C&W: Optimism lyfter affärerna

Cushman & Wakefield har presenterat sin investerarrapport. Där framgår bland annat att det är färre som tror på höjda yielder för kontorsfastigheter. Allt fler konstatera även att bankerna åter är mer positivt inställda till fastigheter.

Annons

55 procent tror på stabila nivåer, medan 42 procent tror att kontorsyielderna ska upp kommande sex månader. Antalet som tror på stigande yielden har nästan halverats jämfört med förra undersökningen.

När det gäller lokalhyresmarknaden för kontor tror råder det mindre grad av pessimism jämfört med Cushman & Wakefield tidigare enkät. 19 procent tror på förbättrad efterfrågan, vilket nästan ingen trodde senast. 34 tror dock på en försämrad situation. 47 procent tror på små förändringar.

För segmentet lager/logistik, där det fram till för några år sedan rådde stor optimism, med där en stor tillförsel av nya ytor förändrat läget, rådet det åter lite optimism. 59 procent tror på oförändrad efterfrågan på lokaler. Ungefär lika många har valt sämre respektive bättre, 19 respektive 22 procent av de som svarat.

När det gäller yielderna inom lager/logistik tror 38 procent av experterna på en höjning de kommande sex månaderna och 25 procent från på en sänkning. Övriga tror på ungefär oförändrad nivå.

När det gäller retail tror 31 procent på höjda yielden och 19 procent på sänkta.

När det gäller fastighetsvärderingen tror 60 procent av de som svarat att värdena kommer att vara oförändrade om sex månader. 31 procent tror på försämrade värden. Det är färre än vid de tre tidigare halvårsundersökningarna. dessförinnan var det kraftig optimism sedan år 2010, för värdeuppgång.

59 procent uppger att de är beredda att betala extra för en hållbar produkt. den siffran har fallit tre år i rad.

När det gäller finansiering uppger 39 procent att man ser en lättnad från bankernas sida de senaste sex månaderna. 18 procent uppger att det blivit tuffare att få lån.

Anders Elvinsson, Head of Valuation & Strategic Advisory, kommenterar:

– Börsen har andats optimism sedan slutet av sommaren. Kreditmarknaden tog ytterligare några månader på sig att uppvisa samma styrka. Vi ser nu delar av denna framtidstro hos investerarna på direktmarknaden vilket är glädjande och bör ge en hint om transaktionsvolymens storlek vid årets slut. Av svaren i undersökningen framgår att finansiering inte längre är en lika brännande fråga utan snarare operationell risk då utlåning och risktagande i dagens läge tenderar att vara starkt kopplat till en fastighets kassaflöde.

Ludvig Dansarie, Research Analyst, säger:

– Det som sticker ut i denna upplaga är framförallt förändringen i betydelsen av både finansieringsutsikterna och vakansnivåernas utveckling när det kommer till värdepåverkan för respektive portfölj. Detta kan vara resultatet av det omfattande arbete många av branschens aktörer har lagt ned på att förbättra finansieringssituationen. Vad det gäller vakansutvecklingen kan det tolkas på flera sätt. Antingen har bolagen köpt vakanta fastigheter där de planerar att tillsätta hyresgäster och på så sätt öka värdet. En alternativ tolkning är att man börjar bli orolig för att inte kunna behålla de hyresgäster man har, och därmed riskera en negativ utveckling.

Fler Nyheter från förstasidan

Arena i svårt område åter på tapeten

Kan placeras på fastighet med flera stora projekt på gång.

Älvsjö, P.A.C.E, ny stadsdel.

Vill skapa ny stadsdel i Älvsjö – helt byggd i trä

Förslag: Kvartersstad i klassisk stil. 5.000 bostäder och 10.000 arbetsplatser.

Förvaltarens första stora nya sedan 80-talet

”Trots ett omvärldsläge som gör att många byggen står still tar vi ansvar och fortsätter att utveckla”.

Kritik mot landshövdingen

Anklagas för att vilja styra frågor inom byggnation och exploatering.

Topp lämnar Skanska

Slutar efter 18 år. FV berättar om nya jobbet. Danielsson: ”Jag önskar honom all lycka till i framtiden”.

Barings säljer snabbt till Kappahl för 600 miljoner

Säljer lyckat innehav – men vill egentligen köpa mer. Dubbelsmäll för annat fastighetsbolag.

Vectura förvärvar byggrätter om 50.000 kvm

Fortsätter att hålla ett rejält högt affärstempo.

Fastator tar nedskrivning på 69 miljoner

Läs om turerna och den aktuella fastigheten – i kanonläge på Södermalm.

Sparbössan köper grannhus på Östermalm

Omfattar 2.800 kvm kontor och fransk bistro med vinbar i gatuplan.

Så stora är bolagen på sociala medier

Balder, Castellum och Vasakronan är störst av fastighetsbolagen på sociala medier. Men är det viktigt att synas i sociala kanaler?

Rapport: Läge och moderna kontor lockar allt mer

Balans mellan utbud och efterfrågan i Stockholms CBD. Vakansgraden fortsätter stiga på de flesta delmarknader.

“Lyssna på marknaden och på oss fastighetsägare”

Branschen samlades på FV:s seminarium Fastighetsdagen Uppsala.

Byggnaden som vann Kasper Salin-priset

Träbygge fick åtråvärt arkitektpris.

Tillbaka till förstasidan