Göran Persson: ”Rädda pojkar får aldrig pussa…”

Annons

Direktrapporteringen är avslutad. Nedan en sammanfattning. Läs längst ner om Göran Perssons drömprojekt inom fastighetsbranshen:

Vill bygga en helt ny stad med 40.000 bostäder söder om Stockholm. DTZ arrangerade under fredagsmorgonen ett frukostseminarium där tidigare statsminister Göran Persson var huvudtalare. Fastighetsvärlden var på plats direktrapporterade. Det finns gott om intressanta talare på agendan även vid sidan av Persson.

VD Agneta Jacobsson hälsade välkommen till seminariet och till Waterfront, konferensanläggningen i centrala Stockholm. Det var fullsatt och det var Dag Klerfelt som var moderator.

Först ut på programmet var Hans Vrensen och Nigel Almond från researchavdelningen vid DTZ i London som tittar in i framtiden. De hyllade förutsättningarna på den amerikanska fastighetsmarknaden. När de listade de 10 storstäder med bäst förutsättningar var åtta orter amerikanska, ingen var asiatisk och enbart två europeiska (London och Madrid). Bäst förutsättningar har kontorsfastigheter.

”För dyrt i Oslo”

Lite längre fram och när det gäller endast Europa och 2017 hamnar Stockholm på plats 8 och 14 när det gäller retail respektive kontor. Stockholm hamnar alltså i de nedre nivåerna i jämförelsen av de städer som DTZ valt ut. London och Madrids kontorsmarknader hyllas. Retailfastigheter i London och Paris hamnar längst ner i botten och anses övervärderade. Den enda marknad i Norden som duon pekar ut som överprissatt är kontorsmarknaden i Oslo och den som pekas ut som underprissatt i Sverige är industrifastigheter i Göteborgsområdet. Övriga marknader i Sveriges anses rimligt prissätta.

Annorlunda än Japan

Därefter var det dags för Helena Haraldsson, makroanalytiker vid Carnegie Bank, att inta scenen. Hon konstaterade bland annat att tre av de fyra ”PIGS-länderna” inom kort har val, vilket i första hand kan påverkan euron och inte räntorna. På den vanliga frågan ”Blir Europa ett nytt Japan?”, svarade Haraldsson.

– Jag skulle inte svara ”nej” på det. Men det finns även betydande skillnader mellan Japan och Europa. VI har på flera sätt haft en bättre utveckling än vad Japan haft. Men det finns en risk för en liknande stagnation. Vi måste se till att göra allt rätt.

På plussidan på den ekonomiska himlen nämnde hon att USA är starkt, stark dollar, lågt oljepris och mycket likviditet. På minussidan nämnde hon USA som ensamt draglok, långt börsrally, val i Europa och att Kina mattas.

Hon avslutade med en specialframtagen graf mellan räntor och fastighetsaktier som utlovade guld och gröna skogar för fastigheter det kommande året.

På en frågestund om vad hon personligen skulle investera i om hon tvingades välja ett tillgångsslag så svarade hon ”skog” – vilket gillades av den följande talaren.

Överraskad över strategin i Schweiz

Göran Persson inledde med att berätta hur överraskad har var över beslutet i Schweiz igår.

– Det blir väldigt spännande att se hur Schweiz exportindustri kommer att drabbas av detta. Schweiz är så mycket mer än en finanssektor – det är choklad, klockor, verkstadsindustri och turism. Jag var väldigt överraskad igår. Nu får man svårt med förtroendet om kursen ska låsas igen, sade Göran Persson.

Den tidigare statsministern fortsatte med att hylla USA, och han såg inga faror med den höga skuldsättningen som enligt Persson USA enkelt kan åtgärda om man skulle känna för det, dock med politiska bråk som följd. Persson slog även fast att den bästa graf att följa för tillväxt är befolkningskurvan.

– Det är alla emigranter i USA som har burit landet, alltså dem som vissa har fått för sig att jaga.

”Varning för alla kurvor”

Sen fick Persson publiken att skratta genom att i långsamt tonfall slå fast: ”Varning för alla kurvor”.

