Hyrorna i Stockholm höjs med 4,45 procent

Hyresmarknadskommittén har nu meddelat sitt beslut. Hyrorna för de kommunägda bostadsbolagen Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder i Stockholm höjs med i genomsnitt 4,45 procent och gäller från den 1 januari 2023. Beslutet rör 77.000 lägenheter.

Annons

Årets hyresförhandlingar har präglats av ett svårt ekonomiskt läge med hög inflation och en drastisk kostnadsutveckling. Många fastighetsvärdar har ställt krav på historiskt höga hyreshöjningar. I november 2022 lämnade fastighetsbolagen för de tre stora allmännyttiga bolagen hyresförhandlingarna efter yrkanden på 8,7 procent och man valde att hänskjuta frågan till parternas gemensamma tvistlösningsorgan, Hyresmarknadskommittén, HMK. Efter ett beslut av HMK och den oberoende skiljedomaren står det nu klart att det blir en hyresjustering från 1 januari 2023 på i snitt 4,45 procent.

– Vi befinner oss i en orolig tid när alla drabbats hårt av den ekonomiska utvecklingen. Jag är därför tacksam över att vi kommit fram till en rimlig överenskommelse och där vi nu äntligen kan bringa klarhet för våra hyresgäster vad den nya hyran blir, säger Stefan Sandberg, vd på Svenska Bostäder.

– Hyreshöjningen är högre än ett normalår, men täcker ändå inte kostnadsökningarna för taxor, byggmaterial, räntor och löpande förvaltning. Vår ambition har varit att möta upp våra hyresgäster och vi kommer att göra vårt yttersta för att säkerställa en rimlig nivå på underhållet och en bra service, säger Jonas Schneider, vd på Familjebostäder.

– Det var viktigt att vi kom i mål nu. Det har varit en svår förhandling för båda parter. Dels skulle parterna hantera den extrema kostnadsutvecklingen och dels en ny trepartsöverenskommelse med en ny förhandlingsmodell. Vi tror att alla kommer stärkta ur förhandlingen och att vi har större förståelse för varandra inför kommande år, säger Olle Torefeldt, tf vd på Stockholmshem.

Hyreshöjningarna rör cirka 77.000 lägenheter i Stockholm.

Sedan tidigare är hyresförhandlingarna klara mellan Hyresgästföreningen och Balder samt Wallenstam. Wallenstam i Stockholm, med cirka 4.000 lägenheter, höjer hyrorna med mellan 2,6 till 3,8 procent. En månadsavgift på 110 kronor tillkommer på det – ett inflationstillägg för att kompensera för en del av kostnadsökningarna.

För Balders cirka 3.000 lägenheter i Stockholm blev hyreshöjningen i genomsnitt 3,25 procent, något som kritiserades av Fastighetsägarna i Stockholm, som i sitt första yrkade krävde 9,5 procent.

 

Missa inte! Bostadsdagen 2024

Den 6 mars är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Bostadsdagen 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Balder lämnat Ryssland – Lindeborg kämpar

Fyra bolag nu i mål med planen att lämna Ryssland.

Byggstartar 20 våningar – blir Sollentunas högsta

Nästan hälften av bostäderna i höghusprojektet har bokats av köpare.

Rekryterarna spanar…

Hur ser det ut med rekryteringar kopplade till teknisk kompetens, och vart är marknaden på väg? Real Competence utreder.

Erik Nyman till JLL

Rekyterat ny head of research.

En av Stockholms allra största till salu

FV berättar om en riktigt stor försäljning som kan vara på gång. Svår marknad testas på riktigt.

Största markanvisningar för lokaler under 2023

Högsta priserna och största volymerna redovisas.

Bildextra: CA satsar på exklusiva kanalvillor

Pris: 25–31 miljoner. ”Liknar inget annat du kan hitta i Sverige”.

Stockholm och Norrland i topp – och botten

Ny statistik från SCB. FV listar snabbväxarna.

Ramboll söker nya kontor

Vasakronan och Platzer kan tappa stor hyresgäst i Stockholm respektive Göteborg.

Affär för hela 180.000 kr/kvm i city

Hög köpeskilling när fastighet i centrala Stockholm byter ägare.

Advokatbyrå i city flyttar

Flyttar till fastighetsbolagets storköp.

De mest aktiva kommunerna kring markanvisning

Mindre och hårdsatsande kommun intar andraplatsen.

Corem dumpar ett stort projekt på segt Manhattan

”Kanske den sämsta affären i mitt liv”. FV visar karta över projekten. Ett stort huvudbry om 33.000 kvm återstår.

Innovation Properties och Barings byggstartat 264

Duo byggstartar stort bostadsprojekt söder om Stockholm. Se flera bilder.

Tillbaka till förstasidan