Positiva intryck från Expo Real

Europas största fastighetsmässa Expo Real är inne på sin sista dag och FV har frågat några svenska deltagare om hur de upplevt mässan. Trots oro på marknaderna och den oroväckande konjunkturutvecklingen verkar mässan ändå ha gått i dur.

Annons

Expo Real i München som tidigare beskrivits som en ”arbetsmässa” lever på många sätt upp till det ryktet. Patrik Kallenvret, vd på CBRE Sweden har under mässan sett tre pressreleaser gå ut för affärer där de varit rådgivare inom 24 timmar och när Fastighetsvärlden kontaktar honom kan han också berätta att ytterligare en affär slöts dagen innan.

Enligt honom har tongångarna, trots marknadsläget, också varit mer positiva än vad han trodde.

– Det starkaste intrycket är att det internationella kapitalet fortfarande vill investera i Norden och speciellt Sverige. Detta trots att kapitalet är dyrt. Stämningsläget är förvånansvärt positivt, säger han till Fastighetsvärlden.

Det positiva intrycket delas även av Pär Abrahamsson, Näringslivsutvecklare Stadsutveckling på Business Region Göteborg, som även är med som utställare tillsammans med Stockholm och Skåne under gemensam Sverigeflagga.

– Jag tycker ändå att det är ett intresse och en svagt positiv anda generellt. Vi känner en jättestark efterfrågan, i alla fall när det gäller Göteborg, men det är lite mer avvaktande när det gäller handel och kontor, säger han och fortsätter:

– Det upplevs som att det är en mer positiv inställning i Norden till konjunkturen än bland de tyska aktörerna. De tror att det här kommer gälla längre. Vi kanske pratar om en vändning vid halvårsskiftet nästa år och de pratar snarare ett och ett halvt år bort innan det vänder.

Enligt Pär Abrahamsson finns det många anledningar till att man bör delta på Expo Real. I alla fall för varför de svenska storstadsregionerna bör närvara.

– Man får perspektiv när man är på en sådan här arena om att det är svårt att nå fram. Det är viktig arena att befinna sig på för oss som representerar regioner. Vi kan tycka att vi är världsmästare när vi sitter hemma i Sverige men när man kommer ut ser man att det är många regioner som är ledande inom hållbarhet och innovation. Därför är det så viktigt att vi är här som en Sverige-monter och inte som de enskilda storstadsregionerna.

Även Patrik Kallenvret anser att mässan borde intressera svenska aktörer.

– Jag är verkligen förvånad att inte fler är här. Med tanke på att utländska investerare nu står för en så hög andel av köpen i Norden, är det förvånansvärt att inte fler är här. I år borde fler svenskar varit här, säger han.

Pär Abrahamsson, Näringslivsutvecklare Stadsutveckling på Business Region Göteborg med en besökare i den svenska montern.
Patrik Kallenvret, vd på CBRE Sweden på mässan.
Foto: Business Region Göteborg

Fler Nyheter från förstasidan

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Listor: Högsta priserna för markanvisningar 2023

Fem högsta priserna i huvudstaden och fem högsta utanför. Se vilka som förvärvat.

Kvalitena delsäljer – ny ägare till klenoder på Östermalm

Uppgift till FV: Svårsålt. Fyra fastigheter berörs av affären, bland annat den på Strandvägen 5a. Värderats till 1,7–1,8 miljarder.

Balder lämnat Ryssland – Lindeborg kämpar

Fem svenska fastighetsbolag nu i mål med planen att lämna Ryssland.

Byggstartar 20 våningar – blir Sollentunas högsta

Nästan hälften av bostäderna i höghusprojektet har bokats av köpare.

Rekryterarna spanar…

Hur ser det ut med rekryteringar kopplade till teknisk kompetens, och vart är marknaden på väg? Real Competence utreder.

Erik Nyman till JLL

Rekyterat ny head of research.

En av Stockholms allra största till salu

FV berättar om en riktigt stor försäljning som kan vara på gång. Svår marknad testas på riktigt.

Största markanvisningar för lokaler under 2023

Högsta priserna och största volymerna redovisas.

Bildextra: CA satsar på exklusiva kanalvillor

Pris: 25–31 miljoner. ”Liknar inget annat du kan hitta i Sverige”.

Stockholm och Norrland i topp – och botten

Ny statistik från SCB. FV listar snabbväxarna.

Ramboll söker nya kontor

Vasakronan och Platzer kan tappa stor hyresgäst i Stockholm respektive Göteborg.

Affär för hela 180.000 kr/kvm i city

Hög köpeskilling när fastighet i centrala Stockholm byter ägare.

Advokatbyrå i city flyttar

Flyttar till fastighetsbolagets storköp.

Tillbaka till förstasidan