Kristin Willerström, Nordenchef Pembroke.

Grönt ljus för Pembrokes stora cityprojekt

Mark- och miljööverdomstolen ger klartecken för detaljplanen för Hästen 21 i centrala Stockholm. Nu startar Pembroke arbetet för att utveckla den nya fastigheten om 36.000 kvm, belägen bredvid NK och Mästerhuset. Hästen 21 kommer att innehålla bostäder, butiker och arbetsplatser. Åtta års kamp är därmed över.
– Vi är jätteglada och exalterade, säger Kristin Willerström till FV.

Dagens byggnad som finns på fastigheten ska rivas och ersättas med en ny.

– Vi är mycket glada över Mark- och miljööverdomstolens beslut att godkänna detaljplanen för Hästen 21. Under de senaste åtta åren har Pembroke haft ett nära samarbete med Stockholms Stad för att ta fram ett förslag som bidrar till ett mer levande city, säger Kristin Willerström, Nordenchef för fastighetsutvecklaren Pembroke.

Hästen 21 är den sista pusselbiten i Pembrokes vision ”Project Access”, som syftar till att öppna upp ett tidigare stängt kvarter mitt i city och göra det mer tillgängligt och attraktivt för alla stockholmare. Nya Hästen 21 kommer att skapa mer liv i kvarteret, dygnet runt, och innehåller en blandning av bostäder, moderna flexibla kontor och butiker med Swedbank som största hyresgäst sett till yta.

Det tänkta innehåller i den nya byggnaden är enligt följande:

  • 20.000 kvm kontor. Där har Swedbank sedan tidigare tecknat ett stort hyreskontrakt.
  • 10.000 kvm butiker. Två våningsplan, enligt planen med samma genomgång till NK som idag och även enkel access till PK-huset.
  • 27 bostäder.
  • Resterande yta är bland annat teknikutrymmen och lager.

Pembrokes målsättning är att inleda processen tidig höst – med rivning och att det nya kontorshuset ska stå inflyttningsklart fem år senare.

Pembroke har jobbat med projektplanerna i ungefär 8 år. Efter ett omtag för 3-4 år sedan sänktes den tänkta höjden på projektet med några våningar. I den absolut första projektidén stack en huskropp upp 70,9 meter över nollnivån (Hötorgsskraporna når 73,3 meter). Den nya höjden är nu 51,5 meter, vilket är 3 meter högre än Mästerhuset som ligger lägre ner i den sluttande gatan.

Dagens kontorslokaler har stått tomma sedan 2017/18. Sedan 2016 har det funnits en pop up-galleria.

Pembroke började öppna upp det aktuella kvarteret redan 2015 då den nya kontorsfastigheten Mästerhuset stod färdig. 2017 utvecklades Smålandstorget med butiker, restauranger och events vilket skapade mötesplatser och en återupprättad förbindelse mellan Regeringsgatan och Norrlandsgatan.

– Med ett strategiskt läge i hjärtat av city sätter Hästen 21 en ny standard för hållbarhet och design över tid. Den nya fastigheten är flexibelt utformad för att möta dagens men också framtida förändrade behov. Målet är att byggnaden ska certifieras med LEED Platinum v4, den högsta miljöcertifieringen som finns idag, säger Linn-Marie Nordh, Senior projektledare på Pembroke.

Nya Hästen 21 är ritad av den danska arkitektbyrån Schmidt Hammer Lassen och arkitekturen hämtar inspiration från den befintliga bebyggelsen i kvarteret där byggnadens storlek och höjd har utformats varsamt med hänsyn till omkringliggande fastigheter för att smälta in i stadsbilden. Uppskattad byggtid är fem år och arbetet kommer att påbörjas så snart som möjligt.

Fasaden längs Regeringsgatan. Till höger syns ena ingången till NK.
Dagens byggnad från ungefär samma vinkel.
Så här ska den nya byggnaden se ut, hörnet Regeringsgatan och Mäster Samuelsgatan.
Så här ser fastigheten ut idag, med ”Passagenhuset”.
Fasaden längs Regeringsgatan.

Fler Nyheter från förstasidan

Almedalen

Höjdpunkter Almedalen 2022

FV listar ett 90-tal höjdpunkter för fastighets- och byggbranschen.

Lista: Så många från bolagen åker till Almedalsveckan

I många fall något färre deltagare. Ett stort bolag nobbar helt.

SBB rusade – steg med 18%

Uppåt på börsen under fredagen.

Randviken säljer för 490 mkr

23.000 kvm och hyresintäkter på 26,4 mkr/år.

SBB ökar säljtakten – avyttrar för hela 860 mkr

Avyttrar fyra fastigheter till två aktörer,

Hon blir ny vd för 67-miljarderbolag

Välkänd person blir vd för bolag med 28.000 bostäder.

Vill stoppa kriminella i fastighetsbanschen

Affärer ska kunna stoppas. Morgan Johansson: ”Den svenska fastighets­marknaden kan enkelt utnyttjas av den organiserade brottsligheten”.

Realplay

Online på väg att möta offline

Den vanliga butikshandeln upplever något av ett uppsving just nu. E-handeln kommer dock mer än dubblas fram till 2030 tror experter. Men ska det ske genom hemleveranser, ombud, boxar eller olika hybridformer?

Hoppar av skolköp från Sisab

”Försvårar för planeringen av finansieringen”.

Nye Åhlénsägaren: ”Dags att tänka över hyresnivåerna”

Åhléns nya storägare Ayad Al Saffar i FV-intervju om expansionsplaner, vägen till framgång, hyresnivåer och om sen på att äga fastigheter.

Wonna I de Jong förvärvar stort på Östermalm

Miljardaffär med stor fastighet.

Miljardköper igen efter nya hotläget – Balderbolag säljer

Har ägt sedan 2014. Fastighetsvärdet upp 167 procent på åtta år.

Klassiska Gondolen byter ägare

Renoveras och öppnar på nytt nästa år. Lallerstedt lämnar. Klart med ny aktör.

Beskedet: Grönan byggs ut

Ökar nöjesparkens yta med 20 procent.

Tillbaka till förstasidan