Göran Persson framträdde sittande efter att råkat ut för en olycka på sin gård – med en akutoperation som följd. Kryckorna stod i hörnet av salen.

– Jag är för stark fysiskt för min egen kropp, därför hamnar jag i sådana här situationer. Jag har ägnat den här konvalescensperioden åt att räkna på bland annat fastigheter – precis som flera av er. Men min slutsats är att det är skog som är bäst.

Alltså samma slutsats som Göran Persson troligen dragit ganska ofta det senaste decenniet.

Ser inte Kina som ett ekonomiskt lok långsiktigt

Den tidigare statsministern fortsatte sedan med att resonera kring vad det finns som kan förändra dagens relativt goda situation i Sverige. Han fortsatte att beundra USA och ifrågasatte Kinas roll att bli ett ekonomiskt draglok.

– Jag tror inte ett dugg på kinesiskt inrikeskonsumtion, på att land som saknar pensionssystem och där demografin ser ut som den gör. Lyckas man inte utveckla ett pensionssystem så kommer folk inte att konsumera utan att hålla i pengarna i stället. Risken är att situationen på sikt blir ett nytt Japan.

– Runt Sydkinesiska sjön har vi tre länder (inklusive Sydkorea) där det finns fallande inhemsk efterfrågan.

Persson fruktade även att länderna ogillar varandra, alltså att Japan och Sydkorea ogillar Kina.

– Det är tre jättar på den ekonomiska himlen. Skulle det utvecklas till en militär konflikt så är vi illa ute.

”Europas problem är Tyskland och Italien”

Persson fortsatte att hålla sig i Asien genom att konstatera att Indien och Indonesien är stora vinnare på lägre oljepriser och att till exempel Indonesien använder de lägre utgifterna till bränsle till att investera i att bygga upp resten av samhället. Persson hyllade även Indiens nya ledare Narendra Modi som lovat ett fokus på tillväxt och att bekämpa korruption.

Åter i Europa stannar Persson inom demografin. Han såg bättre förutsättningar för Storbritannien och Frankrike på flera fronter än det land som lyfts fram som Europas draglok.

– Europas ekonomiska problem stavas Tyskland.

Persson vädjade därefter till publiken:

– För guds skull, lär er om demografi. Hur växer befolkningen och vilka pensionssystem som finns. Det mesta ser bra ut i Polen, men kolla på demografin. Det är illa i många andra länder i Östeuropa också, inte minst i Ryssland och Ukraina där situationen är värst.

Om britterna lämnar EU:

– De klarar sig nog utan EU ett tag, men kommer nog att komma åter. Man handlar främst med sina grannar. Det vore en motgång för EU men går att lösa.

Om Grekland:

– Glöm Grekland. Landet fäller inget annat och det klarar vi. Men jag tror knappast att landet lämnar. Det är värre med Italien, det är en mycket större ekonomi än Grekland. Enligt mig är Italien det största hotet i Europa, plus då demografin i Tyskland.

– Om Tyskland står inför en spiral som går neråt så står vi i Sverige inför en svår situation.

Slutet för Putin

Om Ryssland:

– Putin har inte läst på sin marxism. Han har inte läst på sin Lenin. Jag tror att det vi ser nu är punkt för Putin. Han kommer att få problem med opinionen. Vi ser hur inflationen växer och det slår mot folket, mot allt från bussbiljetter till vodka. Putin agerar som man inte vore integrerat med världsekonomin. Sanktionerna biter. Han kommer att åka dit för detta. Ryssland är illa ute och man drar med sig Tyskland. Ryssland är inte kul.

Om världsledarna:

– En brittisk premiärminister är en världspolitiker. Det är inte alltid en fransk president och en tysk kansler vill inte vara det.

Invandringen och konkurrensen

Om den växande invandringen:

– Tror vi att hyfsat välutbildade invandrare drömmer om att se sina barn växa upp i Flen. Situationen förändras på hemmaplan och på andra platser. Flen kommer att tvingas konkurrera med Valencia och Vingåker med Madrid. Det är inte självklart att alla stannar här och vi är

– Dagen migrationspolitik är inte väl skött, det vill jag inte påstå. Men en växande befolkning är viktigt. Sveriges ekonomiska styrka består i att vi växer i befolkning. Det är bara Norge som växt snabbare. Det har det varit svenskar, somalier och polacker som bidragit.

