Fastighetsvärldens heldagseminarium i Almedalen, som behandlar två heta ämnen – samhällsfastigheter och bostadsfastigheter, pågår under onsdagen. Diskussionen har under förmiddagen gått varm. Det kanske största problemet just nu är antagligen den svaga kronan – och hur illa har SBB:s problem egentligen smittat marknaden?
Budskapen från de ekonomiska experterna SKR:s chefekonom Annika Wallenskog och Nordeas dito Annika Winsth var kärva. De ekonomiska påfrestningarna kommer öka närmaste tiden.
Enligt Wallenskog har kommuner och regioner snabbt gått från ”för mycket pengar” i form av stimulanser under pandemin till mycket snabbt växande underskott på grund av befolkningsökning, inflation och stigande räntor.
Någon lättnad ser hon inte i närtid; kommunernas genomsnittliga ränta är 3,28 procent och stigande, samtidigt som räntebindningstiden inte är längre än 2,5 år. Inte minst den snabba befolkningsökningen – mer än en miljon personer på 10 år kräver samtidigt stora investeringar. Kostnaderna beräknas stiga med mer än 150 miljarder årligen fram 2024.
De ekonomiska problemen är än större för regionerna, framförallt på grund av högre personalkostnader (läkare). Svaret på kostnadsökningarna kommer främst att bli besparingar, typ sjukhus och skolnedläggningar, personalnedskärningar och minskat fastighetsunderhåll.
Farlig krona men oväntad moståndskraft
Annika Winsth anser att landets största ekonomiska risk är den kraftiga kronförsvagningen, som nästan fått henne att byta fot i sin kritik mot Riksbankens snabba räntehöjningar. Kronraset är så pass skadligt att det knappast finns alternativ till fortsatta höjningar.
På den positiva sidan nämner hon den oväntat stora motståndskraften i ekonomin, antagligen ett resultat av den pandemidopade tillväxten de senaste åren. Kronförsvagningen beror till stor del på den internationella oron för en formlig krasch för kommersiella fastigheter och bostäder. Hon anser att den negativa bilden är överdriven men har en uppmaning till fastighetsbranschen inför hösten:
– Var vaksamma!
Den internationelle rådgivaren Dag Detters föredrag väckte uppseende. Han menar att den offentliga sektorns enorma fastighetsinnehav – 18.000 miljarder – sköts på ett sätt som uppmuntrar till slöseri, misskötsel och korruption. I och med att beståndet inte hanteras och bokförs på ett marknadsmässigt sätt förlorar skattebetalarna hundratals miljarder årligen. Lösningen är enligt Detter att de flesta offentliga tillgångar tilldelas holdingbolag och på så sätt sköts på ett marknadsmässigt sätt – om det är en offentlig eller privat ägare är inte huvudsaken.
Dörren stängd
I den avslutande debatten duellerade Maria Lidström, VD Stenvalvet, Erik Uhlen, CFO Sehlhall med en av de uttalade kritikerna till privatägda samhällsfastigheter, Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S). Lidström och Uhlén argumenterade emot att det optimala alltid är att det offentliga äger sina egna fastigheter. Professionaliteten och erfarenheten gör det ändå oftast till en god affär för skattebetalarna, särskilt när det gäller nyproduktion. De bägge investerarna menade också att debatten om investerare inom samhällsfastigheter som blossat upp i skuggan av SBB: nuvarande ekonomiska problem. De tyckte till och med att det delvis var positivt då det ökat medveten av olika aktörers affärsmodell och ägare.
Karin Wanngård höll delvis med men var mycket klar med att hon menar att huvudregeln är att Stockholms stad skall äga de fastigheter där man har verksamhet. Särskilt mycket gällde det en fastighetstyp.
– När det gäller skolor är dörren definitivt stängd för privata investeringar.
Dagen fortsätter med analyser och diskussioner kring situationen på marknaden för såväl bostäder som samhällsfastigheter.