Här är Fabeges 100.000-utmaning

”Den värsta dagen i mitt liv”. Fabege har skördat rejäla framgångar på hyresmarknaden med sin nyproduktion, inte bara i Arenastaden utan även i flera andra områden. Att bolaget genom några avflyttningar fått fyra större vakanser i det begagnade beståndet svider därför kanske inte så hårt som det normalt borde göra eftersom bolaget inte har några nyproducerade lokaler att erbjuda på kort sikt.

– Det är bra att ha vakanser. Annars tvingas vi tacka nej till hyresgäster, konstaterar Klaus Hansen Vikström, vice vd och affärsutvecklingschef vid Fabege.

Fastighetsvärlden summerar till en vakans om drygt 100.000 kvm i fyra av bolagets fastigheter och den största är förstås den som uppstått efter att Skatteverket bestämt sig för att lämna 50.000 kvm lokaler i bolagets stora fastighet i Solna strand. För Fabage var det ett tufft besked.

– Det är den värsta dagen i mitt liv. Vi hissade alla segel, men vi gjorde det för sent, säger Klaus Hansen Vikström till Fastighetsvärlden.

Han konstaterar att den aktuella fastigheten Nöten 4 enkelt går att bygga om till multitenant och att den redan består av tre huskroppar. Bolaget har även en plan för att skapa en mer extrovert fastighet med mer levande bottenvåningar och vända den mot det urbana läget i Solna Strand och mot Sundbyberg, en idé som även presenterades för Skatteverket.

– Vi har även ett bra samarbete mer flera av fastighetsägarna i närheten för att lyfta hela området, liksom med de båda kommunerna för att satsa på gatu- och parkmiljöerna.

Två av Fabeges andra utmaningar på lokalhyresmarknaden finns på västra Kungsholmen. Fastigheten Paradiset 23 (19.700 kvm) har stundtals använts som evakueringsfastighet, men har nu börjat hyras ut och Fabege har tecknat ett flertal hyreskontrakt. Fastigheten Glädjen 12 (12.500 kvm) tomställdes efter att hyresgästen LRF:s konsultdel sålts (till Altor) och övrigt LRF-verksamhet samlokaliserats i LRF:s egna hus i närheten. Fabege ser en stor möjlighet i att kunna erbjuda så stora ytor i innerstadsmiljö som inte så ofta dyker upp på marknaden.

Den fjärde större vakansen har uppstått i Arenastaden, på den östra sidan av spårområdet, när Peab flyttat sitt Stockholmskontor till sin egen projektfastighet i Ulriksdal. Där smider Fabege lite olika planer, beroende på hur efterfrågan ser ut. Antingen hyra ut efter en mindre renovering eller en påbyggnation och en större renovering. Den aktuella fastigheten heter Stigbygeln 2 och ligger på Gårdsvägen 6 som även angränsar till Fabeges stora stadsutvecklingsprojekt vid Haga Norra (tidigare mest känt som Bilia-tomten).

Missa inte! Uppsalamarknaden 2020 – årets stora mötesplats om marknad, investeringsläge och stadsutveckling i Uppsala med omnejd

25 september 2020, Uppsala.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Bilder: Niams nya kontor i värtan – med publik takbar

Totalt omfattar kontorskvarteret 32.000 kvadratmeter.

Nytt flytande utomhusbad vid Gamla stan

Vill kopiera succén som finns i centrala Helsingfors. Se karta.

90.000 lägenheter i utsatta områden

FV har kartlagt fastighetsägarna på platserna där det skjuts, sprängs och förvaltas.

Avyttrar hyresrätter för 267 miljoner i väst

JV säljer till lokalt bolag.

Transaktionschef lämnar rådgivningsbolag

Har arbetat på bolaget i elva år. Rollen blir vakant tills vidare.

Säljer handel för 140 mkr

Hyresvärde på över nio miljoner. Mitt i stan.

Affärsanalys

När guldstaden stöps om

Glänser mer än någonsin förr. Bente Sköld på Savills analyserar affär i norr.

Newsec vässar digitala erbjudandet över hela Norden

Gör stor organisationsförändring och utser ny vd för Newsec Property Asset Management Sweden

Revisorn om Oscar P: Osäker om överlevnad

Oscar Properties har, efter kraftig försening, nu publicerat sin årsredovisning. Ingemar Rindstig och kollegorna på EY skriver en 4 sidor lång revisionsberättelse.

SBB närmar sig 5 mdr i försäljningar – gör ny affär

Batljan: ”Hög efterfrågan på våra kassaflödesfastigheter”.

Här vill Stockholms stad överdäcka

Fyra platser pekas ut.

Utvecklar för 1,85 miljarder kronor i Danderyd

Förstärker Danderyds sjukhus med ny byggnad med helikopterplatta.

Kl 23.00: Oscar presenterar siffrorna för Q1

Läs om hur få bostäder som sålts och om hur kraftigt personalstyrkan bantats. OP berättar även att man snabbt vill sälja en fastighet.

Tillbaka till förstasidan