Vasakronans vd Johanna Skogsstig och fastigheten Hästskopalatset på Hamngatan. Foto: Fastighetsvärlden

McKinsey hyr hela 6.300 kvm av Vasakronan

Det är ett ledande konsultföretag inom strategi och management som hyr 6.300 kvadratmeter kontor i Vasakronans projektfastighet Hästskon 9 i korsningen Hamngatan/Regeringsgatan. Det innebär att samtliga kontorsdelar är fullt uthyrda. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden rör det sig om McKinsey som ska flytta in.

Det handlar om Söderberg & Partners tidigare lokaler i centrala Stockholm. Fastighetsvärlden berättade i juli att Vasakronan hyrt ut lokalerna, men nu kommer alltså något mer information.

Varken Vasakronan eller McKinsey vill kommentera Fastighetsvärldens uppgift att det är McKinsey som ska flytta in. Vasakronan uppger endast ”ett ledande konsultföretag inom strategi och management”. Flera källor vid McKinseys konkurrenter uppger dock för FV att det handlar om McKinsey och att personalen vid det bolaget har informerats.

Enligt Fastighetsvärldens statistik är det årets hittills tredje största kontorsuthyrning i centrala Stockholm.

McKinsey & Company har sedan länge haft sitt kontor i World Trade Center, på Klarabergsviadukten 70. som ägs av Alecta Fastigheter. McKinsey var hyresgäst där redan när Alecta köpte fastigheten 2007.

i ett mejl till FV under tisdagsförmiddagen skriver företrädare för McKinsey:

”Vi planerar för framtida flytt för att vi behöver bättre yta och funktionalitet. I dagsläget har vi inget att kommunicera”.

Det är andra gången på fyra månader som Vasakronan fyller upp ett helt hus i Stockholms CBD till en stor hyresgäst. I april hyrde ARC hela 6.500 kvm.

Ny exteriör. Hästskopalatset Stockholm. Huset ska återfå sin ursprungliga ljusa fasad med gröna inslag och arkaden på Regeringsgatan uppgraderas med ny belysning och nya entréer. Illustration: Vasakronan/Equator/BAS

Mitt på Hamngatan, i Stockholms bästa läge, ligger fastigheten Hästskon 9 som alltså enligt uppgift till FV blir McKinseys nya hemvist. Byggnaden uppfördes på 30-talet och fick namnet Hästskopalatset efter den restaurang (Hästskobaren) som initialt fanns i huset. 1965 genomfördes en omfattande ombyggnad då bland annat en plåtfasad monterades över den tidigare fasadbeklädnaden. 1999 utfördes ytterligare en renovering och nu är det dags igen.

Byggnaden omfattar totalt 12.000 kvadratmeter varav 9 500 kvadratmeter är uthyrningsbar area fördelat på 6.300 kvadratmeter kontor och 3.200 kvadratmeter butik (där H&M lämnat, de lokalerna i tre våningar återstår att hyra ut).

Hästskopalatset har ett högt kulturhistoriskt bevarandevärde och därför kommer arkitekturen att bevaras och fasaden återskapas från den tid då huset byggdes.

Kontorsytorna utökas och på översta planet renoveras den befintliga takterrassen som också tillförs grönska. Även butiksytorna omvandlas. Bland annat öppnas entresolen upp för att synliggöra den kupol som finns på fastighetens innergård. Även tekniken uppgraderas och huset kopplas till en akvifer för högre energieffektivitet.

– Det här är ett av Stockholms tveklöst bästa lägen för både kontor och butiker. När fastigheten tomställdes fick vi en unik möjlighet att jobba vidare med utvecklingen av hela huset och skapa en attraktiv helhet både på kontorssidan och i gatuplan. Med upprustningen av Hästskopalatset skapar vi ytterligare förutsättningar för nytt liv i Sergelstan, säger Ronald Bäckrud, regionchef Stockholm i ett pressmeddelande.

Den totala investeringsvolymen för Vasakronan uppgår till 570 miljoner kronor och projektet beräknas vara färdigställt i slutet av 2024. Renoveringen görs inom ramen för befintlig detaljplan.

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

CBRE IM utvecklar logistik om 46.000 kvm

Förvärvar mark utanför Helsingborg och bygger logistik på spekulation.

Kontor i ett klot

CA Fastigheter projekterar för hotell och kontor i två gamla gasklockor.

Perfekt storm stoppar bostadsbyggen

Tvärnit på alla sätt. Men det finns sätt att få igång bostadsmarknaden. En expert på Tango ser fler möjlig­heter, men ...

Älvstrandens vd sparkad

Får gå efter extrainkallat styrelsemöte där kritisk rapport var underlag.

Slår till med köp på hela 5 mdr

Oväntad säljare till eftertraktade fastigheter.

Nystart för Obos landmärke – fyra team tävlar

Läs om de nya planerna för höghuset och vilka som fått i uppdrag att rita. Flera världsberömda arkitektfirmor anlitade.

Catella förvärvar majoritet i franska Aquila

Med förvärvet utökar bolaget sin verksamhet inom asset management och fondförvaltning.

Topplista

Största affärerna 2023

De största transaktionerna på fastighetsmarknaden rangordnas.

Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Stockholms stads och Pophouse nya kulturmötesplats har döpts.

Så blir utsiktsvåningen – ”Blir en kassako”

Ola Sernekes kalkyl för 100 miljoner kronor per år.  230 meter upp. Nya innovationen. Jämför med Burj Khalifa.

Lista: Priserna för att åka upp i världens högsta

Fastighetsvärlden listar 25 världskända skyskrapors utsiktsplatser.

Karlatornet nära sin högsta höjd – stål i toppen

Endast ett våningsplan från taklagsfest. Ny strategi högst upp. Läs även om försäljningsläget och framtiden.

Säljer bostäder för 605 mkr – hela 8% under värdering

Stor bostadsaffär med tio fastigheter i Stockholmsområdet.

Tillbaka till förstasidan