Visionsbild över hur högskolans byggnad i centrala Borlänge kan komma att se ut.

Jubel hos Diös efter vinst av nya högskolan i Borlänge

Högskolan Dalarnas styrelse har fattat beslut om att flytta in högskolan till centrala Borlänge, till Diös fastighet Liljanhuset. Enligt uppgift till FV handlar det om ett hyreskontrakt på över 10.000 kvm som sträcker sig över 20 år. Därmed förlorar kommunala Hushagen en stor hyresgäst.

I oktober 2018 utsågs Borlänge till Sveriges fulaste stad, läs mer här. Arkitekturupprorets omröstning fick stor uppmärksamhet.

En av byggnaderna som bidragit till omdömet är Diös fastighet Mimer, även kallad Liljanhuset. Det är ett tidigare Domusvaruhus i betong som ger känslan av forna Östeuropa.  Sedan fler år finns bland annat Försäkringskassan och ett antal butiker i fastigheten. Det finns dessutom stora vakanser.

Nu ska den aktuella fastigheten totalrenoveras – och få en ny fasad. 2022 räknar högskolan med att flytta in i ny lokaler. Förhyrningen är på 10.000–11.000 kvm, enligt uppgift till Fastighetsvärlden. Målet är att teckna ett hyresavtal som sträcker sig över 20 år, vilket först kräver ett regeringsgodkännande.

Sedan 2018 har Högskolan Dalarna inventerat och analyserat framtidens lokal- och utvecklingsbehov för högskolan i Borlänge. I slutskedet har det stått mellan Diös förslag i centrum och de nuvarande lokalerna 1,5 km utanför centrum där den kommunala fastighetsägaren Hushagen presenterat en upprustningsplan. Förhyrningen där har varit något större än den som högskolan kommer att få framöver.

Utvecklingen av den Diös befintliga fastigheten Mimer, vid Liljeqvistska parken, kommer att påbörjas så snart planprocessen är klar och bygglov har vunnit laga kraft. Högskolans verksamhet fortsätter ostört tills inflytting sker i helt nya lokaler.

– Vi har haft ett mycket bra samarbete under hela processen med båda de involverade potentiella hyresvärdarna. Såväl Hushagen som Diös har varit lyhörda för våra behov och vi har haft en mycket god och rak dialog längs hela vägen. Nu ser vi fram emot att fortsätta denna process och ta den vidare i samarbete med Diös som är hyresvärd för det alternativ som styrelsen beslutat om, säger förvaltningschef Ulf Rydén vid Högskolan Dalarna.

Målet med att flytta Högskolan Dalarna i Borlänge till centrum är att skapa ett attraktivt och ändamålsenligt campus med fokus på helt nya lärmiljöer och möjligheter till utvecklad verksamhet. Den framtida centrala placeringen ger också ett brett utbud av kringliggande servicetjänster, närhet till ett utvecklat resecentrum och möjlighet till ett närmare samarbete med näringslivet.

– Beslutet om högskolans flytt till centrala Borlänge är något vi jobbat för under en lång tid och det känns fantastiskt att vi nu är där. Vi är övertygade om att detta kommer att bidra till en ökad attraktivitet för Högskolan Dalarna och en utveckling för Borlänge, helt i linje med vår strategi om stadsutveckling. Nu ser vi fram emot att få fortsätta processen tillsammans med högskolan, säger Mikael Hedh, affärschef, Diös Dalarna.

Åsa Granat, kommundirektör, Borlänge kommun:

– Från kommunkoncernens sida är vi positiva till beslutet. Ett centrumcampus kommer att bidra mycket för utvecklingen av Borlänges stadskärna och ett mer levande campus med närhet till bland annat resecentrum och annan service. Vi ser framför oss en högskola som blir ännu närmre för hela Dalarna. Nu ska vi fortsätta det gemensamma arbetet så att högskolan får bra möjligheter att utveckla sin verksamhet.

I Falun är Högskolan Dalarnas förhyrning något större än den i Borlänge. Där finns även rektorn. Där hyrs lokaler främst av ett kommunägt bolag. Det finns även några mindre förhyrningar av privata fastighetsägare.

Fler Nyheter från förstasidan

Brutala investeringen får en ny vinge

870 kvadratmeter lokaler. Se bilder.

Säljer för 1,7 miljarder

Selin-ägda bolaget är köpare. Det här ingår i storaffären.

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Delar av fastighetssverige har tvärnitat. Coronakrisens effekter på marknaden har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie i tre delar ur magasinet som nu finns att ladda ner som pdf.

Areim erbjuder fri hyra

Agerar för drabbade hyresgäster under coronakrisen.

Nya Tango växer med två

Senior analyst och grafisk designer rekryteras när rådgivarna växer.

Affär om 105.000 kvm pausas

”Den klokaste vägen framåt för oss är att pausa affären”.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Bonnier gör ännu ett köp på ny marknad

23.000 kvm ingår. Fastighetsvärdet uppgår till cirka 710 miljoner kronor.

Ska sälja allmännytta för en miljard – två paket

Det här ingår i första paketet försäljningar.

Almedalsveckan ställs in

Besked från Region Gotland och huvudarrangörerna.

Grönt ljus för Sagax största satsning någonsin

Kan bygga 55.000 kvm vid ett nytt supernav. Se bilder.

Topplista

Största affärerna 2020

FV har här sammanställt de hittills största fastighetstransaktionerna under 2020. Vi berättar även vilka rådgivare som varit inblandade.

Känd aktieanalytiker till JLL

”Han är en topprankad analytiker som fått många fina utmärkelser”.

SBB säljer för halv miljard

Bostadsfastigheter i tre kommuner ingår i affären.

Tillbaka till förstasidan