D. Carnegie köper helt bolag som säljer med kanonvist

Efter nära fem års innehav säljer Byggmästare A J Ahlström Holding sitt bolag Mitt Alby med nära 1.300 lägenheter i Botkyrka. Priset är nu mer än dubblat.

Annons

D. Carnegie & Co AB har ingått avtal med Byggmästare Anders J Ahlström Fastighets AB om förvärv av 1.274 lägenheter i Stockholm för 1.673 miljoner (15.900 kr/kvm) före avdrag för latent skatt om ungefär 80 miljoner kr. Förvärvet sker genom en bolagsaffär där D.Carnegie köper bolaget Mitt Alby.

Dessutom finnsen villkorad tilläggskomponent till köpeskillingen för det fall en planerad och påbörjad bostadsrättsombildning bestående av 124 bostadslägenheter genomförs senast den 31 december, 2018. Då utgår en andel av förväntad vinst från den bostadsrättsombildningen och den ska erläggas kontant.

Fastighetsbeståndet består av flera byggnader belägna nära varandra. Det årliga hyresvärdet uppgick 2017 till 103 miljoner kr. Fastigheterna har en uppskattad renoveringsgrad om 5 procent.

När Botkyrkabyggen sålde in fastigheterna till Mitt Alby under 2013 så gjordes det till ett fastighetsvärde om 705 miljoner, läs mer här.

Transaktionen är strukturerad som en aktieöverlåtelse. Fastighetsportföljens uthyrbara yta uppgår till 105.000 kvm. De möjliga byggrätter som ingår i förvärvet bedöms utgöra en betydande uppsida. Fastigheterna är belägna på Albyberget, Alby, Botkyrka kommun i Stockholm och ligger i närheten av andra fastigheter ägda av D. Carnegie.

Transaktionen kommer kombineras med en nyemission till säljaren vilket resulterar i en kombination av kontant vederlag (92 procent av köpeskillingen) och vederlag i form av aktier (8 procent av köpeskillingen). Tillträde beräknas ske under andra kvartalet 2018.

Köpeskillingen på 1.593 miljoner kr kommer att bestå av kontant vederlag uppgående till 1.468 miljoner och vederlag i form av aktier till ett värde av 125 miljoner, med ett åtagande av säljaren att inte vidareförsälja aktierna inom en period av 6 månader från erhållandet.

Nyemissionen genomförs till följd av en begäran från Byggmästare Ahlström om att bli aktieägare i D. Carnegie. Byggmästare Ahlström kommer att teckna 1.016.000 B-aktier i D. Carnegie, motsvarande 1,1 procent av aktierna och 0,9 procent av rösterna i D. Carnegie (efter genomförd företrädesemissionen i D. Carnegie).

Carnegie och Byggmästare Ahlström avser att tillsammans grunda Stiftelsen Mitt Alby, med ett initialt kapitaltillskott om 10 miljoner. Syftet med Stiftelsen är att stötta ambitiösa personer, organisationer och företag i Botkyrka på olika sätt, inklusive finansiellt. Gerda E. Larsson, Byggmästare Ahlströms första Chief Social Officer, föreslås bli ordförande för Stiftelsen. Mikael Ahlström och Svein Erik Lilleland kommer även att vara ledamöter av Stiftelsens styrelse.

Fler Nyheter från förstasidan

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Ledande konsult lämnar – startar eget bolag

Konsultfirman tappar ytterligare en senior medarbetare.

Fabege hyr ut 4.300 kvm

Hyreskontrakt på tio år tecknat med företag bakom internationellt kända varumärken.

Stor investering vid Karlaplan – 15-årigt kontrakt

Fv berättar om investeringen och projektet.

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Kontrollbalansräkning träffar Oscar Properties hårt

Likvidation av bolaget kan bli nästa steg.

Räknar med att sälja för mer än 30 miljarder

FV berättar hur planerna ser ut.

Välkänd arkitektfirma i konkurs

”En direkt konsekvens av vad som händer i branschen.”

JM säljer till Bonnier för 410 mkr

Överraskande affär. Tomas Hermansson berättar för FV om framtidsplanerna.

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Tillbaka till förstasidan