Visionsbild över hur högskolans byggnad i centrala Borlänge kan komma att se ut.

Jubel hos Diös efter vinst av nya högskolan i Borlänge

Högskolan Dalarnas styrelse har fattat beslut om att flytta in högskolan till centrala Borlänge, till Diös fastighet Liljanhuset. Enligt uppgift till FV handlar det om ett hyreskontrakt på över 10.000 kvm som sträcker sig över 20 år. Därmed förlorar kommunala Hushagen en stor hyresgäst.

I oktober 2018 utsågs Borlänge till Sveriges fulaste stad, läs mer här. Arkitekturupprorets omröstning fick stor uppmärksamhet.

En av byggnaderna som bidragit till omdömet är Diös fastighet Mimer, även kallad Liljanhuset. Det är ett tidigare Domusvaruhus i betong som ger känslan av forna Östeuropa.  Sedan fler år finns bland annat Försäkringskassan och ett antal butiker i fastigheten. Det finns dessutom stora vakanser.

Nu ska den aktuella fastigheten totalrenoveras – och få en ny fasad. 2022 räknar högskolan med att flytta in i ny lokaler. Förhyrningen är på 10.000–11.000 kvm, enligt uppgift till Fastighetsvärlden. Målet är att teckna ett hyresavtal som sträcker sig över 20 år, vilket först kräver ett regeringsgodkännande.

Sedan 2018 har Högskolan Dalarna inventerat och analyserat framtidens lokal- och utvecklingsbehov för högskolan i Borlänge. I slutskedet har det stått mellan Diös förslag i centrum och de nuvarande lokalerna 1,5 km utanför centrum där den kommunala fastighetsägaren Hushagen presenterat en upprustningsplan. Förhyrningen där har varit något större än den som högskolan kommer att få framöver.

Utvecklingen av den Diös befintliga fastigheten Mimer, vid Liljeqvistska parken, kommer att påbörjas så snart planprocessen är klar och bygglov har vunnit laga kraft. Högskolans verksamhet fortsätter ostört tills inflytting sker i helt nya lokaler.

– Vi har haft ett mycket bra samarbete under hela processen med båda de involverade potentiella hyresvärdarna. Såväl Hushagen som Diös har varit lyhörda för våra behov och vi har haft en mycket god och rak dialog längs hela vägen. Nu ser vi fram emot att fortsätta denna process och ta den vidare i samarbete med Diös som är hyresvärd för det alternativ som styrelsen beslutat om, säger förvaltningschef Ulf Rydén vid Högskolan Dalarna.

Målet med att flytta Högskolan Dalarna i Borlänge till centrum är att skapa ett attraktivt och ändamålsenligt campus med fokus på helt nya lärmiljöer och möjligheter till utvecklad verksamhet. Den framtida centrala placeringen ger också ett brett utbud av kringliggande servicetjänster, närhet till ett utvecklat resecentrum och möjlighet till ett närmare samarbete med näringslivet.

– Beslutet om högskolans flytt till centrala Borlänge är något vi jobbat för under en lång tid och det känns fantastiskt att vi nu är där. Vi är övertygade om att detta kommer att bidra till en ökad attraktivitet för Högskolan Dalarna och en utveckling för Borlänge, helt i linje med vår strategi om stadsutveckling. Nu ser vi fram emot att få fortsätta processen tillsammans med högskolan, säger Mikael Hedh, affärschef, Diös Dalarna.

Åsa Granat, kommundirektör, Borlänge kommun:

– Från kommunkoncernens sida är vi positiva till beslutet. Ett centrumcampus kommer att bidra mycket för utvecklingen av Borlänges stadskärna och ett mer levande campus med närhet till bland annat resecentrum och annan service. Vi ser framför oss en högskola som blir ännu närmre för hela Dalarna. Nu ska vi fortsätta det gemensamma arbetet så att högskolan får bra möjligheter att utveckla sin verksamhet.

I Falun är Högskolan Dalarnas förhyrning något större än den i Borlänge. Där finns även rektorn. Där hyrs lokaler främst av ett kommunägt bolag. Det finns även några mindre förhyrningar av privata fastighetsägare.

Fler Nyheter från förstasidan

Söker partner till fastigheter värda hela 8 miljarder

Öppnar för stor delförsäljning och att ta in långsiktiga delägare. Behåller stor fastighet mitt i Stockholm.

Wästbygg ska börsnoteras – men Arnhult säljer inte

Vd:n säljer delar av sitt innehav. Storägaren Rutger Arnhult behåller allt.

Här gräver Batljan för kinesiska hus åt Amasten

SBB-grundaren extraknäcker för att hålla byggpriserna nere?

Heimstaden köper för 8,6 mdr

3.900 bostäder ingår i bolagets senaste jätteköp.

Fullständig jackpot för Intea – vinner totalt 35.000 kvm

Tredje ”vinsten”. FV bedömer projektinvesteringen till totalt 1,5 miljarder kronor.

Öppnar för att sälja anrika huset i Gamla stan

”Vi är beredda att köpa huset för vad det kan vara värt – om vi har råd.”

Växer i residensstaden efter nytt förvärv

Har sedan 2007 successivt byggt upp beståndet.

Efter misstankarna – grönt ljus för SBB:s planer i Boden

Tidigare stoppad affär nu genomförd.

Smällen för SSM: Staden vill skrota Tellus Towers

Stockholms stads nya förslag.

Porträtt

Spejar efter nya lösningar

Lagspelare. Maria Lidström har stor erfarenhet av komplexa projekt. Men det är inte tekniken som sporrar henne i jobbet. Det är att tillsammans med medarbetare och samarbetspartners finna de bästa lösningarna.

Klart med vem som köper för miljard från Gyllenhammar

Vd:n i säljande bolaget behåller delar.

Tunga vd:ar talar på stor bostadsdag

Snart dags för höstens stora seminarium om bostäder.

Handelsbanken stänger hälften av kontoren snabbt

Se FV:s lista över hur många bankkontor det finns i Sverige idag och hur många det fanns för fyra år sedan.

Miljardaffär bekräftad

Omfattar 200.000 kvm i form av åtta lager- och logistikfastigheter.

Tillbaka till förstasidan