit involverad i planerna i ett decennium.

– Härligt, säger Gert Wingårdh om att byggnaden nu kan få se dagens ljus.

Enligt Erik Nordenstam, planarkitekt hos Solna stad, som har arbetat med projektet i 2,5 år, finns det många anledningar till att det tagit tid att få till stånd en lagakraftvunnen plan, bland annat ett par formfel i första detaljplanen (som påbörjades 2009) vilket gjorde att den upphävdes av mark- och miljödomstolen 2015. 2016 påbörjades ett nytt planärende.

– Nationalstadsparken har speciella regler vad gäller att man inte få skada natur- eller kulturmiljö, så det är klart det är en hårdare bedömning om man ligger i nationalstadsparken än utanför. Att det är byggnadsminne gör ju också att det blir en dubbel process. Det finns skyddsbestämmelser – man var tvungen att göra en ansökan om ändring av byggnadsminnet först innan vi kunde gå på granskning. Det är ovanligt krångligt.

– Men det har inte så mycket med BTA och BYA att göra. Det är en ganska liten detaljplan jämfört mot många andra. Men det är inte lättare för att det är en liten plan – det har varit en svår plats att jobba med.

Från början var det tänkt att byggnaden skulle innehålla 27 rum, men i slutändan blir det 10 rum där alla kommer vara vända mot den nya gård som bildas mot Tingshuset och samtliga kommer ha våningshöga franska fönster.

Att byggnaden har fått minska i volym och ändrat färg från blått och gult till grönt under resans gång är inget ovanligt, enligt Gert Wingårdh. Den nya färgsättnignen är inspirerad av växtlighet och ska knyta an till platsens grönska och göra att byggnaden smälter in i omgivningen.

Två våningar ovan mark har bantats ned till en vilket innebär att höjden har sänkts med två meter. Våningen under mark finns dock kvar och det är där som konferensanläggningen kommer att finnas. Eftersom det är en suterrängvåning kommer dock konferensgäster att få utsikt mot Brunnsviken.

– Det är alltid lätt att ha nya visioner men i det här fallet har vi hållit fast vid den ursprungliga visionen, men volymen har minskat, säger Gert Wingårdh.

Han berättar att byggnaden är inspirerad av koppartälten i Hagaparken och är därför en plåtbyggnad som är målad, för att ansluta till den gustavianska erans sätt att tänka. Dock har huset moderna former.

– Jag tror att det är en byggnad som kommer att tas emot väldigt väl, säger han.

Den nya byggnaden höjer sig inte över befintliga byggnation. Fotomontage från gestaltingsprogrammet: Solna stad/Wingårdhs.

Den nya byggnaden kommer att ligga där det i dag finns en asfaltsparkering och varuintag, vilket innebär att den kommer att ligga mot järnvägsbanken längs tomtgränsen. I och med att teknik byggs in i det nedre våningsplanet och att den nya byggnaden byggs samman med den befintliga kan en fläktrumstillbyggnad på Tingshuset tas bort och fasaden återställas till ursprungligt skick. Sophantering och varumottagning flyttas från strandpromenaden till Annerövägen.

En personalbyggnad med pergola från 1950-talet och glasskiosken från 1980-talet kommer att rivas. Det röda linnéförrådet kommer att flyttas till den plats där glasskiosken i dag står, till dess ursprungliga plats.

Anders Bodin Fastigheter äger bland annat Nobis Hotel på Norrmalmstorg, Hotel Diplomat på Strandvägen och Tändstickspalatset i centrala Stockholm samt Nätdomaren 1 vid Alviks torg med kontors- och butikslokaler.

Illustration: Wingårdhs.
Illustration: Wingårdhs

Missa inte! Fastighetsdagen Stockholm 2024

Den 23 maj är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Stockholm. Seminariet äger rum på Spegelsalen, Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Metropole, The Node, Ellipsen, Sergel

Avicii-kapital in i satsning på coworking

Berättar för FV om satsningen och att bolaget i gengäld ska sätta fart på kultursatsning i hjärtat av Stockholm.

Fick sparken som vd – går till skandalomsusat bolag

Flera höga tjänstemän har lämnat bolaget på kort tid.

Inleder ny stor satsning – värvar två från konkurrent

Stort konsultbolag gör inbrytning inom nytt segment. FV berättar om framtidsplanerna.

LKF Lund 1000 bostäder

Vill bygga 1.000 bostäder i Lund

Stort stadsutvecklingsprojekt i norra Lund. Samarbete med flera aktörer.

Norra Sundskajen, Malmö

Bilder: Så kan Ön byggas ut med 250 bostäder

Riskbyggen vill tillsammans med Sundprojekt bygga 250 bostäder i elva nya bostadshus  på Ön.

Stänger hos Hufvudstaden bredvid NK

Två stora butikslokaler snart tomställda mitt i Stockholm.

Sagax räddar kvar större hyresgäst

Förlänger och totalrenoverar. Varit hyresgäst i snart 20 år.

Gjorde klassiker med namnbyte före konkurs

Känd bostadsutvecklare fann villig ”köpare” – bolaget i konkurs några få månader senare.

Projekt

Så blir AL:s nya Mälarterrassen

Atrium Ljungbergs projekt mitt i Slussen ska knyta ihop Söder. Den 6 juni invigs omgivningen.

Här byggstartas 400 – med toppolitiker

Wallenstam lockade Magdalena Andersson till invigning.

Klart: Dom i hovrätten mot fd Baldertoppar – ändrar

Alla elva överklagade tingsrättens dom. Nu har en lätt oenig Svea hovrätt meddelat sin dom. 1.453 dagar efter att toppduon anhölls.

Öppnar del av 2.800 kvm vid Sergel efter förseningar

”Vi hade inte kunnat realisera vår vision utan alla som tror på och investerar i projektet”.

Nyfosa backar – ska inte sälja

Genomfört en riktad nyemission och tillförts cirka 1,7 miljarder kronor. Läs om vilka som fanns med.

Kåpan och AP4 tar över SHF helt när LF lämnar

Äger fastigheter för 15 miljarder.

Tillbaka till förstasidan