Söder Mälarstrand. Foto: Stockholms hamnar

Planerar jättebad längs Söder Mälarstrand

Finländska Nordic Urban fick i ett sent läge nej till sitt planerade jätteutomhusbad vid Gamla stan i Stockholm. Nu kan FV berätta att man jobbar med planer på ett utomhusbad längs Söder Mälarstrand. Man har även planer på Göteborg och överväger Malmö.

Annons

Det var sommaren 2020 som de stora planerna presenterades. Politikern hade gett grönt ljus och planen var att anläggningen skulle öppna 2022.

Den tänka platsen var i vattnet vid Gamla stans tunnelbanestation. Anläggningen skulle få namnet Munkbrobadet. Sommaren 2022 kom kallduschen. Mark- och miljödomstolen sa nej till planerna.

Så här var idén vid Gamla stan.

Nu kan Fastighetsvärlden berätta att investeraren arbetar med ett nytt läge för den stora etableringen, längs Söder Mälarstrand.

Bakom konceptet står Nordic Urban med vd Raoul Grünstein. Bolaget ligger bland annat bakom det flytande utomhusbad som finns i centrala Helsingfors och som blivit väldigt populärt.

– Vi har fått bra respons, men det är mycket som återstår, detaljplan, bygglov med mera. Men vi tror att det skulle vara ett riktigt bra läge, säger Raoul Grünstein till Fastighetsvärlden under fastighetsmässan Mipim.

Raoul Grünstein. Foto: Fastighetsvärlden

Konceptet man talar om liknar det man presenterade för Gamla stan. Det handlar om 6.000 kvm för flytande bassänger och bryggor samt 3.000 kvm för byggnader. Det är större än den populära och omtalade anläggning som finns i centrala Helsingfors.

Anläggningen är tänkt att vara öppen året om, med uppvärmda bassänger vintertid, och som innehåller delar som är tillgängliga utan inträdesavgifter.

Grünstein berättar att bolaget, som heter Nordic Urban, behöver 18 månader på sig att färdigställa en anläggning. Investeringen bedöms till 200–300 miljoner kronor och Nordic Urban vill ha rättigheter som sträcker sig minst 25 år.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden är det en ganska lång sträcka ungefär vid Münchenbryggeriet som är aktuell för etableringen.

Vid Stockholms Hamnar skriver man så här till Fastighetsvärlden angående planerna vid Söder Mälarstrand:

”Vi för samtal med ett antal aktörer för att utveckla flera av innerstadskajerna, bland annat Söder Mälarstrand, i enlighet med den kajstrategi som beslutats av kommunfullmäktige. Att skapa ytterligare platser för bad i city är en aktuell fråga och något som vi tillsammans med övriga delar av Stockholms stad arbetar med att försöka hitta plats och form för. Det är dock många intressen att ta hänsyn till och varje större förändring behöver hanteras i detaljplaner, bygglov och andra processer, och vad gäller Söder Mälarstrand finns det i nuläget inte något beslutat.”

Så här såg planerna vid Gamla stan ut. Koncept är framtaget av Nordic Urban. Illustration: OOPEAA

Han berättar att det även finns flera lägen i Stockholm som utvärderas, det rör sig om några av de tio som fanns med på bolagets ursprungliga lista. Men huvudvalet är Söder Mälarstrand.

Så här ser Nordic Urbans mycket populära anläggning i centrala Helsingfors ut. Foto: Nordic Urban

Bolaget för även förhandlingar med Göteborgs stad och är nyfikna på Malmö. Några ytterligare städer i Sverige är inte aktuella för tillfället.

– I Göteborg pratar vi med staden om ett antal lägen, främst vid älven. Men det har inte hänt så mycket och nu har de även en ny organisation.

Nordic Urban har för tillfället ungefär 25 projektidéer för olika stöder i norra Europa, av dessa är sex är konkreta, varav det i Stockholm är ett.

Fler Nyheter från förstasidan

Räknar med att sälja för mer än 30 mdr

FV berättar hur planerna ser ut.

JM säljer till Bonnier för 410 mkr

Överraskande affär. Tomas Hermansson berättar för FV om framtidsplanerna.

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Stort bostadstema – var finns Alexanderhugget?

Nytt FV-magasin ute – stort tema om bostadskrisen, med mera.

Framtid & återbruk

Nya certifieringsstandarder har utgjort såväl piska som morot för att skynda på utvecklingen. Artikel ur magasinet.

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

SOJ: ”En snabb sänkning är nödvändig”

Anser att Riksbanken och ECB inte kan låta Fed vara styrande.

Affärsanalys

Bostäder på attraktiva nivåer i innerstan

En bostadsaffär på Södermalm i Stockholms innerstad analyseras av Adam Tyrcha på Newsec.

”Hyresnivån är inte nyckeln i förhandlingarna”

Gattberg: ”Hyresnivåer är inte nyckelfaktorn i förhandlingar. Allt handlar om EU:s taxonomiförordning”.

Castellum säljer bilhallar i Stockholm för 347 mkr

Tre byggnader med Porsche och Audi.

Spring för Livet – två veckor kvar

Pekar mot nytt rekord – igen. Separerade starttider nytt för i år.

Tillbaka till förstasidan