Fastighetsägarna till de blödande tech-bolagen

Klarna, Kry, Trustly, Storytel. Antalet techbolag som tvingas dra i nödbromsen växer för varje dag. ”De hyllade entreprenörerna går nu sin tuffaste match hittills”, skriver Andreas Cervenka i AB. FV berättar vilka fastighetsägare som kan drabbas. I flera fall har likande bolag även stora förhyrningar hos coworkingaktörer.

Klarna har tidigare berättat att personalstyrkan ska minskas med tio procent, motsvarande cirka 700 jobb.

Flera bolag har länge redovisat stora för förluster länge.

”När räntorna stiger har investerare upptäckt att enorma förluster kanske inte är ett framgångsrecept trots allt”, skriver Cervenka.

Vilka är då fastighetsägarna som har hyreskontrakt med de aktuella bolagen i Sverige.

Klarna: Har ett mycket stort hyreskontrakt med Skandia Fastigheter på Sveavägen 44. Bolagens resa tillsammans började 2012 när ett hyresavtal om 9.000 kvm tecknades. Därefter har ytan utökats vid flera tillfällen till att nu gälla runt 20.000 kvm, enligt uppgifter till FV. Men Klarna har fler förhyrningar än så. FV kan berätta att bolaget har ytterligare en stor förhyrning hos Skandia Fastigheter, på runt 7.000 kvm på Ringvägen 100 vid Skanstull. Dessutom finns ett större kontrakt på Convendums anläggning på Gävlegatan i Hagastaden, som gäller ungefär hundra arbetsplatser. Fastigheten där ägs av Castellum (tidigare Kungsleden)

Kry: Sommaren 2019 tecknade Kry och Bonnier Fastigheter ett hyresavtal om 4.000 kvm i Bonnierhuset på Torsgatan. Bolaget flyttade då från mindre lokaler som man hyrt av samma fastighetsbolag på Sveavägen. Kry har, enligt en tidigare uppgift, även en förhyrning på Regeringsgatan i en fastighet som ägs av AMF Fastigheter.

Trustly: 2018 hyrde Fabege ut 3.100 kvm lokaler till i fastigheten Apotekaren 22 på Rådmansgatan. Inflyttning ägde rum i slutet av 2019 och avtalet var på fem år. Trustly har tillgång till en egen takterrass och en luftig ljusgård.

Storytel: Har en förhyrning på Tryckerigatan 4 på Riddarholmen, i fastigheten Gråmunkeholmen 4 som ägs av AFA Fastigheter. Bolaget har även en förhyrning hos Wihlborgs i kontorshuset Node (Nya Vattentornet 2) i Lund. Storytel har även ett kontor i Umeå.

Uppgifterna ovan grundar sig i första hand på Fastighetsvärldens arkiv. Uppgifterna kan därefter har förändrats.

I hetluften har ofta även Spotify varit. Bolaget har en stor förhyrning av AMF Fastigheter i Urban Escape, ovanför gallerian och i en egen byggnad i kvarteret.   Det kontraktet avser hela cirka 20.000 kvm. Spotify har även en förhyrning i fastigheten Barnängen 6 på Södermalm. Ett kontrakt om 3.700 kvm tecknades 2019. Den fastigheten såldes 2021 till Blackstone. Spotify hyr även cirka 11.000 kvm lokaler av Probitas i Jarlahuset på Birger Jarlsgatan.

Fastighetsvärlden kan även konstatera att många bolag inom likande branscher har valt att teckna avtal med coworkingaktörer – för att kunna vara flexibla inför sina tillväxtplaner.

Fler Nyheter från förstasidan

Almedalen

Höjdpunkter Almedalen 2022

FV listar ett 90-tal höjdpunkter för fastighets- och byggbranschen.

Lista: Så många från bolagen åker till Almedalsveckan

I många fall något färre deltagare. Ett stort bolag nobbar helt.

SBB rusade – steg med 18%

Uppåt på börsen under fredagen.

Randviken säljer för 490 mkr

23.000 kvm och hyresintäkter på 26,4 mkr/år.

SBB ökar säljtakten – avyttrar för hela 860 mkr

Avyttrar fyra fastigheter till två aktörer,

Hon blir ny vd för 67-miljarderbolag

Välkänd person blir vd för bolag med 28.000 bostäder.

Vill stoppa kriminella i fastighetsbanschen

Affärer ska kunna stoppas. Morgan Johansson: ”Den svenska fastighets­marknaden kan enkelt utnyttjas av den organiserade brottsligheten”.

Realplay

Online på väg att möta offline

Den vanliga butikshandeln upplever något av ett uppsving just nu. E-handeln kommer dock mer än dubblas fram till 2030 tror experter. Men ska det ske genom hemleveranser, ombud, boxar eller olika hybridformer?

Hoppar av skolköp från Sisab

”Försvårar för planeringen av finansieringen”.

Nye Åhlénsägaren: ”Dags att tänka över hyresnivåerna”

Åhléns nya storägare Ayad Al Saffar i FV-intervju om expansionsplaner, vägen till framgång, hyresnivåer och om sen på att äga fastigheter.

Wonna I de Jong förvärvar stort på Östermalm

Miljardaffär med stor fastighet.

Miljardköper igen efter nya hotläget – Balderbolag säljer

Har ägt sedan 2014. Fastighetsvärdet upp 167 procent på åtta år.

Klassiska Gondolen byter ägare

Renoveras och öppnar på nytt nästa år. Lallerstedt lämnar. Klart med ny aktör.

Beskedet: Grönan byggs ut

Ökar nöjesparkens yta med 20 procent.

Tillbaka till förstasidan