”Tufft test för Norge”

Om Norge:

– Ekonomin är urstark och nyrikedomen är utmanande, med båtar och champagneflaskor. Det ska dock bli intressant att se vad som händer i norsk inrikespolitik om oljepriset faller ner mot 30. Det är ett fullskaligt projekt att följa.

Om Sverige:

– Den politiska situationen är oklar. Det viktigaste är tillväxten som ger utrymme för reformer. Friheten finns när tillväxten finns. Jag är optimist.

Fyra kvinnliga borgliga partiledare

Om riksdagen säger Göran Persson:

– Det händer att jag följer vad som händer där… Jag tvekar dock över att decemberöverenskommelsen håller till 2022. Jag tror även att risken är att Sverigedemokraterna kommer att fortsätta att ta röster från Moderaterna. Det kommer även bli en ny partiledning i Folkpartiet som har stora möjligheter att ta väljare från Moderaterna i speciellt storstäderna. Jag tror även vi får se en ny ledare inom Kristdemokraterna..

– Jag tror att alla fyra partier i borgerligheten i valet 2018 kan ledas av en kvinna. Vilken triumf för Gudrun Schyman!

Om Sverigedemokraterna:

– Det måste hanteras. Jag ser inte valresultatet som en våldsam rasism utan ett missnöje. Inte minst på landsbygden finns det anhängare som sympatiserar, utan att de är rasister. De tycker att de röstat ”emot” något. Människors oro över vad som händer på landsbygden har sett hur macken har försvunnit, hur butiken har försvunnit och det de fått är en flyktingförläggning som de dragit fel slutsatser kring. Det krävs reformer mot att motverka utvecklingen, men det är inte lätt.

Om amorteringarna:

– Egentligen är jag för det. Men det hämmar konsumtionen.

Drömprojektet i Stockholm

Om bostadsdebatten:

– Stockholm borde göra en ansträngning för att bygga en helt ny stad med 40.000 lägenheter söder om staden. Bygg en mönsterstad. Det saknas politiskt mod. Istället håller man på med små tomter i innerstaden där man kan bygga typ 16 lägenheter efter att ha bråkat i tio år.

– Ett Vällingby i dagens tappning eller ett Hammarby sjöstad i mycket större tappning, det borde gå att bygga.

Han uppmanade dagens politiker att våga mer.

– Rädda pojkar får aldrig en puss av vackra flickor. På samma sätt är det inom politiken. Är du rädd…

Persson berättar för Fastighetsvärlden att han framfört planerna tidigare.

– Men det är ju aldrig någon som lyssnar.

Exakt var i södra Stockholm han vill ha den ”nya” staden kan han inte definiera. Men han uppmanar politiker som bostadsminister Mehmed Kaplan (Mp) och de båda borgarråden Roger Mogert (S) och Ann-Margarethe Livh (V) att se över förutsättningarna.

– Det finns byggbar mark. Personligen skulle jag låta tio duktiga arkitekter utveckla området, till en riktigt mönsterstad, med kull tillgång till kollektivtrafiksystemet, säger Göran Persson till Fastighetsvärlden

Fastighetsvärlden Idag 2014-01-16

Nästan fullsatt hos DTZ på Waterfront.
Nästan fullsatt hos DTZ på Waterfront.
Utblick. Sverige jämförs med omvärlden.
Utblick. Sverige jämförs med omvärlden.
Helena Haraldsson från Carnegie Bank.
Helena Haraldsson från Carnegie Bank.
Göran Persson och Helena Haraldsson i en paneldebatt.
Göran Persson och Helena Haraldsson i en paneldebatt.
Göran Persson frågades ut av Dag Klerfelt.
Göran Persson frågades ut av Dag Klerfelt.
Trio som gav åhörarna mycket tänkvärt att ta med sig.
Trio som gav åhörarna mycket tänkvärt att ta med sig.

Fler Nyheter från förstasidan

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Tillbaka till förstasidan