Ger grönt ljus för landmärke om 500 bostäder
Sveafastigheter, som ägs av SBB, får markanvisningsavtal för sitt spektakulära projekt Discus i Nacka. Johan Brisvall vid Markanvisning.se berättar för Fastighetsvärlden att flera kommuner nu börjar använda sitt markverktyg för att försöka hålla tempo i en svårare konjunktur.
Kommunstyrelsen i Nacka beslutade den 23 oktober om markanvisningsavtal till Sveafastigheter inom Parkkvarter 1, vid nya tunnelbanan i Nackas nya centrum. Projektet innehåller totalt 500 bostäder, där 60 procent avses upplåtas med bostadsrätt och 40 procent med hyresrätt.
Sveafastigheter har sedan 2018 haft en markreservation och projektförslaget Discus är framtaget tillsammans med Belatchew Arkitekter.
I och med beslutet om markanvisningsavtal definierades markpriset för de 300 bostadsrätterna. Resterande hyresrätter upplåts med tomträtt. Totalt motsvarar köpeskillingen 207 miljoner kronor, och ett pris på 8.500 kr/kvm ljus BTA för bostadsrätterna.
Detta kan jämföras med Selvaags pris för intilliggande Parkkvarter 2, där markanvisningsavtal beslutades i november 2022. Selvaag har tecknat avtal på prisnivån 20.100 kr/kvm ljus BTA, enligt statistik från Markanvisning.se, för sitt projekt Grønn bestående av 90 bostadsrätter, även det i samarbete med Belatchew Arkitekter. I markanvisningstävlingen som gick av stapeln 2021 bjöd Selvaag femte högst pris, men fick högsta poäng för sitt naturbana koncept och utsågs därmed till vinnare.
Priset för Sveafastigheters markanvisning motiveras i tjänsteskrivelsen utifrån reduktion av merkostnader som följer av projektets uppförande med sin karaktäristiska och unika gestaltning.
Tidigare i oktober beslutade kommunstyrelsen i Nacka om att sänka priset i Bonavas markanvisning i Sickla, Sydvästra Plania, med totalt 110 miljoner i köpeskillingen, från 28.026 kr/kvm ljus BTA till 22.500 kr/kvm ljus BTA. Markanvisningsavtalet beslutades i september 2022 och Bonava bjöd då högst pris i tävlingen.
Johan Brisvall, vd och grundare av Markanvisning.se:
– Parkkvarter 1 är ett tydligt exempel på när en kommun i den svårare konjunkturen är beredd att teckna markanvisningsavtal med en byggaktör till ett lägre pris, utifrån ett speciellt projektförslag. Det är intressant att se hur kommuner som Nacka arbetar med sitt markverktyg för att hitta vägar framåt genom dialog med branschen. Vi ser liknande exempel i andra kommuner där priset sänks för att möjliggöra projektens genomförande, och vi tror att det kommer bli allt vanligare under 2024.