Kicks manar till lägre hyresnivåer – lämnar Mood

I september kommer skönhetskedjan Kicks att stänga butiken i shoppinggallerian Mood Stockholm. Orsaken är främst ett minskat och otillräckligt kundunderlag i kombination med en hyresnivå som inte reflekterar den rådande marknadssituationen, uppger bolaget.

Att lokalhyrorna stiger samtidigt som kundströmmarna minskar ser Kicks vara ett utbrett branschproblem.

I det här fallet löper hyresavtalet med fastighetsägaren AMF Fastigheter ut sista september 2019 och utifrån att butiken i gallerian Mood Stockholm under längre tid har visat ett negativt resultat väljer bolaget att avveckla butiken. Den negativa utvecklingen är en konsekvens av färre antal besökare i kombination med en hyra som inte kan motiveras av en vikande kundström, uppger skönhetskedjan.

– Det är ett utbrett och ohållbart problem att fastighetsägare inte anpassar hyresnivån efter rådande marknadsutveckling. Vi ser överlag en fortsatt hög och i många fall ökande konverteringsgrad i våra butiker, men när kundströmmarna minskar måste hyresnivåerna justeras därefter. Just detta ser vi hända i andra länder som kommit längre i strukturomvandlingen av detaljhandeln, så som USA och England, säger Freddy Sobin, vd på Kicks.

– En fingervisning är Next som i England fått ner sina hyror med 25 procent. England och USA går ofta först, och det vore bra om vi kan få upp tempot här. Alla aktörer i värdekedjan måste må bra, säger Freddy Sobin till Fastighetsvärlden.

Kicks kommer fortsättningsvis att löpande och noggrant se över hela sitt butiksbestånd och stänga butiker vars hyra inte kan motiveras utifrån ett vikande kundunderlag.

– Vi måste tillsammans med fastighetsägare ta ett gemensamt ansvar att hitta både hållbara hyresmodeller och hyresnivåer som är bättre anpassade efter dagens förutsättningar och det förändrade handelslandskap vi verkar inom, det bör även ligga i fastighetsägarnas intresse, fortsätter Freddy Sobin.

Kicks har ett flertal butiker i närområdet av Mood-gallerian, i Stockholm city, som har en positiv utveckling och ser därmed i dagsläget inga större förändringar när det gäller dessa. Skönhetskedkan har till exempel en ny jätteförhyrning, av just AMF Fastigheter, i Gallerian som är på hela 1.500 kvm.

– När det gäller Mood så är kundflödet där inte tillfredsställande, och det har även sviktat. Den butiken som vi haft där har alltid tvingats kämpa med lönsamheten, så har det varit långt innan vi öppnade flaggskeppsbutiken i Gallerian. De båda butikerna har dessutom haft olika målgrupper.

Kicks har 250 butiker i Sverige, Norge och Finland. Skönhetskedjan har Flagship Stores i Göteborg, Oslo, Malmö och Stockholm och är en del av Axel Johnson-koncernen.

– Vi skulle behöva justera hyresnivån i flertalet av våra butiker utifrån de minskade kundströmmar som vi ser. Nu tar vi bladet från munnen och berättar hur det ligger till. Generellt kommer vi att inta en tuffare hållning när det kommer till hyresavtal framöver. Vi måste agera på det sättet.

Idag har bolaget en mix av olika hyresavtal, bland annat omsättningsbaserade sådana. Under de senaste åren har kedjan tecknat allt fler korta hyresavtal och signerar numera aldrig längre kontrakt än tre år.

– Vi måste se en korrigerad hyra när kundströmmarna i gallerior och köpcentrum minskar. Vissa fastighetsägare är bra på att arrangera event och dylikt för att aktivera kunderna, andra är dåliga. Hyran borde på något sätt vara kopplad till kundströmmar och kanske även avspegla om det finns tomma butikslokaler runtomkring.

Fler Nyheter från förstasidan

Fyra topptjänster tillsatta – några långsittare kvar

Fyra tjänstemanna-vd:ar suttit längre än 13 år. FV går igenom läget vid de största bolagen.

Fem kvar i kamp om stor myndighet

Beslut väntas inom några månader. Nästan 14.000 kvm på spel.

Ny vd till Backahill

Familjen Erik Paulssons fastighetsbolag får en ny koncernchef.

Topplista

Topplista: Största affärerna 2019

FV har här sammanställt de hittills största fastighetstransaktionerna under 2019.

Lista: Wow – smått galna rekordnivåer för kontor

FV kartlägger 22 kontorsfastigheter som sålts riktigt, riktigt dyrt.

Spotify i nästan våldsam ytexpansion av lokaler

Spotify gör ytterligare en lokalförhyrning. Nu på östra Södermalm. FV summerar förhyrningarna i Stockholm och berättar om den historiska expansionen.

Tidigare topp-vd startar nytt JV med Balder

Fokuserar på Stockholmsområdet. Berättar för FV om vilka segment som är intressanta.

Britta Blaxhult blir vd för ny norsk satsning i Sverige

Nytt jobb efter att ha lämnat Einar Mattsson.

Sandvik till Norra Djurgårdsstaden

Hyr 2.500 kvm av CA Fastigheter.

Gekås köper tre 16-våningshus för 735 miljoner

Boris Lennerhov, vd Gekås: ”Vi får en effektiv förvaltningsenhet med 330 hyresrätter i en fin miljö”.

Serneke: Karlatornet försenat till hösten 2022

Höghuset inte klart till Göteborgs 400-årsfirande.

Vasakronan hyr ut 15.000 kvm i nya Sergelhuset

Tillsammans med tidigare uthyrningar är nu hälften av 60.000 kvm uthyrt. En av årets största uthyrningar – och med hög hyra. Se flera bilder.

Porträtt

”Det kan leda till en krasch för dem”

Analytisk. Han valde fastighetsmarknaden framför en it-bransch i startgroparna och han har varit involverad i Sveriges största fastighetstransaktion. Men det är framför allt på Skandia Fastigheter som Åke Pettersson har gjort avtryck. Möt bolagets nya vd.

Tillbaka till förstasidan