”Jag är jättebesviken över att Mitt Alby säljer”

Vid Botkyrkabyggen, Botkyrka kommun och Hyresgästföreningen är man besvikna över att Mitt Alby säljer till D. Carnegie efter bara fem års innehav – när löftet var att äga långsiktigt.

Affärens prislapp, 1,7 miljarder kronor, sticker dessutom i ögonen på trion (läs mer om affären här). Kommunen sålde för 705 miljoner kronor.

Affären offentliggjordes vid 08.00 på torsdagsmorgonen. Vid Botkyrka kommun kände man inte till något alls om affären. Klockan 10.19 skickade det kommunala bostadsbolaget Botkyrkabyggen, som var säljare för fem år sedan, ut följande pressmeddelande:

”Botkyrkabyggen nåddes i morse av beskedet att Mitt Alby säljs till D.Carnegie. Beskedet är förvånande, eftersom Mitt Alby skrev under ett avtal om att de skulle vara en långsiktig ägare. Botkyrkabyggen förväntar sig nu att de nya ägarna arbetar enligt avtalet och de åtaganden som skrevs in där.

Dagens besked om försäljning kom som en överraskning för Botkyrkabyggen. 2013 såldes 1300 lägenheter på Albyberget till Mitt Alby som då lovade att vara en seriös och långsiktig ägare.

Botkyrkabyggen hade sett fram emot och förväntat sig att Mitt Alby skulle vara en betydligt mer långsiktig ägare. Enligt avtalet förband sig Mitt Alby till flera åtaganden gentemot hyresgäster och civilsamhället. Det arbetet är mycket viktigt och Botkyrkabyggen förutsätter att de nya ägarna fullföljer detta i ord och handling.

Botkyrkabyggen kommer kontakta D.Carnegie för att säkerställa att företaget uppfyller de löften om hyresgästinflytande och samarbeten med föreningar, med mera som skrevs in i avtalet med Mitt Alby. Delar av åtagandena gäller i tio år.”

Katarina Berggren (S) var ansvarig för försäljningen av Albyberget till Mitt Alby 2013. Nu säger hon till tidningen Hem & Hyra:

– När jag hörde att de skulle sälja till D. Carnegie efter fem år blev jag jättebesviken och förvånad, säger Katarina Bergren som idag är fackligt politiskt ombud på Kommunal.

Hem & Hyra har även talat med bland annat Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen region Stockholm, som hävdar att det är ett avtalsbrott att sälja efter fem år när Mitt Alby har lovat att vara en långsiktig ägare. Katarina Berggren håller med.

– Vi ville ha en långsiktig och seriös köpare som tog socialt ansvar när vi sålde till Mitt Alby och är man långsiktig så är tio års ägande ett minimum. Att det skulle vara ett långsiktigt ägande var vi överens om med bolaget, säger hon till Hem & Hyra.

Fastighetsvärlden har läst kontraktet mellan säljaren och köparen och där är det ganska diffust kring vad som är ”långsiktigt”.

Läs Fastighetsvärldens långa porträttintervju med Mitt Albys huvudägare Mikael Ahlström här.

Missa inte! Vinterns stora seminarium om Öresundsregionen

Webbsänt seminarium, tisdag 26 jan 2021.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Tengelin: ”Jag vill bidra till tillväxt och framgång”

Intar vd-stolen efter Fredrik Lidjan. Fredrik Holmström: ”Vi har marknaden med oss”.

Vill förlänga byggloven i kristider

Nytt förslag i civilutskottet.

Lämnar vd-stolen i 100-miljardersbolaget

Ett av landets absolut största fastighetsbolag söker ny vd.

Bakslag: Nobbar både SBB:s och Castellums bud

Nu har största ägaren satt ner foten.

Bryter affär kring prestigeprojekt

Köper åter två projekt. Söker ny delägare till ett tredje. Ursprungligt projektvärde: 7,6 miljarder kronor.

"Kan inte bara titta på kronor per kvadratmeter"

Kaoset under pandemin ritar om drabbade segmentet.

Börsdebutanten Stenhus förvärvar för 175 mkr

Förvärvar tre fastigheter om totalt 40.000 kvm.

SBB:s sex nya lockelser i budkriget mot Castellum

Dragkampen om ”norska Vasakronan” fortsätter. Samtidigt öppnar Entras styrelse för att åter granska SBB:s bud.

Topplista

15 största ägarna av samhällsfastigheter

Från att tidigare ha varit en strikt offentlig angelägenhet är ägandet av samhällsfastigheter i dag betydligt mer diversifierat. FV listar de 15 största.

Ilija Batljan besviken – men fortfarande hoppfull

Näringsministern kommenterar affären.

Kontringen: Castellum med bud på 50-miljardersbolag

Kontrar på SBB:s tidigare bud – och höjer sitt eget. Har redan gjort klart med köp från näst största ägaren. Läs mer om budet och bolaget man jagar.

Fastigheter åter heta på börsen

Efter kaos och djupdykning i mars har sektorn gått plus 50%.

Serneke avslöjade partner för Karlatornet – stoppades

Ola Serneke svarade på frågor på en studentmässa. Följden blev att aktien handelsstoppades.

Tillbaka till förstasidan