Hyrorna i Stockholm höjs med 4,45 procent

Hyresmarknadskommittén har nu meddelat sitt beslut. Hyrorna för de kommunägda bostadsbolagen Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder i Stockholm höjs med i genomsnitt 4,45 procent och gäller från den 1 januari 2023. Beslutet rör 77.000 lägenheter.

Årets hyresförhandlingar har präglats av ett svårt ekonomiskt läge med hög inflation och en drastisk kostnadsutveckling. Många fastighetsvärdar har ställt krav på historiskt höga hyreshöjningar. I november 2022 lämnade fastighetsbolagen för de tre stora allmännyttiga bolagen hyresförhandlingarna efter yrkanden på 8,7 procent och man valde att hänskjuta frågan till parternas gemensamma tvistlösningsorgan, Hyresmarknadskommittén, HMK. Efter ett beslut av HMK och den oberoende skiljedomaren står det nu klart att det blir en hyresjustering från 1 januari 2023 på i snitt 4,45 procent.

– Vi befinner oss i en orolig tid när alla drabbats hårt av den ekonomiska utvecklingen. Jag är därför tacksam över att vi kommit fram till en rimlig överenskommelse och där vi nu äntligen kan bringa klarhet för våra hyresgäster vad den nya hyran blir, säger Stefan Sandberg, vd på Svenska Bostäder.

– Hyreshöjningen är högre än ett normalår, men täcker ändå inte kostnadsökningarna för taxor, byggmaterial, räntor och löpande förvaltning. Vår ambition har varit att möta upp våra hyresgäster och vi kommer att göra vårt yttersta för att säkerställa en rimlig nivå på underhållet och en bra service, säger Jonas Schneider, vd på Familjebostäder.

– Det var viktigt att vi kom i mål nu. Det har varit en svår förhandling för båda parter. Dels skulle parterna hantera den extrema kostnadsutvecklingen och dels en ny trepartsöverenskommelse med en ny förhandlingsmodell. Vi tror att alla kommer stärkta ur förhandlingen och att vi har större förståelse för varandra inför kommande år, säger Olle Torefeldt, tf vd på Stockholmshem.

Hyreshöjningarna rör cirka 77.000 lägenheter i Stockholm.

Sedan tidigare är hyresförhandlingarna klara mellan Hyresgästföreningen och Balder samt Wallenstam. Wallenstam i Stockholm, med cirka 4.000 lägenheter, höjer hyrorna med mellan 2,6 till 3,8 procent. En månadsavgift på 110 kronor tillkommer på det – ett inflationstillägg för att kompensera för en del av kostnadsökningarna.

För Balders cirka 3.000 lägenheter i Stockholm blev hyreshöjningen i genomsnitt 3,25 procent, något som kritiserades av Fastighetsägarna i Stockholm, som i sitt första yrkade krävde 9,5 procent.

 

Fler Nyheter från förstasidan

Logistea närmare drömprojekt om 380.000 kvm

Niklas Zuckerman: ”Samverkan har skett i god anda och tempo”.

”Ett gift med ett fult tryne”

Bostadsministern kommenterar situationen för FV.

Stort projekt mitt på Kungsholmen

Aktuellt med hotell och takbar.

Klart: Köper unika Kurön

Fem ö-fastigheter i Mälaren har fått en ny ägare.

Bilder: Rekordpris på nya lägenheter på Sandhamn

Läs om det nya projektet bredvid Seglarhotellet.

Försäljning i city avbruten

Buden nådde inte upp till prisförväntningarna.

Bilder: Klart för bygge i nationalstadsparken

Investering i hotell- och konferensanläggning. Se hur den välkända anläggningen kommer att utvecklas.

Randstad flyttar till Fabege

En av årets större uthyrningar.

Rullande nyemission skulle kunna ge 2,5 miljarder

SBB lägger fram förslaget med nya aktier som alternativ till kontanter.

Två nya till Sergelgatan

En snabbväxande öppnar mitt i Stockholm och en klädkedja byter läge.

Redo miljardköpa logistik och bostäder

Investeringschefen berättar vad bolaget vill förvärva. Sett prisskifte i marknaden.

The Works intar 2.500 kvm hos Hufvudstaden

Hyr 2.500 kvm högt upp i kommande projektfastighet.

Hyr hela 4.700 kvm för globalt huvudkontor

Lämnar OMX-huset som ägs av Fastpartner.

Ännu en nyemission – Nivika fyller på

Befintliga ägare späds ut med 25 procent när bolaget tar in 750 mkr via en riktad nyemission.

Tillbaka till förstasidan