Heta frågor hos FV i Almedalen

Fastighetsvärldens heldagseminarium i Almedalen, som behandlar två heta ämnen – samhällsfastigheter och bostadsfastigheter, pågår under onsdagen. Diskussionen har under förmiddagen gått varm. Det kanske största problemet just nu är antagligen den svaga kronan – och hur illa har SBB:s problem egentligen smittat marknaden?

Annons

Budskapen från de ekonomiska experterna SKR:s chefekonom Annika Wallenskog och Nordeas dito Annika Winsth var kärva. De ekonomiska påfrestningarna kommer öka närmaste tiden.

Enligt Wallenskog har kommuner och regioner snabbt gått från ”för mycket pengar” i form av stimulanser under pandemin till mycket snabbt växande underskott på grund av befolkningsökning, inflation och stigande räntor.

Någon lättnad ser hon inte i närtid; kommunernas genomsnittliga ränta är 3,28 procent och stigande, samtidigt som räntebindningstiden inte är längre än 2,5 år. Inte minst den snabba befolkningsökningen – mer än en miljon personer på 10 år kräver samtidigt stora investeringar. Kostnaderna beräknas stiga med mer än 150 miljarder årligen fram 2024.

De ekonomiska problemen är än större för regionerna, framförallt på grund av högre personalkostnader (läkare). Svaret på kostnadsökningarna kommer främst att bli besparingar, typ sjukhus och skolnedläggningar, personalnedskärningar och minskat fastighetsunderhåll.

Farlig krona men oväntad moståndskraft

Annika Winsth anser att landets största ekonomiska risk är den kraftiga kronförsvagningen, som nästan fått henne att byta fot i sin kritik mot Riksbankens snabba räntehöjningar. Kronraset är så pass skadligt att det knappast finns alternativ till fortsatta höjningar.

På den positiva sidan nämner hon den oväntat stora motståndskraften i ekonomin, antagligen ett resultat av den pandemidopade tillväxten de senaste åren. Kronförsvagningen beror till stor del på den internationella oron för en formlig krasch för kommersiella fastigheter och bostäder. Hon anser att den negativa bilden är överdriven men har en uppmaning till fastighetsbranschen inför hösten:

– Var vaksamma!

Den internationelle rådgivaren Dag Detters föredrag väckte uppseende. Han menar att den offentliga sektorns enorma fastighetsinnehav – 18.000 miljarder – sköts på ett sätt som uppmuntrar till slöseri, misskötsel och korruption. I och med att beståndet inte hanteras och bokförs på ett marknadsmässigt sätt förlorar skattebetalarna hundratals miljarder årligen. Lösningen är enligt Detter att de flesta offentliga tillgångar tilldelas holdingbolag och på så sätt sköts på ett marknadsmässigt sätt – om det är en offentlig eller privat ägare är inte huvudsaken.

Dörren stängd

I den avslutande debatten duellerade Maria Lidström, VD Stenvalvet, Erik Uhlen, CFO Sehlhall med en av de uttalade kritikerna till privatägda samhällsfastigheter, Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S). Lidström och Uhlén argumenterade emot att det optimala alltid är att det offentliga äger sina egna fastigheter. Professionaliteten och erfarenheten gör det ändå oftast till en god affär för skattebetalarna, särskilt när det gäller nyproduktion. De bägge investerarna menade också att debatten om investerare inom samhällsfastigheter som blossat upp i skuggan av SBB: nuvarande ekonomiska problem. De tyckte till och med att det delvis var positivt då det ökat medveten av olika aktörers affärsmodell och ägare.

Karin Wanngård höll delvis med men var mycket klar med att hon menar att huvudregeln är att Stockholms stad skall äga de fastigheter där man har verksamhet. Särskilt mycket gällde det en fastighetstyp.
– När det gäller skolor är dörren definitivt stängd för privata investeringar.

Dagen fortsätter med analyser och diskussioner kring situationen på marknaden för såväl bostäder som samhällsfastigheter.

Paneldebatt under programpunkten Infarkt i bostadsbyggandet: Vad händer om ”hjärtat” slutar slå?
Larry Söder, riksdagsledamot KD.
Johannes Nyberg, VD Skandrenting.
Ulla Bergström, VD Sweco arkitekter.

Fler Nyheter från förstasidan

Ledande konsult lämnar – startar eget bolag

Konsultfirman tappar ytterligare en senior medarbetare.

Fabege hyr ut 4.300 kvm

Hyreskontrakt på tio år tecknat med företag bakom internationellt kända varumärken.

Stor investering vid Karlaplan – 15-årigt kontrakt

Fv berättar om investeringen och projektet.

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Kontrollbalansräkning träffar Oscar Properties hårt

Likvidation av bolaget kan bli nästa steg.

Räknar med att sälja för mer än 30 miljarder

FV berättar hur planerna ser ut.

Välkänd arkitektfirma i konkurs

”En direkt konsekvens av vad som händer i branschen.”

JM säljer till Bonnier för 410 mkr

Överraskande affär. Tomas Hermansson berättar för FV om framtidsplanerna.

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Stort bostadstema – var finns Alexanderhugget?

Nytt FV-magasin ute – stort tema om bostadskrisen, med mera.

Tillbaka till förstasidan