Här finns de 12 kinesiska bilkedjorna – seg offensiv

De kinesiska elbilarna håller på att ta över tronen. BYD gick under tredje kvartalet om Tesla när det gäller flest sålda elbilar i världen. Tolv kinesiska elbilsbolag har nu närvaro i Sverige – och de intar allt bättre lokaler för marknadsföring.

Annons

Det är många nya bilmärken att lära sig namnen på i samband med den kinesiska expansionen. I Sverige listar Fastighetsvärlden tolv bolag med nationell närvaro, där många valt Sverige som ett av de första länderna i EU för sin lansering. För det stora flertalet går försäljningen hittills dåligt. Det trots att man i flera fall intagit lyxiga lägen för showroom i Westfield Mall of Scandinavia och i Gallerian mitt i Stockholm. Några har även gjort stora förhyrningar av kontorslokaler i attraktiva lägen för att bygga upp en svensk eller nordisk organisation.

Enligt färsk statistik från Mobility Sweden summerade antalet nyregistrerade bilar, från de kinesiska märkena som Fastighetsvärlden listar nedan, under 2023 till 13149 (exklusive Polestar) där MG och BYD står för fyra femtedelar. Det är en ökning på 10 procent jämfört med 2022, men ökningen hade varit större om inte ettan tappat). Den totala summan är mindre än en tredjedel av ettan Volvos nyregistreringar i Sverige 2023. Totalt nyregistrerade nio bilfirmor fler personbilar vardera än vad de kinesiska bolagen gjorde tillsammans, men då inkluderas alla typer av personbilar.

Hedin Bil, med Erik Selin som näst största ägare, är generalagent för tre av de kinesiska bilfirmorna, varav de två största. De tre kinesiska bilvarumärkena stod för 75 procent av nyförsäljningen av kinesiska bilar i Sverige 2023, enligt statistik från Mobility Sweden.

Här de kinesiska bolagens närvaro i Sverige:

MG: Hedin Bil är generalagent för den svenska marknaden. MG tog över brittiska Morris Garages varumärke. MG Brand Store finns i Emporia Malmö som ägs av Steen & Ström, butiken finns bredvid Apple. Har även en butik på Avenyn i Göteborg i en fastighet som ägs av Balder. (6.889 nyregistreringar 2023, –19%, enligt Mobility Sweden)

BYD (Build Your Dreams): Har sedan i november 2022 ett 250 kvm showroom i Westfield Mall of Scandinavia I Solna. Hedin Stockholm Bil AB står bakom satsningen och Hedin Gruop har upplåtit plats i flera av sina anläggningar runt om i landet. (3.450 nyregisteringar, +217%)

Great Wall Motor (GWM): Märket Ora säljs på sex anläggningar runt om i Sverige. Har även systermärket Wey. (701 respektive 5 nyregistreringar, +380%/ny)

Xpeng: Öppnade i februari 2022 sitt första showroom i EU i Westfield Mall of Scandinavia, Solna. Flyttar sitt svenska huvudkontor till Fabeges fastighet Farao 20 i Arenastaden, Solna.  (235 nyregistreringar, +2.250%)

Nio hyr stor kontorslokal i Hagastaden.

Nio: Hyrt hela 2.000 kvm för sitt svenska huvudkontor i Atrium Ljungbergs fastighet Industricentralen i Hagastaden. Öppnade i december 2022 ett första Nio Space, ett showroom, i Westfield Täby Centrum som ägs av URW. Öppnade i februari 2023 även ett NIO Space, på 266 kvm, hos Vasakronan i Arkaden i centrala Göteborg. Där tog man för övrigt över efter Tesla som funnits i lokalerna i sex år. (201 nyregistreringar, ny)

Hongqi: Öppnade hösten 2023 ett showroom på Kungsportsavenyn 26 i Göteborg, i fastigheten Lorensberg 55:15 som ägs av Balder. Ytterligare ett märke som säljs av Hedin Bil. (86 nyregistreringar)

Lynk & Co: Öppnade vintern 2021/22 ett 130 kvm showroom hos Hufvudstaden på Norrlandsgatan 10 i centrala Stockholm. Systermärke till Volvo Cars och ägs av kinesiska Geely Har kontor i Uni3 campuset på Lindholmen i Göteborg, som ägs av Geely.  (1.462 nyregistreringar/–30%).

Maxus: Ett 40-tal återförsäljare säljer modellerna. (120 nya/-45%)

Li Shufu och Gallerian i centrala Stockholm. Montage: Fastighetsvärlden

Zeekr: Öppnade i oktober 2023 ett showroom i bästa läge i Gallerian i Stockholm, längs Hamngatan. Zeekr tog över de lokaler som Victoria’s Secret tidigare haft. Hyreskontraktet med AMF Fastigheter är 766 kvm. Delar plattform med Volvo vid tillverkning. Zeekr har flyttat huvudkontoret från Göteborg till Amsterdam. Ett tekniskt center finns kvar i Göteborg.

Skywell: Lanserades i Sverige första kvartalet 2023. Drivee Automotive är en svensk generalagent.

