Foto: Rimi publicity photos

East Capital köper av Ica i miljardaffär

East Capital Real Estate har förvärvat den 94.000 kvm stora och moderna logistik- och kontorsanläggningen Rimi Baltic Distribution Center i Lettland. Säljare är Rimi Baltic, en del av Ica Gruppen. Köpeskillingen är i miljardklassen.

Annons

Rimi Baltic Distribution Center utgör själva kärnan i Rimi Baltics verksamhet och fungerar både som regionalt huvudkontor och distributionscenter. Byggnaden ligger på en tomt motsvarande cirka 17 hektar, med goda access- och kommunikationsmöjligheter via kollektivtrafik, bil eller lastbil.Rimi Baltic kommer fortsättningsvis att vara den enda hyresgästen och har skrivit ett nytt 15-årigt hyresavtal med East Capital Real Estate.

– Vi är oerhört glada över förvärvet av denna välplacerade och moderna anläggning samt möjligheten att inleda partnerskap med Rimi Baltic och Ica Gruppen som hyresgäst. Fastigheten har ett mycket bra läge, inte bara ur logistiksynpunkt, utan även generellt ur ett arbetsplatsperspektiv. De senaste åren har närområdet genomgått betydande förändringar med förtätning av moderna bostäder, etablering av flera logistikanläggningar och handelsområden och fler projekt är under utveckling. Etableringen av ett nytt IKEA-varuhus och köpcentret Saga har så klart betytt mycket för områdets attraktivitet, säger Albin Rosengren, Partner och Head of Real Estate, East Capital Group.

Under 2020 genomgick fastigheten en omfattande renovering och utbyggnad, vilket ledde till en förbättrad energiklassificering. Under 2024 planeras ett solparksprojekt på taket motsvarande 2 megawatt, vilket ytterligare kommer att förbättra fastighetens energieffektivisering och hållbarhetsprofil.

“Vi är glada över transaktionen och ser fram emot ett gott och långsiktigt samarbete med East Capital Group. Viktigt är att transaktionen också frigör kapital för att minska nettoskulden för ICA Gruppen, ägaren till Rimi Baltic. Rimi Baltic ser fram emot att fortsätta sin logistikverksamhet i Deglavas distributionscenter och moderna kontor. Vi är glada över att vi genom det 15-åriga hyresavtalet upprätthåller vår effektiva logistikverksamhet och långsiktigt kan fortsätta stödja våra Rimi-butiker från en modern och hållbar arbetsplats,” säger Rimi Baltic CEO, Giedrius Bandzevičius.

Transaktionen finansieras av Swedbank. Rådgivare under processen har varit advokatbyrån Vilgerts, Ernst & Young samt Industry Service Partner på köparens sida och advokatbyrån Sorainen på säljarens sida.

East Capital Real Estate har varit verksamma i Baltikum och Centraleuropa sedan 2005 och är en ledande fastighetsägare och utvecklare i regionen. Förvärvet av Rimi Baltic Distribution Center är East Capital Real Estates största transaktion hittills och den 9:e investeringen för fonden East Capital Real Estate IV.

– Vår breda och växande portfölj av moderna fastigheter, med utmärkta lägen och fokus på hållbarhet, ger oss och våra hyresgäster en tydlig konkurrensfördel och en bättre avkastning till våra investerare, säger Albin Rosengren, Partner och Head of Real Estate, East Capital Group.

Fler Nyheter från förstasidan

Växande möjligheter i mörka utrymmen

Bergutrymmen och gamla cisterner behöver inte bara vara garage, utan kan även ge plats åt odlingar, skyttebanor och gym. Bara fantasin sätter gränser.

Deka sålt hotell till Sinoma

Hotellfastigheten med 300 rum precis vid Centralstationen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Chocken: Värdefall på 23 procent

Tappade nära 1,5 miljarder i fastighetsvärde.

”Stor potential i tio år till”

Logistikjättens prognos om den svenska marknaden.

Stormöte på gång för coworkingaktörer

”Vi har en otrolig fördel om vi får en samsyn”.

Bolaget bakom Sätra Centrum i konkurs

Det skulle inte bli några fler konkurser – nu blev det tre till.

Ny generaldirektör för SFV

Tidigare finansmarknadsminister tar över som generaldirektör. M-topp blir överdirektör.

Vasakronan hyr ut 3.100 kvm kontor till SGU

Större projektfastighet om 15.000 kvm fullt uthyrd.

AL hyr ut 1.300 kvm i Hagastaden

Lämnar lokaler mitt i city. Flyttar svenska huvudkontoret till Mineralvattenfabriken.

Podcast: Om stadsutveckling i Stockholm city

Anna Nordin från Vasakronan gästar senaste avsnittet för att prata om omvandlingen av Sergelstråket.

Liseberg: Skadan mindre än väntat

Större delar bedöms vara helt eller delvis oskadade.

Välkänd arkitektfirma flyttar till Gamla stan

Beslutat sig för att lämna landmärke.

Flyttar till Sergels torg

”Läget gör att det fortsatt är enkelt att ta sig till kontoret”.

Tillbaka till förstasidan