Högskolan Kristianstads campus. Foto: Högskolan Kristianstad

Dråpslag mot stor fastighetsägare – kan tappa 33.000 kvm

Att högskolan kan lämna gamla P6-området i Kristianstad kan bli ett tufft slag mot Akademiska Hus som äger alla fastigheter där. Förhyrningen är på cirka 33.000 kvm. Om flytten genomförs säljer bolaget sannolikt beståndet.

Högskolan Kristianstad vill flytta till ett mer centralt läge och har ingått ett samarbetsavtal med Intea Fastigheter kring ett stort projekt i centrum, läs mer här.

Vid Akademiska Hus kommenterar man planerna så här:

 – Inget är klart, kommunen har inte sagt sitt och är i slutändan den som beslutar. Det nya läget har utmaningar med en betydande översvämningsrisk och behov av nya skyddsvallar samt även tillgänglighet varför utredning pågår om läget är möjlig för en etablering av högskolan. Befintligt campus är ett för staden viktigt utvecklingsområde dit det nya badhuset ska flyttas och där flera närliggande bostadsutvecklingsprojekt pågår och planeras, säger Åsa Henninge, marknadsområdesdirektör på Akademiska Hus, till Fastighetsvärlden.

Hon berättar att Akademiska Hus fått frågan om att vara med och utveckla högskolans tänkta nya lokaler i centrum, men tackat nej.

I P6-området äger Akademiska Hus ett tjugotal byggnader och högskolan hyr allt. De många hyreskontrakten har en löptid på mellan ett halvår och fem år. De längsta tajmar en eventuell flytt. Om högskolan går vidare med flyttplanerna kommer Akademiska Hus sannolikt att sälja beståndet i Kristianstad.

– Om en flytt blir aktuell i framtiden är en försäljning ett beslut som kommer att fattas av vår styrelse men som sagt Akademiska Hus uppdrag är att tillhandahålla lokaler för högre utbildning och forskning samt studentbostäder, säger säger Åsa Henninge vid Akademiska Hus.

– Om kommunen tar beslut om flytt kommer vi sätta oss med kommunen och prata igenom en alternativ framtida användning. Bland annat behöver en detaljplan för fastigheten tas fram om användningen förändras.

Högskolan Kristianstad bildades 1977. Den hade fram till 1995 sina lokaler i centrum. Då flyttades den ut till P6-området i den nordvästra delen av staden. Verksamheten vid Norra skånska regementet (P 6/Fo 14) lades ner 1994.

Missa inte! Samhällsfastigheter

Den 26 oktober är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Samhällsfastigheter. Det äger rum på Hotel Birger Jarl i Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Viktigt med järnkoll på kostnader och skatt

Nytt avsnitt från Realplay visar på stora möjliga kostnadsbesparingar och skattebesparingar i byggprojekt genom bättre framförhållning och kontroll.

Låg bakom miljardköpet från Wallenstam

FV berättar vem som är den hemliga aktören i storaffären.

Trio får bygga 30.000 kvm vid Bromma flygplats

Stort börsbolag utökar till över 80.000 kvm byggmöjligheter.

Corem tappar på inställd obligationsemission

Minuterna efter att Corem meddelat att de ställer in en planerad obligationsemission sjönk B-aktien med 4 procent ned till en ny bottennivå.

Lista: 13 nya restauranger och kaféer till Arlanda

Läs om vilka varumärken som tar plats när Arlanda växer med 11.000 kvm. Se även var den nya ”matverandan” placeras.

Viceroys grundare: SBB ska ner ytterligare 50 procent

Blankningsfirmans grundare i inlägg på Twitter.

CBRE rekryterar ny vd – lång bakgrund i Ryssland

Ny ansvarig i Sverige. Rekryteras från konkurrent.

Redo sälja i Gamla stan

Välkänd fastighet från 1600-talet till salu.

”Avkastningskraven för kontor oförändrade”

Colliers släpper ny rapport. ”Vi ser framför oss att transaktionsaktiviteten tar fart mot slutet av året eller början av nästa år.”

Botrygg inför räntegaranti för bostadsrättsköpare

”Medan många av branschens största aktörer låter föreningarna ta räntesmällen…”

Prisrekord att vänta vid affär nära Stureplan

FV avslöjar att en historisk affär i Gyllene Triangeln kan vänta.

Vill sälja stora delar av centrum

Totalt 12.500 kvm lokaler och bostäder ingår i paketet.

Lekander lämnar SBB-toppen

Krister Karlsson tar över uppgiften.

Karlatornet nu högst i Sverige – Turning torso tvåa

FV har besökt höghuset. 80 procent av lägenheterna är sålda. Se nya bilder.

Tillbaka till förstasidan