Aiways: Finns hos tio svenska återförsäljare. Tidigare Volvochef finns med bakom bolaget.

DFSK: Fem svenska återförsäljare. Det första försäljningsstället i Sverige öppnade i Växjö. Drivee Automotive är en svensk generalagent.

Omoda: Uppgav i ett pressmeddelande hösten 2022 att man ”kommer till Sverige snart”. Finns på 14 marknader.

Dessutom finns ju Polestar, som tillverkas i Kina men designas i Sverige. Under försommaren 2023 fick Polestar en direktanvisning för hela 80.000 kvm lokaler intill brofästet närmast Hisingsbron i Göteborg, mittemot Läppstiftet. Målet är en första inflytt 2028. Bolaget har idag en handfull förhyrningar på Lindholmen och Torslanda. Huvudkontoret finns i en fastighet som ägs av Wilfast. Under våren 2023 meddelade Polestar att man hyrt 15.000 kvm i Trollhättan, i Saabs tidigare lokaler, av kommunala Kraftstaden Fastigheter. Polestar har idag sju hela showrooms runt om i landet. Enligt Mobility Sweden nyregistrerades 3669 Polestar under 2023, vilket är en nedgång med 19 procent jämfört med föregående år.

Anders Hedin och Erik Selin i FV:s montage vid den stora fastighetsaffären hösten 2016.

Hedin Bil representerar tre av de kinesiska bilkedjorna i Sverige. Det handlar om BYD, MG och Hongqi. Bakom Hedin Bil, som satsar på internationell expansion (numera 14 länder) och upprustning av försäljningsställen, finns Erik Selin sedan några år som näst största ägare i Hedin Mobility Group. 71.5% ägs av by Hedin Group och 25 procent av Skandrenting AB som helt ägs av Erik Selin. Göteborgaren blev delägare hösten 2021 efter att gått in med 3,6 miljarder kronor. Hedin Group och Selin har genom åren gjort ett flertal fastighetsaffärer med varandra, där Hedin sålt och Selin köpt, bland annat en 4-miljardersaffär 2016. Selin var styrelseledamot i Hedin Mobility Group redan vid aktieköpet. Anders Hedin var tidigare stor ägare i Balder, men sålde alla aktier 2018.

Kinesiska Nevs verkar vara historia i Trollhättan där kanadensiska EV Electra (grundat i Libanon) kan komma att ta över delar av den gamla Saabfabriken efter att ha köpt två elbilsprojekt av Nevs.

Det är ännu mer på gång kring bilar och Kina i Sverige. I maj 2023 kom nyheten att det kinesiska företaget PTL planerar att investera 13 miljarder kronor för att få igång tillverkning av anoder till bilbatterier i Torsboda Industrial Park i Timrå kommun. Enligt Sundsvall Tidning har PTL betalt 165 miljoner kronor för den cirka 75 hektar stora tomten. PTL kommer i fabriken att tillverka anoder som är företagets specialitet. PTL siktar på byggstart i år och produktionsstart under 2025.

Fler Nyheter från förstasidan

Arena i svårt område åter på tapeten

Kan placeras på fastighet med flera stora projekt på gång.

Älvsjö, P.A.C.E, ny stadsdel.

Vill skapa ny stadsdel i Älvsjö – helt byggd i trä

Förslag: Kvartersstad i klassisk stil. 5.000 bostäder och 10.000 arbetsplatser.

Förvaltarens första stora nya sedan 80-talet

”Trots ett omvärldsläge som gör att många byggen står still tar vi ansvar och fortsätter att utveckla”.

Kritik mot landshövdingen

Anklagas för att vilja styra frågor inom byggnation och exploatering.

Topp lämnar Skanska

Slutar efter 18 år. FV berättar om nya jobbet. Danielsson: ”Jag önskar honom all lycka till i framtiden”.

Barings säljer snabbt till Kappahl för 600 miljoner

Säljer lyckat innehav – men vill egentligen köpa mer. Dubbelsmäll för annat fastighetsbolag.

Vectura förvärvar byggrätter om 50.000 kvm

Fortsätter att hålla ett rejält högt affärstempo.

Fastator tar nedskrivning på 69 miljoner

Läs om turerna och den aktuella fastigheten – i kanonläge på Södermalm.

Sparbössan köper grannhus på Östermalm

Omfattar 2.800 kvm kontor och fransk bistro med vinbar i gatuplan.

Så stora är bolagen på sociala medier

Balder, Castellum och Vasakronan är störst av fastighetsbolagen på sociala medier. Men är det viktigt att synas i sociala kanaler?

Rapport: Läge och moderna kontor lockar allt mer

Balans mellan utbud och efterfrågan i Stockholms CBD. Vakansgraden fortsätter stiga på de flesta delmarknader.

“Lyssna på marknaden och på oss fastighetsägare”

Branschen samlades på FV:s seminarium Fastighetsdagen Uppsala.

Byggnaden som vann Kasper Salin-priset

Träbygge fick åtråvärt arkitektpris.

Tillbaka till förstasidan