Genesta säkrar 1,5 miljard i första stängningen

Genesta säkrar 152 miljoner euro, motsvarande 1,5 miljarder kronor, i första stängningen av fonden GNRE Core Plus Open-ended.

Annons

Den nya fonden investerar i flera fastighetssektorer i Norden med ett tydligt fokus på huvudstadsregionerna.

Fonden ska investera i fastigheter med stabilt kassaflöde i attraktiva lägen som har förbättringspotential genom aktiv förvaltning.

Den har ambitiösa ESG-mål som inkluderar 5-stjärnor av GRESB (Global Real Estate Sustainability Benchmark) och kraftig reduktion av koldioxidutsläpp.

Bolagets vd, David Neil, berättar för FV att fonden har en ganska låg belåning, cirka 40 procent – därför motsvarar 1.5 miljarder i kapital cirka 2.5 miljarder i förvärvskapacitet initialt. Fonden kommer att ta in ytterligare kapital i takt med att befintligt kapital investeras.

– Det finns inget tak utan så länge som vi tycker att det finns intressanta möjligheter kommer fonden fortsätta att växa. Vi ser framför oss att den ska ha en volym om minst sex till sju miljarder kronor i eget kapital på sikt, säger David Neil.

Han berättar att fokus kommer att vara på fastigheter med stabila kassaflöden inom segmenten logistik, bostäder, kontor och handel. Mycket kommer vara kopplat till ESG.

– Just nu ser vi många intressanta möjligheter kring storstadsregionerna inom logistik och bostäder. Fondens första investering kommer att göras i Sverige, och vi tittar just nu flera andra intressanta investeringar på den svenska marknaden. Det ligger i fondens natur att vi kan göra mycket långsiktiga investeringar, och detta ger ökad möjlighet att fånga stora trender.

– En öppen fond inom core plus-strategin är perfekt för oss. Vi tar med vår breda erfarenhet från value add-fastigheter och kommer leverera en hög risk-justerad avkastning till våra investerare. Samtidig säkrar vi en nivå av likviditet för våra investerare som inte är möjlig med stängda fonder.

SPK Pension Tjänstepensionsförening och Credit Suisse Asset Management är huvudinvesterare i fonden. Båda har varit aktivt engagerade i att strukturera fondens investeringsstrategi, samt att forma fonden till att bli optimal för institutionella investerare.

Fler Nyheter från förstasidan

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Tillbaka till förstasidan