Kicks manar till lägre hyresnivåer – lämnar Mood

I september kommer skönhetskedjan Kicks att stänga butiken i shoppinggallerian Mood Stockholm. Orsaken är främst ett minskat och otillräckligt kundunderlag i kombination med en hyresnivå som inte reflekterar den rådande marknadssituationen, uppger bolaget.

Att lokalhyrorna stiger samtidigt som kundströmmarna minskar ser Kicks vara ett utbrett branschproblem.

I det här fallet löper hyresavtalet med fastighetsägaren AMF Fastigheter ut sista september 2019 och utifrån att butiken i gallerian Mood Stockholm under längre tid har visat ett negativt resultat väljer bolaget att avveckla butiken. Den negativa utvecklingen är en konsekvens av färre antal besökare i kombination med en hyra som inte kan motiveras av en vikande kundström, uppger skönhetskedjan.

– Det är ett utbrett och ohållbart problem att fastighetsägare inte anpassar hyresnivån efter rådande marknadsutveckling. Vi ser överlag en fortsatt hög och i många fall ökande konverteringsgrad i våra butiker, men när kundströmmarna minskar måste hyresnivåerna justeras därefter. Just detta ser vi hända i andra länder som kommit längre i strukturomvandlingen av detaljhandeln, så som USA och England, säger Freddy Sobin, vd på Kicks.

– En fingervisning är Next som i England fått ner sina hyror med 25 procent. England och USA går ofta först, och det vore bra om vi kan få upp tempot här. Alla aktörer i värdekedjan måste må bra, säger Freddy Sobin till Fastighetsvärlden.

Kicks kommer fortsättningsvis att löpande och noggrant se över hela sitt butiksbestånd och stänga butiker vars hyra inte kan motiveras utifrån ett vikande kundunderlag.

– Vi måste tillsammans med fastighetsägare ta ett gemensamt ansvar att hitta både hållbara hyresmodeller och hyresnivåer som är bättre anpassade efter dagens förutsättningar och det förändrade handelslandskap vi verkar inom, det bör även ligga i fastighetsägarnas intresse, fortsätter Freddy Sobin.

Kicks har ett flertal butiker i närområdet av Mood-gallerian, i Stockholm city, som har en positiv utveckling och ser därmed i dagsläget inga större förändringar när det gäller dessa. Skönhetskedkan har till exempel en ny jätteförhyrning, av just AMF Fastigheter, i Gallerian som är på hela 1.500 kvm.

– När det gäller Mood så är kundflödet där inte tillfredsställande, och det har även sviktat. Den butiken som vi haft där har alltid tvingats kämpa med lönsamheten, så har det varit långt innan vi öppnade flaggskeppsbutiken i Gallerian. De båda butikerna har dessutom haft olika målgrupper.

Kicks har 250 butiker i Sverige, Norge och Finland. Skönhetskedjan har Flagship Stores i Göteborg, Oslo, Malmö och Stockholm och är en del av Axel Johnson-koncernen.

– Vi skulle behöva justera hyresnivån i flertalet av våra butiker utifrån de minskade kundströmmar som vi ser. Nu tar vi bladet från munnen och berättar hur det ligger till. Generellt kommer vi att inta en tuffare hållning när det kommer till hyresavtal framöver. Vi måste agera på det sättet.

Idag har bolaget en mix av olika hyresavtal, bland annat omsättningsbaserade sådana. Under de senaste åren har kedjan tecknat allt fler korta hyresavtal och signerar numera aldrig längre kontrakt än tre år.

– Vi måste se en korrigerad hyra när kundströmmarna i gallerior och köpcentrum minskar. Vissa fastighetsägare är bra på att arrangera event och dylikt för att aktivera kunderna, andra är dåliga. Hyran borde på något sätt vara kopplad till kundströmmar och kanske även avspegla om det finns tomma butikslokaler runtomkring.

Fler Nyheter från förstasidan

Dråpslag – kan tappa 33.000 kvm

En av landets största fastighetsägare kan tappa en stor hyresgäst. Kan bli aktuellt med försäljning.

Lokal prestigefastighet såld till nykomlingen

Når genom affären ett fastighetsvärde om cirka 660 mkr.

Norska Selvaag får första egna markanvisningen i Sverige

Britta Blaxhult berättar om bolagets planer.

Här är de fem nominerade till Årets lokalkonsult 2019

Namnen på årets fem toppkandidater.

Serneke får markanvisning om 40.000 kvm i Hagastaden

Går vidare med de stora planerna i JV:t. Nu finns även ett politiskt beslut.

Vann kampen om myndighet

Hyr 6.000 kvadrameter. Ska ha undersökt över 30 alternativ.

Topplista

Uppdaterad lista: Största uthyrningarna av kontor 2019

Se vilka fastighetsbolag som gjort de största kontorsuthyrningarna, och vilka som varit rådgivare.

Hyr ut hela 6.800 kvm i Sjöstan

Det är en av årets största kontorsuthyrningar i Stockholm.

Asiatisk köpare i Frösunda

Kontorsfastighet i Solna får ny ägare.

Intea redo bygga ny högskola om 30.000 kvm

Planerar för jättesatsning. Se flera bilder.

Köper bostadshus med vattenläge på Södermalm

Laddar för fler affärer. ”Redo att köpa för några miljarder”.

Klart: Nominerade till Årets affärsrådgivare 2019

Fem rådgivare har nominerats av juryn.

Castellum köper – och utmanar konkurrenterna

Utmanar så smått Klövern och Kungsleden.

FV avslöjar: Hög projektchef fått sparken direkt

Arbetade vid ett av de största fastighetsbolagen. ”Vi är sjukt besvikna”.

Tillbaka till förstasidan