Internatskolan Solbacka, känd från romanen Ondskan, ändrar form.

Internatskolan Solbacka får nytt liv

Den före detta internatskolan Solbacka ändrar skepnad. Verksamheter och bostäder har byggts och fler ska tillkomma där nästa etapp kan bli ett helt nybyggt bostadsområde.

Annons

Solbacka i Södermanland köptes 2021 av fastighetsutvecklaren Sisyfosgruppen, specialister på ”svåra” fastigheter, från kinesisaka Dalia Dayou Housing Development Company. För allmänheten är Solbacka kanske mest känt som den internatskola som Jan Guillou studerade vid och senare skrev boken ”Ondskan” om. En bok som även filmatiserats och blivit till en tv-serie.

Skolverksamheten lades ner 1973 och fastigheten har sedan dess bland annat fungerat som flyktingboende och hotell- och konferenscenter men var vid köpet ganska nergånget och den nya ägaren fick direkt sätta i gång med att renovera.

– Det första vi fick göra var att stoppa förfallet då det blivit ett tillhåll för ungdomsgäng och kriminella som slagit sönder mycket och stulit all koppar. Bland annat fick vi byta 300 glasrutor, säger Emelie Graflund, projektledare på Sisyfosgruppen till Fastighetsvärlden.

Sedan dess har Sisyfosgruppen jobbat etappvis med fastigheten där man i etapp byggde upp golfklubben igen samt startade restaurang och hotell och byggde om gamla lektionssalar till mötessalar. I etapp två togs restaurangen, som drivits i egen regi, över av restauranggruppen Axellent och man färdigställde även 15-tal bostäder i BRF-form samt 38 hotellrum i där man bland annat byggde till helt nya balkonger.

Just nu pågår arbetet för fullt med etapp tre där detaljplanen just nu ligger ute på samråd. Går allt enligt plan ska detaljplanen vara färdig 2024 och byggandet ska kunna påbörjas under 2025.

Även om detaljplanen inte är färdig ännu är planen att man ska bygga cirka 40 helt nya bostäder i en backe på området plus 20-30 nya bostäder i befintliga byggnader. Dessa planeras bli fristående, kvadratiska, bostäder på cirka 90-100 kvadratmeter som även, delvis kommer ligga nedsänkta i marken för att på så vis bland annat ta till sig markvärme. Eftersom hela området har eget vatten och avlopp och ligger lite ”off grid” är tanken att de här bostäderna ska framstå som just lite mer robusta och självgående. Med egna solceller och batterier ska byggnaderna kunna bilda ett eget ”microgrid” som ska kunna vara självstående.

– På det viset liknar de grottan, den enklaste första bostaden i historien, med eldstaden i mitten. Samtidigt kommer vi använda oss av väldigt många moderna tekniska lösningar i byggandet av de här huse, säger Emelie Graflund.

Målet i slutändan är att det ska bli cirka 100 bostäder sammanlagt på hela Solbacka när Sisyfos är klara samt fler verksamheter som ska tillkomma under totalt 5-6 etapper fram till år 2027. Det rådande ekonomiska läget har även gjort att planerna och arbetssätten fått justeras något på vägen. Enligt Emelie Graflund har det varit till det bättre.

– Vanligtvis har vi som många andra fastighetsutvecklare kunnat köra på och göra stora förinvesteringar. Men under året som gått har vi fått utveckla oss och ta in fler partners i projektet tidigare. Nu tänker vi mer på slutskedet direkt och har bland annat styckat byggnaderna i separata fastigheterna; vilket gör det enklare att ta in partners om de vill bygga eller ändra något, säger hon.

Utöver Solbacka arbetar Sisyfosgruppen även med utvecklingen av projekt som Dragon Gate, Kaggeholms slott och bysamhället Wenngarn.

Projektbild för det nya bostadsområdet.
Gamla internatskolan har bland annat rustats upp med nya balkonger för nya boenden.

Fler Nyheter från förstasidan

Räknar med att sälja för mer än 30 mdr

FV berättar hur planerna ser ut.

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Stort bostadstema – var finns Alexanderhugget?

Nytt FV-magasin ute – stort tema om bostadskrisen, med mera.

Framtid & återbruk

Nya certifieringsstandarder har utgjort såväl piska som morot för att skynda på utvecklingen. Artikel ur magasinet.

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

SOJ: ”En snabb sänkning är nödvändig”

Anser att Riksbanken och ECB inte kan låta Fed vara styrande.

Affärsanalys

Bostäder på attraktiva nivåer i innerstan

En bostadsaffär på Södermalm i Stockholms innerstad analyseras av Adam Tyrcha på Newsec.

”Hyresnivån är inte nyckeln i förhandlingarna”

Gattberg: ”Hyresnivåer är inte nyckelfaktorn i förhandlingar. Allt handlar om EU:s taxonomiförordning”.

Castellum säljer bilhallar i Stockholm för 347 mkr

Tre byggnader med Porsche och Audi.

Spring för Livet – två veckor kvar

Pekar mot nytt rekord – igen. Separerade starttider nytt för i år.

Köper från Alma – Nyfosa tappar

Stor hyresgäst bantar förhyrningen mer än 40 procent. FV berättar om köpeskillingen.

Tillbaka till förstasidan