DBH Stockholm går i konkurs

DBH Stockholm AB begärde sig i konkurs den 2 mars, vilket innebär att fastighetsägaren Commerz Grundbesitz Investmentgesellschaft riskerar en rejäl hyreförlust. DBH Stockholm har drivit Souk-gallerian i Klara Zenit, ett kontrakt som tar upp cirka 9500 kvadratmeter. Hyresavtalet är omsättningsbaserat med en årlig bashyra om 38 miljoner kronor.

38 miljoner i hyror på spel när Baugurs Souk-galleria går i konkurs. DBH Stockholm AB begärde sig i konkurs den 2 mars, vilket är en del av koncernmodern isländska Baugurs konkurs. Det innebär att fastighetsägaren Commerz Grundbesitz Investmentgesellschaft (CGI) riskerar en rejäl hyreförlust. Odd Swartling på Setterwalls advokatbyrå är konkursförvaltare.

DBH Stockholm har drivit Souk-gallerian i Klara Zenit, Blåmannen 20 vid Drottninggatan-Mäster Samuelsgatan i Stockholm. Kontraktet är på cirka 9500 kvadratmeter. Hyresavtalet löper på tio år (från 2002) och är omsättningsbaserat med en årlig bashyra om 38 miljoner kronor. Lokalerna omfattar tre våningsplan och har entréer både mot Drottninggatan och Mäster Samuelsgatan.

Ursprungligen hyrdes lokalerna ut till Islands största detaljhandelsföretag Baugur, som på franchisebasis öppnade ett Debenhamsvaruhus i centrala Stockholm hösten 2002. Konceptet fungerade inte och omvandlades senare till Souk-gallerian. DBH Stockholm har sedan starten visat stora minusresultat, både när Debanhamsvaruhuset var igång och de senaste åren med Souk.

– Hyresavtalet löper vidare, säger Viveka Frankendal på Jones Lang LaSalle som förvaltar Blåmannen åt CGI till Fastighetsvärlden. Fastighetsägaren ser över sin strategi med tanke på den uppkomna situationen.

Före den finansiella kollapsen kontrollerade Baugur-sfären butikskedjor med sammanlagt 50000 anställda i 3500 butiker. Merparten finns i Storbritannien, Skandinavien, USA och Island. När kontraktet tecknades ägdes Klara Zenit av Wihlborgs som dock 2003 sålde fastigheten till CGI. Köpeskillingen var 3,2 miljarder kronor.
Fastighetsvärlden Idag 2009-03-13

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Värdet på Turning Torso ner

Läs om värdeutvecklingen för Sveriges näst högsta byggnad.

Balders plan på 230.000 kvm

Vill skapa framtidens logistiklösningar.

Uppgift: Här öppnar Apple nummer fyra i Sverige

Efter fiaskot vid Kungsträdgården kan det bli en andra butik i 08-området.

CBRE IM utvecklar logistik om 46.000 kvm

Förvärvar mark utanför Helsingborg och bygger logistik på spekulation.

Coor hyr 4.500 kvm av Fabege vid Haga Norra

Fabeges projekt uthyrt till två tredjedelar.

Kontor i ett klot

CA Fastigheter projekterar för hotell och kontor i två gamla gasklockor.

Perfekt storm stoppar bostadsbyggen

Tvärnit på alla sätt. Men det finns sätt att få igång bostadsmarknaden. En expert på Tango ser fler möjlig­heter, men ...

Älvstrandens vd sparkad

Får gå efter extrainkallat styrelsemöte där kritisk rapport var underlag.

Slår till med köp på hela 5 mdr

Oväntad säljare till eftertraktade fastigheter.

Nystart för Obos landmärke – fyra team tävlar

Läs om de nya planerna för höghuset och vilka som fått i uppdrag att rita. Flera världsberömda arkitektfirmor anlitade.

Catella förvärvar majoritet i franska Aquila

Med förvärvet utökar bolaget sin verksamhet inom asset management och fondförvaltning.

Topplista

Största affärerna 2023

De största transaktionerna på fastighetsmarknaden rangordnas.

Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Stockholms stads och Pophouse nya kulturmötesplats har döpts.

Tillbaka till förstasidan