Miniporträtt

”Digitalisering en möjliggörare”

Vasakronan driver på digitaliseringen. Bakom detta finns hyresgäster som vill få tillgång till bland annat hållbarhetsdata. Vd Johanna Skogestig ger även sin syn på framtidens coworking, pop up-butiker och AI.

Annons

Johanna Skogestig

Position: Vd Vasakronan.
Bakgrund: Studerat lantmäteri, samhälls­byggnad och fastighetsekonomi på KTH. På Vasakronan sedan 2015. Dessförinnan på Areim, Svea­fastigheter och AP Fastigheter.
Bonus: Ett av Sveriges största fastighetsbolag.

7/10

… ger Johanna Skogestig sig själv i betyg för hur pass digital hon är.

Visa faktaruta

(Texten publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden nr 7/2023)

Coworkingytorna växer med runt 20 procent årligen och utgör nu nästan 8 procent av Stockholms CBD. Tror du att efterfrågan och utbudet fortsätter att öka?
– Trenden att dela på kontor och konferensrum tror jag kommer fortsätta, även behovet av att köpa service som komplement. Hur stort det blir är svårt att säga och förutsätter även en definition av vad coworking är.

Ni har ert coworkingkoncept Arena sedan 2020. Vilka lärdomar har ni dragit?
– Vi har sju enheter i dag plus en konferensanläggning. Insikten för vår del är att det inte bara är en arbets­plats utan även en mötesplats. När det gäller Arena är det de egna kontorsrummen som fungerar bäst, där har vi kö. Vi har även god efterfrågan för konferens­lokalerna eftersom Arena finns i de bästa lägena. Om vi ska hyra ut till extern coworking kontrollerar vi förstås hyresgästens betalningsförmåga, vilket koncept som erbjuds och vilka anpassningar av lokalerna som krävs. Men det är en mer mogen marknad nu jämfört med för några år sedan.

Ni har även nyckelfärdiga lokaler via konceptet Smart & Klart som expanderar. Kommer hyresgäster vilja sluta inreda sina kontor?
– Förändring och innovation från vår sida handlar om att hela tiden förbättra vår affär, det kommer vi alltid sträva efter. Vissa kunder är i expansionsfas och vet inte vad de behöver, då är det praktiskt med nyckelfärdigt. Man vill in snabbt, och det kostar ju även att köpa möbler och inreda. Vi anpassar konceptet hela tiden och det är nog främst graden av service som kommer att förändras.

Vad kommer att vara den stora skillnaden på kontor om 5–10 år?
– Delning av resurser kommer att öka ännu mer, allt från stora konferensrum till cykelservice för att nämna två exempel. Alla vill ha service och för de hyresgäster som är lite mindre är det rationellt att dela. Man vill ha både och, sitt eget krypin och även tillgång till annat. Gatuplanen kommer fyllas med mer service i stället för traditionella butiker, men det ser vi ju sedan några år tillbaka. Trygghet och säkerhet blir allt viktigare.

Vilka blir de viktigaste ”gröna” frågorna framöver?
– Vi har en väldigt tydlig hållbarhetstrend. Hyresgäster vill ha koll på vad huset och lokalen har för emissionsfaktorer. Det handlar om att kunna leverera data till hyresgästerna, kvalitetssäkrad energidata och hållbarhetsrapporter som de behöver till sin CSRD-rapportering. Vi märker ett allt större intresse för detta från från hyresgästerna.

Det blir allt fler pop up-lokaler för butiker. Är det framtiden?
– Vi har våra Open Spot. För oss har det varit framgångsrikt, särskilt i de bästa lägena. Hur många det blir beror på marknaden.

Det upprepas att fastighetsbranschen ligger efter i den digitala omställningen. Stämmer det?
– Många har nog hittills inte sett behovet på samma sätt som i andra branscher. Det är viktigt att komma ihåg att digitalisering inte är ett självändamål. Det är en möjliggörare som vi använder i syfte att stärka vårt kunderbjudande och vår affär samt vår egen rapportering.
– Jag är en nyfiken person. Jag testar gärna nya saker när de dyker upp – som till exempel ChatGPT. Generellt är jag supernyfiken på AI. Det måste man vara. Är man inte intresserad och låter bli att utforska finns en uppenbar risk att utvecklingen av verksamheten tappar fart.

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2024

Den 16 oktober är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Hotell & Fastigheter. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Heta tipsen: Hit kan Ericsson flytta

Här är de två hetaste alternativen till var Ericsson kan komma att hamna om bolaget väljer att flytta. Ett fastighetsbolag kan bli jättevinnare. Läs motiveringarna.

”Det kan vara dödsstöten för Kista – kanske behövs”

Flera experter om vad som måste ske nu. Tveksamma till att Ericsson genomför flytt. Press på trio att agera.

Stort intresse för 60-talsbyggnad på Södermalm

Renovering i full gång. ”Nu ska vi blåsa liv i den här fastigheten.”

Unika draget – Krislådor till alla hyresgäster

”Vår förhoppning är att fler fastighetsbolag hänger på initiativet.”

Försiktig optimism inför Expo Real

På måndag är det dags för årets största fastighetsmässa – så är förväntningarna.

Strandat i Stockholm

”Det är minst sagt ett anmärkningsvärt agerande”.

Köper ur konkursat OP-bolag

”Nu har det hänt något. Kunderna har återvänt och det råder full kommers på området”.

Video: Panel – Tuff konkurrens om livsmedel

Livsmedelsgiganterna i panel. Exklusivt för prenumeranter av nyhetsbrevet Fastighetsvärlden Idag.

Lyckas hålla planen trots konkurs

Projekt om 20.000 kvm. Planerad öppning 2025.

Krönika

Cityutveckling kan lyfta en hel stad

Monica Bruvik om vad Stockholm kan lära av den innovativa konst- och kulturstaden Borås.

Populär skola: Vatten och väsentlighetsanalys

Del fem av sju. En trio KTH-experter guidar fastighetsaktörer kring vad alla måste känna till.

Vasakronan rekryterar från Magnolia

Rekryterar transaktionschef. Efterträder Rebecka Hermansson.

Tillbaka till förstasidan