God substanstillväxt hos Klövern

Under 2018 levererade Klöverns projektutveckling mycket god värdetillväxt, 910 mkr jämfört med 546 mkr året innan. Sammantaget med utvecklingen i det övriga beståndet gav det en total värdeökning om 2.309 mkr (1.913).

Det innebar att det långsikta substansvärdet per aktie, EPRA NAV, ökade med 26 procent till 17,67 kr (14,07).

Någon liknande stark utveckling av förvaltningsresultatet blev det dock inte. Det ökade med förhållandevis blygsamma 6 procent till 1.344 mkr (1.263). Klöverns intäkter ökade med 7 procent till 3.250 mkr (3029) och driftöverskottet ökade med 8 procent till 2.170 mkr (2.006).

Styrelsen föreslår en liten höjning av utdelningen. Den blir nu 0,46 kronor per aktie (0,44) fördelad på fyra utbetalningstillfällen.

I vd-ordet är storägaren Rutger Arnhult optimistisk kring framtiden. Han konstaterar även att bolagets köp utomlands kommer att följas av fler investeringar utanför landets gränser:

– Vi är öppna för ytterligare förvärv av kontorsfastigheter i framförallt Köpenhamn och New York. Jag håller det inte för omöjligt att vår andel utomlands om fem år uppgår till uppåt 25 procent.

Värdet utomlands är nu ungefär 8 procent. Arnhult kommenterar även de båda projektfastigheter som bolaget köpt på Manhattan:

– Här kommer vi under de kommande två–tre åren att uppföra två toppmoderna kontorsfastigheter om totalt cirka 25.000 kvm. Den totala investeringen beräknas uppgå till drygt 2 miljarder kronor med en bedömd potentiell utvecklingsvinst om drygt 1 miljard kronor.

Rutger Arnhult kommenterar även det heta coworkingsegmentet. I det området har till exempel Vasakronan lanserat en egen satsning medan Castellum spenderat mycket pengar på att köpa ett helt coworkingbolag. Klövern förbereder för ytterligare satsningar inom det egna konceptet, First Office:

– Klövern är sedan många år en stor och snabbt växande aktör inom det idag så omskrivna kontorshotell-segmentet, eller som det i dess moderna form benämns; co-working. Klövern driver denna verksamhet under varumärket First Office. Konkurrensen har under senare år ökat genom nya aktörer och ett produktutbud som breddas och förfinas. First Office har i dagsläget 62 kontorshotell i 12 svenska städer. Under 2019 är ambitionen att öppna ytterligare 8 enheter, bland annat i Köpenhamn.

Fler Nyheter från förstasidan

Lennerhov och nya MoS på heldag om fysisk handel

Nya trender och koncept kan få fart på traditionell handel. Vassa handelsaktörer och tunga fastighetsinvesterare bland årets talare på Köpcentrum & Butiker.

Säljer kontorshus längs E4:an

Norr om Stockholm. Egenanvändare beslutat sig för att sälja efter att signerat flytt till nya lokaler.

Datum för ny rekordauktion – läs om prisnivåerna

Processen har kantats av interna stridigheter inför auktionen. Auktionen är en av de största av sitt slag i Sverige i modern tid. Läs om priserna som krävs för att få köpa.

Niam förvärvar nybyggt i Köpenhamn för över 3 miljarder

Prisbelönt hotell ingår i affären.

Topp-vd lämnar snabbväxare

Lämnar efter tio år. Bolaget äger fastigheter för 12 miljarder kronor. Berättar om framtiden för FV – och om toppjobbet som han nobbar.

Bildextra: JM:s nya häftiga plan för Marievik

”Det häftigaste JM gjort”. Höghus flyttade och något lägre.

JD Sports öppnar i city – letar även i Göteborg och Malmö

Brittiska sportmodekedjan JD Sports är på stark frammarsch i Sverige. Vill utmana de nordiska aktörerna.

Ny vd på Datscha

Philipson som lämnar posten: ”Vd-jobbet på Datscha har varit det roligaste jobb jag har haft”.

”Soffan på taket”-huset sålt

Nordiska Galleriet förvärvar fastighet.

Lämnar Malmö FF för city

Swedbank stadions fastighetschef tar över efter Christian Dahlman.

AL stoppar livsmedelscentrum i södra Stockholm

Planen på att flytta företag från Slakthusområdet skrotas.

Fastpartners nya plan för 50.000 kvm ska lyfta Akalla

Så blir området efter Microsoft. Gjorde stort paketförvärv 2015.

Oscar återkallar aktieerbjudande

”Vi gör så här för att få lite ordning och reda”

Ny vd på Svenska Bostäder

Lämnar en av landets största fastighetsägare.

Tillbaka till förstasidan