Här är Fabeges 100.000-utmaning

”Den värsta dagen i mitt liv”. Fabege har skördat rejäla framgångar på hyresmarknaden med sin nyproduktion, inte bara i Arenastaden utan även i flera andra områden. Att bolaget genom några avflyttningar fått fyra större vakanser i det begagnade beståndet svider därför kanske inte så hårt som det normalt borde göra eftersom bolaget inte har några nyproducerade lokaler att erbjuda på kort sikt.

– Det är bra att ha vakanser. Annars tvingas vi tacka nej till hyresgäster, konstaterar Klaus Hansen Vikström, vice vd och affärsutvecklingschef vid Fabege.

Fastighetsvärlden summerar till en vakans om drygt 100.000 kvm i fyra av bolagets fastigheter och den största är förstås den som uppstått efter att Skatteverket bestämt sig för att lämna 50.000 kvm lokaler i bolagets stora fastighet i Solna strand. För Fabage var det ett tufft besked.

– Det är den värsta dagen i mitt liv. Vi hissade alla segel, men vi gjorde det för sent, säger Klaus Hansen Vikström till Fastighetsvärlden.

Han konstaterar att den aktuella fastigheten Nöten 4 enkelt går att bygga om till multitenant och att den redan består av tre huskroppar. Bolaget har även en plan för att skapa en mer extrovert fastighet med mer levande bottenvåningar och vända den mot det urbana läget i Solna Strand och mot Sundbyberg, en idé som även presenterades för Skatteverket.

– Vi har även ett bra samarbete mer flera av fastighetsägarna i närheten för att lyfta hela området, liksom med de båda kommunerna för att satsa på gatu- och parkmiljöerna.

Två av Fabeges andra utmaningar på lokalhyresmarknaden finns på västra Kungsholmen. Fastigheten Paradiset 23 (19.700 kvm) har stundtals använts som evakueringsfastighet, men har nu börjat hyras ut och Fabege har tecknat ett flertal hyreskontrakt. Fastigheten Glädjen 12 (12.500 kvm) tomställdes efter att hyresgästen LRF:s konsultdel sålts (till Altor) och övrigt LRF-verksamhet samlokaliserats i LRF:s egna hus i närheten. Fabege ser en stor möjlighet i att kunna erbjuda så stora ytor i innerstadsmiljö som inte så ofta dyker upp på marknaden.

Den fjärde större vakansen har uppstått i Arenastaden, på den östra sidan av spårområdet, när Peab flyttat sitt Stockholmskontor till sin egen projektfastighet i Ulriksdal. Där smider Fabege lite olika planer, beroende på hur efterfrågan ser ut. Antingen hyra ut efter en mindre renovering eller en påbyggnation och en större renovering. Den aktuella fastigheten heter Stigbygeln 2 och ligger på Gårdsvägen 6 som även angränsar till Fabeges stora stadsutvecklingsprojekt vid Haga Norra (tidigare mest känt som Bilia-tomten).

Fler Nyheter från förstasidan

Historiskt: Hon vinner Ruter Dam

För första gången vinner en kvinna från fastighetsbranschen det prestigefulla priset. Vinnaren ger sina bästa karriärråd.

Fullkomlig slakt på börsen

Tappade mer än 10 procent. Storstryk för Erik Selins och Rutger Arnhults bolag under onsdagen.

Nu endast en kvar ur storköpet – jättarnas gigant

Uthyrningsgraden är uppe i 85 procent. FV summerar även några av de största försäljningarna.

Förvärvar 19.000 kvm från AMF-bolag

Kontorshus i sju våningar. Alldeles bredvid ny station.

”Det finns ingen chans att jag inte vänder skutan”

Åhléns nya ägare Ayad Al–Saffar om taktiken för framtiden.

Hyr högst upp i Katarinahuset

Atrium Ljungberg har tecknat två nya avtal vid Slussen.

Realplay

Risken för nedgradering uppenbar

Obligationsmarknaden är ett fortsatt gungfly för fastighetsmarknaden

Årets finalister i Sweden Green Building Awards

Redan nu står det klart att ett fastighetsbolag vinner en klass.

Niam köper jättefastighet – nytt rekordpris

Köper i strategiskt läge i centrala Göteborg. Läs FV:s prisbedömning – och om andra stora styckeaffärer.

Ingvor Sundbom och Erik Selin i ny satsning

Lanserar fastighetsbolaget Covitum.

Investerar 400 miljoner mitt i Stocholm

15.000 kvm lokaler når marknaden.

Stor myndighet söker nya lokaler

Kan bli en av de allra sista att flytta ut från CBD. FV berättar om prioriteringarna.

Säljer portfölj om 11.200 kvm

Sex samhällsfastigheter byter ägare.

Vasakronan säljer för 410 mkr – FV avslöjar köparen

Avyttrar en av bolagets mer udda tillgångar.

Tillbaka till förstasidan