Hästskon 9 i centrala Stockholm. Foto: Vasakronan.

H&M återöppnar flaggskeppsbutik i city

H&M återvänder till Vasakronans lokaler på Hamngatan mitt i Stockholm som de flyttade ifrån 2021. Det meddelade bolaget på den pressträff som bolaget höll i samband med presentationen av bokslutet för 2023. Den nya lokalen blir något mindre än den tidigare.

Annons

H&M har tagit beslut om att öppna sin flaggskeppsbutik på Hamngatan 22 i Vasakronans fastighet Hästskon 9 nära Sergels Torg. H&M lämnade lokalerna på tre våningar och 4.500 kvm 2021 efter att ha suttit i lokalerna efter 40 år.

– Vi ser fortfarande att mycket kunder finns i området, så vi har tittat på det under en längre tid, sa avgående vd Helena Helmersson under pressträffen.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden är förhyrningen nu 2.500 kvm, fortfarande på tre våningsplan, entréplan, en våning upp, och en våning ner vid Sergelgången. Längs Sergelgången har Vasakronan en vakans om 900 kvm. Uthyrningsgraden i projektet är uppe i 90 procent.

– Just hörnet Hamngatan/Regeringsgatan är det många som förknippar med H&M. Därför känns det extra roligt att man nu återigen väljer att etablera sig på platsen, säger Anna Nordin, chef Stockholm vid Vasakronan.

För Vasakronan är Hästskon 9 en projektinvestering på 570 miljoner kronor. I projektet har man även flyttat teknikutrymmen från överst i fastigheten till källaren, vilket delvis påverkat den totala uthyrningsbar ytan längst ner.

Kontorsytorna utökas och på översta planet renoveras den befintliga takterrassen som också tillförs grönska. Även butiksytorna omvandlas. Bland annat öppnas entresolen upp för att synliggöra den kupol som finns på fastighetens innergård. Även tekniken uppgraderas och huset kopplas till en akvifer för högre energieffektivitet. Fastigheten certifieras enligt LEED med målet att nå högst nivå, Platina.

– I nära tio års tid har Vasakronan gjort stora investeringar i Sergelstan med målet att göra området till en attraktiv plats för alla. Först genom omdaningen av Sergelhusen och sedan Sergelgatan. Renoveringen av Hästskopalatset är ytterligare ett bidrag till utvecklingen av Stockholm city, säger Anna Nordin.

H&M har tidigare meddelat att de framöver vill öppna fler butiker än de stänger men under helåret beräknas dock 200 butiker stänga globalt samtidigt som cirka 100 nya butiker tillkommer. Butiken på Hamngatan ska öppna under 2025.

Den aktuella fastigheten är en projektfastighet. Fastighetsvärlden har tidigare berättat att McKinsey ska flytta in på kontorsytorna om 6.300 kvm.

Så här kommer Hästskopalatset se ut när renoveringen är klar. Huset får en betydligt ljusare fasad med gröna inslag och arkaden på Regeringsgatan uppgraderas med ny belysning och nya entréer. Illustration: Vasakronan/Equator/BAS
Anna Nordin.

Fler Nyheter från förstasidan

Arena i svårt område åter på tapeten

Kan placeras på fastighet med flera stora projekt på gång.

Älvsjö, P.A.C.E, ny stadsdel.

Vill skapa ny stadsdel i Älvsjö – helt byggd i trä

Förslag: Kvartersstad i klassisk stil. 5.000 bostäder och 10.000 arbetsplatser.

Förvaltarens första stora nya sedan 80-talet

”Trots ett omvärldsläge som gör att många byggen står still tar vi ansvar och fortsätter att utveckla”.

Kritik mot landshövdingen

Anklagas för att vilja styra frågor inom byggnation och exploatering.

Topp lämnar Skanska

Slutar efter 18 år. FV berättar om nya jobbet. Danielsson: ”Jag önskar honom all lycka till i framtiden”.

Barings säljer snabbt till Kappahl för 600 miljoner

Säljer lyckat innehav – men vill egentligen köpa mer. Dubbelsmäll för annat fastighetsbolag.

Vectura förvärvar byggrätter om 50.000 kvm

Fortsätter att hålla ett rejält högt affärstempo.

Fastator tar nedskrivning på 69 miljoner

Läs om turerna och den aktuella fastigheten – i kanonläge på Södermalm.

Sparbössan köper grannhus på Östermalm

Omfattar 2.800 kvm kontor och fransk bistro med vinbar i gatuplan.

Så stora är bolagen på sociala medier

Balder, Castellum och Vasakronan är störst av fastighetsbolagen på sociala medier. Men är det viktigt att synas i sociala kanaler?

Rapport: Läge och moderna kontor lockar allt mer

Balans mellan utbud och efterfrågan i Stockholms CBD. Vakansgraden fortsätter stiga på de flesta delmarknader.

“Lyssna på marknaden och på oss fastighetsägare”

Branschen samlades på FV:s seminarium Fastighetsdagen Uppsala.

Byggnaden som vann Kasper Salin-priset

Träbygge fick åtråvärt arkitektpris.

Tillbaka till förstasidan