Här är Fabeges 100.000-utmaning

”Den värsta dagen i mitt liv”. Fabege har skördat rejäla framgångar på hyresmarknaden med sin nyproduktion, inte bara i Arenastaden utan även i flera andra områden. Att bolaget genom några avflyttningar fått fyra större vakanser i det begagnade beståndet svider därför kanske inte så hårt som det normalt borde göra eftersom bolaget inte har några nyproducerade lokaler att erbjuda på kort sikt.

– Det är bra att ha vakanser. Annars tvingas vi tacka nej till hyresgäster, konstaterar Klaus Hansen Vikström, vice vd och affärsutvecklingschef vid Fabege.

Fastighetsvärlden summerar till en vakans om drygt 100.000 kvm i fyra av bolagets fastigheter och den största är förstås den som uppstått efter att Skatteverket bestämt sig för att lämna 50.000 kvm lokaler i bolagets stora fastighet i Solna strand. För Fabage var det ett tufft besked.

– Det är den värsta dagen i mitt liv. Vi hissade alla segel, men vi gjorde det för sent, säger Klaus Hansen Vikström till Fastighetsvärlden.

Han konstaterar att den aktuella fastigheten Nöten 4 enkelt går att bygga om till multitenant och att den redan består av tre huskroppar. Bolaget har även en plan för att skapa en mer extrovert fastighet med mer levande bottenvåningar och vända den mot det urbana läget i Solna Strand och mot Sundbyberg, en idé som även presenterades för Skatteverket.

– Vi har även ett bra samarbete mer flera av fastighetsägarna i närheten för att lyfta hela området, liksom med de båda kommunerna för att satsa på gatu- och parkmiljöerna.

Två av Fabeges andra utmaningar på lokalhyresmarknaden finns på västra Kungsholmen. Fastigheten Paradiset 23 (19.700 kvm) har stundtals använts som evakueringsfastighet, men har nu börjat hyras ut och Fabege har tecknat ett flertal hyreskontrakt. Fastigheten Glädjen 12 (12.500 kvm) tomställdes efter att hyresgästen LRF:s konsultdel sålts (till Altor) och övrigt LRF-verksamhet samlokaliserats i LRF:s egna hus i närheten. Fabege ser en stor möjlighet i att kunna erbjuda så stora ytor i innerstadsmiljö som inte så ofta dyker upp på marknaden.

Den fjärde större vakansen har uppstått i Arenastaden, på den östra sidan av spårområdet, när Peab flyttat sitt Stockholmskontor till sin egen projektfastighet i Ulriksdal. Där smider Fabege lite olika planer, beroende på hur efterfrågan ser ut. Antingen hyra ut efter en mindre renovering eller en påbyggnation och en större renovering. Den aktuella fastigheten heter Stigbygeln 2 och ligger på Gårdsvägen 6 som även angränsar till Fabeges stora stadsutvecklingsprojekt vid Haga Norra (tidigare mest känt som Bilia-tomten).

Fler Nyheter från förstasidan

Stor handelssatsning mer än halveras

Den fysiska handelns svaga utveckling tvingar byggherrarna att dra i bromsen. FV avslöjar ändrade planer för ett stort projekt inom tullarna i Stockholm.

SFV:s tidigare toppchef åtalas

Misstänkt för tjänstefel. Vice chefsåklagaren tror på villkorlig dom. ”Det går inte att styrka att han har haft uppsåt att skada Statens Fastighetsverk ekonomiskt”.

Nya Stureplan klubbat i fullmäktige

ADIA planerar att investera fem miljarder kronor.

Vasakronan ändrar i toppen – två kända namn lämnar

Gör om i ledningsgruppen. Johanna Skogestig: ”Vi jobbar nu för att förändra hela Stockholm city”.

Stolpe ut för Oscar i kamp om stor myndighet

FV avslöjar vem som är nära att vinna kampen om stor hyresgäst. Kunde blivit mycket viktigt kassaflöde för Oscar Properties.

Klart: Han blir ny vd för Vonovias båda svenska bolag

Nu påbörjar Vonovia förändringsarbetet i sina svenska bolag. Blir boss över nästan 40.000 svenska bostäder.

Balder förvärvar Scandichotell

FV erfar att ett Scandichotell om totalt cirka 11.000 kvadratmeter byter ägare.

Familjen ökar sin dominans via nytt köp

Fick en ny chans efter att ha bommat affären i fjol.

El conquistador förvärvar för hela 1,6 miljard

Ökar ytterligare i favoritlandet. Affären omfattar 172.000 kvadratmeter uthyrningsbar area.

Superplanerna i Göteborg har havererat – djup oenighet

Bakslag för U-R-W:s planerade satsning på 10 miljarder. ”Pausar arenafrågan tills vidare”.

FFE:s toppmöte i Åre

Föreningen Fastighetsekonomernas årliga konferens i Åre. FV rapporterade löpande om höjdpunkterna från ”toppmötet”.

Castellums resultat ned kraftigt – för helåret 2019

Men utdelningen höjs per aktie – för 22:a året i rad.

Balders bolag ändrar metod: Värderar upp 5 miljarder

Läs om vad som ligger bakom den kraftiga uppskrivningen.

Går emot trenden – myndighet blir kvar i city till 2024

Mitt i Stockholms kommersiella centrum. FV berättar om hyresnivån.

Tillbaka till förstasidan