HSB i delseger i tomträttsfrågan

Göteborgs Stad har gått med på uppgörelse och drar tillbaka oskäliga höjningar av tomträttsavgälder. Det står klart efter en ny dom från Mark- och miljööverdomstolen. Uppgörelsen gäller 980 bostadsrättsinnehavare.

– En delseger i kampen för rättvisa och ekonomiskt hållbara tomträttsavgälder i Göteborg, säger HSB Göteborgs vd, Lars Göran Andersson.

Frågan om oskäliga tomträttsavgälder för bostadsrättsföreningar i Göteborg har varit en boendepolitisk stötesten de senaste åren, och ett stort orosmoment för de 50 000 göteborgare som berörs av höjningarna. HSB Göteborg har idag ett 50-tal föreningar som står på mark upplåtna med tomträtt, och har länge jobbat för att få till en förändring. Fyra stora bostadsrättsföreningar har tillsammans med HSB Göteborg tagit frågan om oskäliga tomträttsavgälder till Mark- och miljööverdomstolen – och fått rätt.

Göteborgs Stad har gått med på en uppgörelse och drar tillbaka de oskäliga höjningarna för de fyra bostadsrättsföreningarnas tomträttsavtal, samt för en av HSB Göteborgs hyresfastigheter. I uppgörelsen har Göteborgs stad beräknat om avgälden mot en avgäldsränta om 1 procent. Sammanlagt 980 bostadsrätter och ett antal hyresrätter berörs av förlikningen.

– Det har nåtts en efterlängtad delseger i kampen för rättvisa och ekonomiskt hållbara tomträttsavgälder i Göteborg! Samtidigt riskerar fortfarande tusentals göteborgare att drabbas av chockhöjda avgifter, och det är givetvis oroande. Förlikningen förändrar med andra ord inte det faktum att det behövs en ny modell för beräkning av tomträttsavgälder. Nu hoppas vi på handlingskraft från stadens sida, säger Lars Göran Andersson.

Uppgörelsen resulterar i en avsevärt lägre nivå för avgälden än den som kommunen först krävde. De berörda föreningarna får en högre tomträttsavgäld jämfört med innan den räknades om, men en halverad avgift jämfört med vad staden först yrkade på.

– Nu är det dags att Göteborgs stad ger alla bostadsrättsföreningar upplåtna med tomträtt möjlighet till ett tryggt och långsiktigt boende genom att erbjuda mer rimliga nivåer. Annars kommer det leda till att allt fler bestrider avgälden, med kostsamma domstolstvister som följd. Redan idag ligger ett 60-tal tomträttsmål där Göteborgs stad är part hos Mark- och miljödomstolen. Det är tydligt att HSBs medlemmar drabbas hårt av höjningarna, och vi kan inte längre sitta på händerna och hoppas på stadens goda vilja, säger Lars Göran Andersson.

Missa inte! Cash is King

Den 30 november är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Cash is King. Det äger rum på Grand Hotel i Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Nära sälja på Vasagatan

Fastigheten inköptes för så lite som 8 miljoner kronor 1984.

Pangea: Mörka utsikter för fastighetssektorn

”I pågående transaktioner ser vi att de flesta köpare har sänkt sina bud med 10-20 procent, men värderingarna har ännu inte justerats”.

Saftigt minus – men M2 fick utrymme att amortera

Betydande förlust på avyttringen av aktier i Castellum.

Bilder: Så kan AL bygga ut Söderhallarna

Så kan Medborgarplatsen utvecklas framöver.

Fabege på knock med The Mauler

Hyr ut 2.400 kvm för större satsning.

16 nya butiker till Arlanda

Utbyggnad med 11.000 kvm. FV listar butikerna som öppnar i nya Marknadsplatsen.

Lättnadsrally timmen efter räntebeskedet

Kurserna för flera fastighetsbolag drog iväg rejält efter att Riksbanken lämnat sitt nya besked om styrräntans nivå. Vad hade man fruktat egentligen?

Riksbanken höjer räntan med 0,75

Många fastighetsägare nervösa. Riksbanken ger prognos för i början av 2023.

Skiften i toppen hos Vasakronan i Stockholm

Två nya toppositioner utsedda.

Skanska säljer för 600 mkr till sitt egna nya bolag

60.000 kr/kvm för nyutvecklad kontorsfastighet i centralt läge.

NREP in i Tyskland

Fokus på bostäder och logistik. Läs om det första förvärvet.

Sjunkande priser i markanvisningar

Senaste statistiken. Dessutom blir det vanligare att investerare drar sig ur markanvisningsavtal.

Affärsanalys

Lyfter av projekt i närområdet

Per Wieslander och Philip Wikén vid Svefa analyserar en affär med en större kontorsfastighet i Malmö.

Kilenkrysset i iskallt förvärv av 30.000 kvm

Förvärvar tre fastigheter i iskallt segment som blir allt hetare.

Tillbaka till förstasidan