Kjell A. Nordström: ”Ett omfattande paradigmskifte”

Tillsammans med Dr. Kjell A. Nordström lyfter Technopolis blicken och delar med sig av sina spaningar kring hur framtidens kontorslandskap kommer se ut år 2062.
– Vi har sannolikt den största industriella revolutionen i mänsklighetens historia framför oss, säger Nordström.

Tillsammans med den välkände ekonomen och författaren Kjell Nordström vill Technopolis ta en titt på hur framtidens kontor kan komma att se ut.

– Vi ser ett omfattande paradigmskifte i vår syn på arbete och vad det innefattar. Inte minst gällande var vi arbetar, när vi arbetar och med vem vi arbetar. Framtidens arbete kommer att utformas och präglas av hybrid- och gig-arbete. Oavsett om vi gillar den utvecklingen eller inte så har vi sannolikt den största industriella revolutionen i mänsklighetens historia framför oss, menar Kjell Nordström.

Niko Pulli, vd för Technopolis, håller med Kjell Nordström men menar också att kontoren kommer att spela en stor roll även i framtiden och belyser vikten av att se till behov och efterfrågan.

– Vi är övertygande om att det även i fortsättningen kommer att finnas efterfrågan på fysiska kontor. Det viktigaste är att våra anläggningar är flexibla och utformade i linje med hur våra arbetssätt och vår efterfrågan utvecklas.

Våra arbetssätt har utvecklats och genomgått stora ändringar under de senaste 40 åren med hjälp av kontinuerliga teknologiska framsteg som drivkraft. Inte minst i anslutning till pandemin som tvingade företag att snabbt ställa om för att klara av de utmaningar som man ställts inför.

– Det här är en passande tidpunkt att fundera på var och när vi arbetar som bäst, både utifrån ett individuellt och kollektivt perspektiv, säger Niko Pulli.

– Dagligen vittnar våra kunder om behovet att få mötas igen, ansikte mot ansikte, efter två och ett halvt års distansarbete. Vi är övertygade om att jobbet är så mycket mer än att gå igenom och kryssa av to do-listor, och att socialt umgänge, kontorskultur och framgång på längre sikt bygger på personliga möten.

Kjell A. Nordström är ekonomie doktor, föreläsare, författare och har tidigare arbetat som forskare vid Institute of International Business vid Handelshögskolan i Stockholm. Han är en av Europas mest efterfrågade föreläsare. Nordström är känd som en av de ledande forskarna på multinationella företag och den globala marknaden.

Technopolis grundades 1982 med syftet att stödja den växande teknologi-sektorn i Uleåborg i Finland. I Sverige äger bolaget fastigheter i Ärvinge, Kista, och i Gårda, Göteborg (Teliafastigheten).

Fler Nyheter från förstasidan

Nära sälja på Vasagatan

Fastigheten inköptes för så lite som 8 miljoner kronor 1984.

Pangea: Mörka utsikter för fastighetssektorn

”I pågående transaktioner ser vi att de flesta köpare har sänkt sina bud med 10-20 procent, men värderingarna har ännu inte justerats”.

Saftigt minus – men M2 fick utrymme att amortera

Betydande förlust på avyttringen av aktier i Castellum.

Bilder: Så kan AL bygga ut Söderhallarna

Så kan Medborgarplatsen utvecklas framöver.

Fabege på knock med The Mauler

Hyr ut 2.400 kvm för större satsning.

16 nya butiker till Arlanda

Utbyggnad med 11.000 kvm. FV listar butikerna som öppnar i nya Marknadsplatsen.

Lättnadsrally timmen efter räntebeskedet

Kurserna för flera fastighetsbolag drog iväg rejält efter att Riksbanken lämnat sitt nya besked om styrräntans nivå. Vad hade man fruktat egentligen?

Riksbanken höjer räntan med 0,75

Många fastighetsägare nervösa. Riksbanken ger prognos för i början av 2023.

Skiften i toppen hos Vasakronan i Stockholm

Två nya toppositioner utsedda.

Skanska säljer för 600 mkr till sitt egna nya bolag

60.000 kr/kvm för nyutvecklad kontorsfastighet i centralt läge.

NREP in i Tyskland

Fokus på bostäder och logistik. Läs om det första förvärvet.

Sjunkande priser i markanvisningar

Senaste statistiken. Dessutom blir det vanligare att investerare drar sig ur markanvisningsavtal.

Affärsanalys

Lyfter av projekt i närområdet

Per Wieslander och Philip Wikén vid Svefa analyserar en affär med en större kontorsfastighet i Malmö.

Kilenkrysset i iskallt förvärv av 30.000 kvm

Förvärvar tre fastigheter i iskallt segment som blir allt hetare.

Tillbaka till förstasidan